Bezoek aan DomUnder en Castellum Hoge Woerd: alles over de Romeinse geschiedenis van Utrecht

Wist je dat de geschiedenis van Utrecht terug gaat tot aan de Romeinen? Bezoek DomUnder Utrecht, dé plek om hier meer te weten over te komen. Tijdens een enthousiaste rondleiding loop je door de archeologische opgravingen en krijg je restanten te zien van het Romeinse Castellum Traiectum, die onder het Domplein gevonden zijn.


Meer Utrecht tips in de Utrecht Cityguide


Dom Utrecht - Domplein met Domkerk

Ga ondergronds bij DomUnder Utrecht

Bij DomUnder Utrecht wordt je meegenomen door 2000 jaar geschiedenis. Terwijl je luistert naar de geanimeerde verhalen, kijk je naar de verschillende lagen van bouwwerken die onder de straatstenen verscholen liggen. Maar ook als je op de straatstenen zelf staat, zijn er dingen die herinneren aan deze geschiedenis. Zo wandel je een stuk omhoog als je vanaf de Oudegracht naar de Domkerk wandelt: je loopt letterlijk over de restanten van de gebouwen die er voorheen stonden. Ook staan op het Domplein, met een afwijkende kleur straatsteen, de contouren van het Romeinse Castellum Traiectum getekend. En wordt de omtrek van het Castellum aangegeven met een metalen strook in de grond met een sleuf ertussen waar rook uit komt.

TIPS:
• DomUnder is alleen te bezoeken met een rondleiding: boek hier een DomUnder Utrecht rondleiding
• Combineer je bezoek aan DomUnder met een bezoek aan de iconische Domtoren en Domkerk

Dom Utrecht - Anatomiegebouw op het Domplein in Utrecht centrum

Museum Castellum Hoge Woerd in Utrecht Leidsche Rijn

Ook in Leidsche Rijn, een nieuwbouwwijk aan de rand van Utrecht, zijn opgravingen uit de Romeinse tijd gevonden. Museum Castellum Hoge Woerd biedt gratis toegang tot een museum gebouwd op een oud Romeins fort. Het hoogtepunt van het museum is een goed geconserveerd Romeins schip, de Meern 1, dat naast veel andere opgegraven objecten tentoongesteld is. Het laat ook, op een interactieve manier, zien hoe de plek waar je staat zich door al die jaren heen heeft gevormd tot hoe deze nu is.

TIPS:
• Het museum zelf heeft een museumcafé, maar ook om de hoek ligt het leuke verborgen terras van de Rare Jongens. Lees verder voor meer bijzondere hidden-gem terrassen in Utrecht.
• Lees verder voor meer tips voor leuke Utrechtse musea

de Meern 1, Romeins schip in museum Castellum Hoge Woerd in Utrecht Leidsche Rijn

Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.