Een weekendje of dagje Utrecht gepland? Leuk! De stad Utrecht heeft alles in huis voor een leuke stedentrip. In deze blog 10 tips om jouw dagje Utrecht compleet te maken. Beklim de Domtoren, of ga juist DomUnder. Ga treinen kijken in het Spoorwegmuseum of maak een mooie stadswandeling door levendig Lombok of statig Wittevrouwen. Kom winkelen in de boetiekjes en drink een biertje in een Utrechtse bierbrouwerij. En een dagje Utrecht kan natuurlijk niet zonder een hapje of drankje bij de werfkelders aan de gracht.


Meer Utrecht tips in de Utrecht Cityguide


1. Geniet van de werfkelders en grachten vanaf een terras, boot, sup of kano

Terrassen aan de oudegracht en werfkelders in Utrecht Centrum

De werfkelders aan de Oudegracht en Nieuwegracht maken de aanblik van het centrum niet alleen uniek, ook geeft het veel gezelligheid. De stad is gevuld met restaurants en terrassen aan de gracht. De werfkelders zorgen samen met de grachten, singels en kanalen die Utrecht rijk is voor een karakteristieke en fotogenieke stad.

De werfkelders in Utrecht ontstonden eind 12e eeuw met als doel de handelswaar eenvoudiger naar de opslagkelders te vervoeren. Oorspronkelijk werden de goederen eerst vanuit de gracht naar straatniveau getild, om vervolgens in de huizen weer naar beneden, naar de kelders te worden gebracht. De werfkelders met de opening direct aan de gracht maakten dit proces een stuk efficiënter. Rond 1500 was de Oudegracht aan beide zijden voorzien van de werven.

TIPS
* Ook de Nieuwegracht is prachtig – en een stuk rustiger dan de Oudegracht
* Huur een boot, sup of kano voor een uniek beeld op de stad en de werfkelders
* Op zoek naar een terras aan de gracht, bekijk dan deze blog met tips voor terrassen aan het water, binnen en buiten Utrecht centrum

2. Drink een biertje bij een Utrechtse bierbrouwerij

Het terras van Utrechtse bierbrouwerij de Leckere, aan Amsterdam Rijnkanaal, in de Werkspoorkathedraal

Utrecht is een stad vol grotere en kleinere bierbrouwerijen. Ze zitten verspreid – en soms een beetje verscholen – over de stad, maar zijn allemaal leuk om te bezoeken. Én ze hebben allemaal een andere uitstraling: van urban brewpub tot een gezellig café voor een hapje en drankje.

In Utrecht centrum vind je Stadskasteel Oudaen. Ga je de binnenstad uit dan is de keus groot. Ga lunchen bij Café de Leckere in de Werkspoorkathedraal, borrelen in de brewpub van de Kromme Haring of een hapje eten bij Brouwerij Máximus.

Alles over de Utrechtse bierbrouwerijen vind je in dit artikel

3. Beklim de Domtoren en bezoek de Domkerk (& Pandhof)

Domkerk in Utrecht, gezien al wandelend vanaf de Nieuwegracht

De Domtoren en Domkerk zijn de trots van Utrecht. Met zijn 112 meter is de Domtoren de hoogste kerktoren van Nederland en na het beklimmen van de 465 treden heb je dan ook een fantastisch uitzicht over Utrecht en omgeving. De Domkerk is – ondanks het ontbreken van het Domschip, dat werd verwoest door extreem noodweer in 1674 – een groots gotisch bouwwerk. Leuk om tijdens een bezoek aan Utrecht even binnen te lopen. En vergeet het Pandhof niet! De kloostertuin ligt verscholen tussen de Domkerk en het Anatomiegebouw en is zeker een bezoekje waard.

Meer weten? Bekijk dan deze blog over de Domtoren, Domkerk en het Pandhof

4. Ga DomUnder: alles over de Romeinse geschiedenis van Utrecht

de Meern 1, Romeins schip tentoongesteld in museum Castellum Hoge Woerd in Utrecht Leidsche Rijn

Het historische stadscentrum van Utrecht alleen al is een goede reden voor een bezoek aan Utrecht. Maar wist je dat de geschiedenis zelfs terug gaat naar de Romeinen? DomUnder is dé plek om hier meer te weten over te komen. Tijdens een enthousiaste rondleiding loop je door de archeologische opgravingen en krijg je restanten te zien van het Romeinse Castellum Traiectum, die onder het Domplein gevonden zijn.

In Castellum Hoge Woerd, in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn, vind je zelfs een goed geconserveerd Romeins schip (foto). Ben je hier toch, ga dan lunchen in het museumcafé of pak een biertje om de hoek, bij de Rare jongens (één van de verborgen terrassen in Utrecht) of bierbrouwerij Maximus.

