Sommige steden moet je echt ervaren. Lissabon is er daar een van. Een stad met mooie statige pleinen, smalle stoepjes met kleine klinkertjes en gekleurde huizen met tegeltjes en Franse balkons. Een stad met hoogteverschillen, smalle straatjes, mooie doorkijkjes, authentieke trams en een eigen Golden Gate bridge. En, niet te vergeten, een stad vol leven, gezelligheid en pastéis de nata. In deze blog volop tips voor je citytrip Lissabon.


Meer inspiratie? Lees meer over mijn reizen door Portugal of volg mij pinterest facebook instagram

Lx factory, Village Underground en de Pilar 7 Bridge experience

Voor een bezoek aan de Lx factory stappen we uit bij station Alcantara-Mar en komen we bij toeval langs Village Underground Lisboa en de Pilar 7 Bridge experience. Village Underground biedt een kunstige plek voor een kop koffie tussen de oude containers en opgestapelde en bespoten bussen, waarna je in museum de Pilar 7 Bridge experience alles te weten komt over de Ponte 25 de Abril. Leer over de bouw van de brug en de gebruikte materialen, kijk van dichtbij naar de immense stalen buizen en ga met een lift naar het uitzichtpunt. Een klein plateau waar je op hetzelfde niveau staat als de voorbij razende auto’s en uitkijkt op de brug richting het Christusbeeld, de kustlijn naar Cascais en de stad. Afsluiten doen we met de, toch wel beetje spannende, VR experience waarbij we met het maintenance team mee naar de top klimmen.

Ook ons uiteindelijke doel, de Lx factory is zeker de moeite waard voor een bezoek. À la Strijp S in Eindhoven is een oud fabrieksterrein nieuw leven ingeblazen. Hippe eettentjes en bijzondere winkeltjes in een heel fijne sfeer. Tof dat oude gebouwen zo hergebruikt worden tot een plek voor veel verschillende stadbewoners.

Tram, step of lift

Met de taxi of step (makkelijk mee te nemen met de lime app) ben je zo bij het opstappunt voor authentieke trams 28E en 25E. 28E is de bekende tram die je door smalle straatjes, pal langs voordeuren de stad doorbrengt tot aan de wijk Alfama – waar je overigens heel leuk kan eten met fantastisch fado-gezang als vertier. Tram 25E is een goed alternatief om de drukte te ontlopen en wordt ook nog daadwerkelijk als OV gebruikt door de stadbewoners. Ook de tram naast Miradouro de São Pedro de Alcantara is een authentieke tram en bovendien erg handig omdat hij je op en neer de steile weg brengt.

Elevador de Santa Justa, officieel ook onderdeel van het openbaar vervoer, is inmiddels vooral een toeristische attractie. Met dito rij. De lift vertrekt vanaf het winkelniveau bij Rua de Santa Justa naar de bovengelegen stad. Daarna nog een kleine trap (met eigen toegangsprijs) naar een fantastisch uitzichtpunt over de gehele stad met zijn vele, historische en kleurige lagen. Geen zin in de rij, maar wil je wel van het uitzicht genieten, loop dan naar dit café (vanaf het niveau van Convento do Carmo).

Convento do Carmo, Rua Garrett en Praça do Comércio

Als je ervoor staat valt het niet meteen op, maar Convento do Carmo (€5,- entree) is meer een ruïne dan een klooster met kerk. De zijwanden staan nog, maar op de plek waar het dak en ramen hadden moeten zitten, kijk ik tussen de gotische bogen door zo de azuurblauwe hemel in. Verwoest door een aardbeving in 1755. De apsis kapel aan de achterzijde is nog intact en doet dienst als museum. Verwacht geen pracht en praal. Wel een fijne lichtshow op een van de kerkwanden die het verhaal van de kerk vertelt – van zowel voor als na de aardbeving.

Onder de loopbrug tussen Convento do Carmo en Elevador de Santa Justa ligt winkelstraat Rua do Carmo, die in de bocht overloopt naar Rua Garrett. Misschien wel de winkelstraat van Lissabon. Naast kleding en schoenen vind je hier trouwens ook de oudste boekhandel van de wereld en huist het met Café a Brasileira het oudste en meest bekende café van Lissabon.

Via het indrukwekkende Praça do Comércio lopen we naar de Taag, waar veel mensen op de betonnen trappen langs het water zitten. Geniet van een drankje bij Quiosque Ribeira das Naus of volg het wandel-/ fietspad langs de Taag. Een mooie plek in de stad met fantastisch uitzicht op de brug.

(Nog niet genoemde) plekken voor Food & Drinks

By the Wine
In een bijzonder decor – onder een cilinderplafond van lege wijnflessen – is het aan de chique bar genieten van goed eten, fijne wijn en leuke sfeer.

Time Out Market Lisbon
Schuif aan bij één van de vele tafels te midden van deze leuke fabriekshal. Omringd door zo’n 30 stands van restaurants uit de stad, waar je je eigen eten kan halen.

Duque brewpub
In Chiado, halverwege een rits aan trappen, is deze brewpub een fijne plek voor lekkere biertjes met tapaatjes.


Deze post direct opslaan in Pinterest?

Pin Lissabon
Pin Lissabon
Categorieën: Europa

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL