Costa Rica is een land dat mijn hart gestolen heeft. Ik houd van de Latijns-Amerikaanse sfeer en de natuur vol luiaards, krokodillen en apen in het mooie Monteverde Cloud Forest, Tortuguero en Corcovado. Aangevuld met de vele (surf)stranden aan zowel de west- als oostkust zijn er genoeg redenen waarom het land nog steeds hoog in mijn lijst met topbestemmingen staat.


Meer inspiratie? Bekijk mijn reisroutes of volg mij pinterest facebook instagram

Mijn route door Costa Rica in 4 weken:

Tortuguero NP
Arenal & Monteverde
Schiereiland Nicoya
Manuel Antonio NP
Corcovado NP
Puerto Viejo


Ik bezoek dit land tijdens mijn wereldreis. Vanuit Oceanië, na een paar dagen Los Angeles, land ik in San José. In onze winter en de Costa Ricaanse zomer van 2013. Met een heerlijke 30 graden aan de Pacifische kust, waar het zomerseizoen lang duurt. Maar ook in korte broek aan de Caribische kust, waar het vaak wat wisselvallig is. In Centraal Costa Rica kan het altijd regenen.

Als ik aankom, heb ik nog niks gepland. Alleen het ticket naar huis vanuit Panama is geboekt. Dit geeft veel vrijheid en een fijne manier van reizen, maar resulteert niet per se in de meest efficiënte reisroute. Ook omdat ik voornamelijk gebruik maak van de, niet heel goed ontwikkelde, lokale busverbindingen. Met hier en daar een boot en minibus. Deze manier van reizen vergt in Costa Rica wat geduld en vertrouwen, maar werkt op zich prima. Als je zelf met de auto een roadtrip gaat maken, ben je natuurlijk een stuk flexibeler, al blijft de kwaliteit van het wegdek te wensen over laten. Ik ben dan ook vaak getrakteerd op een free Costa Rican massage.

Eten doe ik vooral bij soda’s, met een redelijk goedkope, traditionele casado. Niet origineel, wel lekker: rijst met vis/vlees/kip, groene salade, bonen en gefrituurde banaan. Verder is het goed toeven als je houdt van vers fruit en alle sapjes en smoothies die ervan gemaakt worden.

Tortuguero NP
Tortuguero NP, Costa Rica

Aan de oostkust ligt het Caribische Tortuguero. Een National Park bekend om het beschermen van zeeschildpadden (die je dan ook veel kan zien als je in de juiste tijd van het jaar bent). Afgelegen en alleen per vliegtuig of boot bereikbaar. En waar de boottrip erheen al onderdeel is van de gehele Tortuguero ervaring. Ik relax in het kleurrijke en gezellig stadje. Ga in een roeibootje en al wandelend door de jungle op zoek naar apen, kaaimannen en schildpadden. En ik geniet van de natuur en rust om me heen.

Lees meer over In de stilte van de jungle van Tortuguero

Arenal en Monteverde
La Fortuna waterval, Costa Rica

Ten noordwesten van San José ligt een gebied met veel hoogtepunten. Bij de el Arenal vulkaan en het Monteverde nevelwoud. Een plek die veel mensen zullen bezoeken tijdens hun trip naar Costa Rica. Ikzelf verblijf een paar dagen in zowel La Fortuna als Santa Elena, mooie uitvalsbases om de omgeving te ontdekken.

Ik vind het fijne plekken voor actieve wandelingen en geniet van het uitzicht op de el Arenal vulkaan en de zonsondergang met uitzichten strekkend tot aan de Golf van Nicoya. Ook zipline ik door het Monteverde Cloud Forest en zwem ik onder de La Fortuna waterval. Verder blijkt het een goede plek om luiaards te zien.

Lees meer over Actie bij el Arenal en Monteverde

Schiereiland Nicoya

Na een flinke busdag komen we vanaf Monteverde, via Liberia, aan op schiereiland Nicoya. Een perfecte plek om te surfen en te relaxen aan één van de vele stranden. Allen met een eigen karakter. Van het populaire Tamarindo, naar indrukwekkend, laid-back beach Sámara. En van het surfstrand van stoffig Santa Teresa tot aan de parel van Nicoya, Montezuma.

Lees meer over De (surf)stranden van Nicoya

Manuel Antonio
Manuel Antonio, Costa Rica

Een speedboot die dienst doet als ferry brengt me met een ruige rit in een dik uur de Golf van Nicoya over naar Jacó, waarvandaan de bus me twee uur later afzet bij Manuel Antonio. We slapen in een relaxt hostel. Gebouwd op de heuvel, met een prachtig uitzicht en dito zonsondergang.

Manuel Antonio is een klein, gezellig park met mooie stranden. Op de zondag dat wij er zijn is het druk, met alle Tico families die koelboxen vol naar het strand sjouwen voor een lekkere picknick. Dieren zijn redelijk gewend aan mensen, zo komen apen dichtbij en is de wasbeer zo brutaal eten te stelen door op het strand tassen open te maken. De schildpadden lijken in de war, door op klaarlichte dag uit hun ei breken en naar het water te kruipen

Corcovado NP
Corcovado NP, Costa Rica

Zoals Tortuguero in het noordoosten, is ook Corcovado in het zuidwesten van Costa Rica een vrij afgelegen National Park. Hoewel ik Tortuguero echt fantastisch vind en er veel mooie dingen heb gezien en gedaan, is Corcovado toch mijn persoonlijke favoriet. Met de boot langs mangrove bossen en groen beboste kustlijnen. En wandelen door ongerepte natuur met veel dieren en zwemmen bij watervallen.  

Lees meer over Overweldigend Corcovado

Puerto Viejo

Na een korte stop in San José en een bezoek aan Nicaragua eindig ik mijn trip in Costa Rica in Puerto Viejo, een stadje met een licht Jamaicaanse vibe aan de Caribische kust. Gezellig, met veel restaurants, (souvenir)winkels en plek om op het strand te liggen. Met de fiets rijd ik de 13-kilometer lange route naar Manzanillo, en stop onderweg bij prachtige stranden en het Jaguar Rescue Center. Ook bezoek ik National Park Cahuita.

Lees meer over Gezelligheid in Caribisch Puerto Viejo


Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.