Meer weten? Bekijk dan deze blog over DomUnder en Castellum Hoge Woerd

5. Relax in een stadspark

Wilhelminapark, stadspark in Utrecht
Wilhelminapark

Één de dingen die ik leuk vind aan Utrecht is dat het een stad is met vrij veel groen. Zo heeft elk deel van de stad zijn eigen mooie stadspark. Het Maximapark in Leidsche Rijn biedt uren wandelplezier, in Park Oog en Al kun je genieten van een gezellig hapje of drankje onder de bomen, het Griftpark host regelmatig een leuk festival en het Wilhelminapark is gewoonweg prachtig.

Ook het Zocherpark is zeker een bezoek waard. Volg de randen van Utrecht centrum terwijl je langs de Singel, door het groen en langs delen van de oude stadsmuur wandelt, zie tip.

TIP
Bekijk de route Rondje Singel van Open Monumentendag Utrecht voor meer achtergrondinformatie over de monumenten waar je zoal langs komt.

6. Ga naar het Spoorwegmuseum, Nijntje of het Rietveld Schröderhuis

Museum Rietveld Schröderhuis in Utrecht
Rietveld Schröderhuis

Ook op cultureel gebied heeft Utrecht veel te bieden. Loop door het museumkwartier (vlak achter de Oudegracht) en dwaal door de rustige straten met prachtige huizen en gebouwen. En wip dan meteen één van de musea in.

Ga op bezoek bij Nijntje, loop langs automatisch spelende muziekinstrumenten of leer alles over de stad Utrecht. Ook kun je (iets) buiten Utrecht centrum treinen kijken bij het Spoorwegmuseum of naar het Rietveld Schröderhuis.

Lees hier verder voor meer over Utrechtse musea

7. Verken levendig Lombok en statig Wittevrouwen

Het muntgebouw in Utrecht Lombok

Utrecht centrum is omringd door leuke, historische wijken, elk met hun eigen sfeer. Zo ligt aan de Jaarbeurszijde van Utrecht Centraal Station de wijk Lombok, ideaal voor een leuke stadswandeling. Wandel langs het water en over karakteristieke bruggetjes, terwijl je het monumentale muntgebouw, houtzaagmolen de Ster en Park Oog in Al passeert. Ga lunchen of borrelen bij één van de vele restaurants of neem iets mee uit de levendige Kanaalstraat.

Ook kun je kiezen voor een stadswandeling door Utrecht Oost en een rustig en gezellig stukje Utrecht ervaren. Wandel langs de oude arbeidershuisjes van Wijk C, over de wandelroutes in het Griftpark en door het statige Wittevrouwen. Ga op de terugweg uit eten in de Biltstraat, een straat vol restaurants gelegen aan de rand van Utrecht centrum.

8. Ga fietsen door Utrecht stad en natuur

Fietsroute langs de Vecht, van Utrecht centrum naar de Maarsseveense Plassen

Fietsen is zo’n leuke manier om een stad te verkennen, zo ook Utrecht. Proef de sfeer in de verschillende Utrechtse buurten en fiets naar de mooie natuur waar Utrecht mee omringd is. Zo sta je met deze fietsroute naar de Botanische Tuinen en Amelisweerd, na een half uur fietsen in een rivierbos vol wandelroutes en fietspaden. Ook kun je hier rivier de Krommerijn verkennen per kano of sup. Ten noorden van Utrecht centrum volg je het mooie fietspad langs de Vecht met deze fietsroute naar de Maarsseveense en Loosdrechtse Plassen.

9. Dans op een feestje in Tivoli Vredenburg

Poppodium Tivoli Vredenburg in Utrecht Centrum

In Tivoli Vredenburg, pal naast winkelcentrum Hoog Catharijne en Utrecht Centraal Station, kun je je heerlijk vermaken. Kom dansen op latin muziek, ga naar een lunchconcert, zing mee met een popbandje of geniet van een lekkere jazz avond. Alles is mogelijk. Ook als je geen kaartje hebt. Het Gegeven Paard ontvangt je graag voor een fijne lunch of een goede borrel.

10. Kom winkelen

Winkelen in Utrecht tips, Keck&Lisa in de Zadelstraat

Utrecht is een winkelstad bij uitstek. Het vernieuwde winkelcentrum Hoog Catharijne biedt alle luxe van winkelen in een fijn winkelcentrum, met winkels van de grote merken en een gezellig foodcourt. Houd echter voldoende tijd over om langs de Oudegracht te struinen, de leuke winkelstraten Zadelstraat, Lijnmarkt en Twijnstraat te ontdekken en op zoek te gaan naar boetiekjes in de zijstraatjes.  

Lees hier verder voor meer over mijn favoriete winkelstraten in Utrecht


Ik ben benieuwd naar jouw Utrecht tip! 😊


Meer Utrecht tips in de Utrecht Cityguide, met onder meer deze blogs:
8 bijzondere terrassen in Utrecht
Lunchen, koffie en uit eten in Utrecht West: 13 leuke tips!
Fietsroute: Botanische tuinen & Amelisweerd
Stadswandeling Utrecht Lombok en Oog in Al


Deze post direct opslaan in Pinterest?

Pin 10x waarom een bezoek aan Utrecht een goed idee is
Pin 10 reasons for a citytrip Utrecht

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.