Eerder vertelde ik over alle hoogtepunten die je ziet tijdens een roadtrip over het oostelijke deel van São Miguel. Ook het westelijke deel van het hoofdeiland van de Azoren heeft veel te bieden, met absoluut hoogtepunt Sete Cidades. Bekijk dit natuurfenomeen vanuit één van de vele uitzichtpunten of ga hiken in dit prachtige gebied. Lees in deze blog alles over ons bezoek aan Sete Cidades en onze wandeling over de kraterwand rondom het blauwe meer.


Meer inspiratie? Lees meer over Portugal of volg mij pinterest facebook instagram

De blauwe tranen van de prinses

Het groene en blauwe meer van Sete Cidades

Ik houd ervan als bijzondere plekken een mooi verhaal bij zich dragen. En dat is rondom het groene en het blauwe meer van Sete Cidades zeker het geval. Hier ligt namelijk een waar liefdesverhaal aan ten grondslag. Een prinses werd tot over haar oren verliefd op een herdersjongen en ze spraken in het geheim af. Totdat de koning, de vader van de prinses, hierachter kwam en hen verbood elkaar nog langer te zien. De prinses moest natuurlijk een prins trouwen en niet een eenvoudige herdersjongen. Ze kwamen nog één keer samen om afscheid van elkaar te nemen, in het midden van de twee meren. Ze huilden beiden zo hard, dat het groene meer zich vulde met de tranen van de groenogige jongen en het blauwe meer ontstond uit de tranen die uit de blauwe ogen van de prinses stroomden. Kijk je toch even met andere ogen naar dit natuurfenomeen.

De weg naar, en langs uitzichtpunten op, Sete Cidades

Uitzicht over oostelijk São Miguel, met aan weerszijden de Atlantische Oceaan

Stap in je auto en rijd vanuit Punta Delgada in westelijke richting over het midden van het eiland, door het platteland dat allesbehalve plat is. Geniet van de groene heuvels en de vele hortensia’s. Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht wordt dat je hebt over São Miguel. Bij Miradouro do Pico do Carvão (Coal Peak Viewpoint) heb je een fantastisch uitzicht over deze groene heuvels met aan weerszijden de zee. Meer besef dat je op een eiland te midden van de Atlantische Oceaan zit, krijg je niet. Prachtig.

Het bekendste uitzichtpunt van São Miguel, die waarop je uitkijkt op Sete Cidades, is Miradouro da Grota do Inferno in de buurt van Lagoa do Canário. Je kan aan de weg parkeren en een half uurtje lopen, maar ik heb me ook laten vertellen dat je met de auto door kan rijden over de zandweg om dichterbij te komen. Rijd iets verder door voor een ander fantastisch uitzichtpunt over de 2 meren omringd door kraterwanden bij Miradouro da Vista do Rei. Met een parkeerplaats pal naast het uitzichtpunt.

Wandeling Mata do Canário

Wandelen bij Sete Cidades: Mata do Canário. Een bemost viaduct. ultrasteile weg omhoog en over een grindpad tussen groene wanden door.

Een fantastische wandeling op São Miguel is de wandeling Mata do Canário, waarbij je in 11 kilometer vanaf de parkeerplaats bij een Aqueduct (niet Aqueduto do Carvão) naar het dorpje Sete Cidades loopt. Over de kraterwand van het blauwe meer, vol hoogteverschillen en fijne uitzichten over het eiland, de vulkaankraters en de meren. Steeds vanuit een ander perspectief. Één van mijn favoriete wandelingen ooit!

Wij kiezen ervoor de auto in het dorpje Sete Cidades te parkeren en vanuit hier de taxi te nemen naar het startpunt van de wandeling en zo weer terug te hiken naar de auto. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen de auto bij het aquaduct te parkeren en op het einde de taxi weer terug te pakken. De taxi vertrekt naast de kerk, tegenover Ristorante São Nicolau.

Start wandeling: on top of the world!

Tijdens het hiken lunchen met het beste uitzicht ever: over het blauwe meer van Sete Cidades

Bij de parkeerplaats wandelen we direct langs een bemost aquaduct, een intrigerende aanblik, eenzaam in het landschap. Vrij snel daarna komen we op een steil bergpad, maar dan ook echt steil. Met beloning: wat een uitzicht! Aan de linkerkant zie je twee kleinere, groene meren – wat een schutkleur tussen al dat groen! Rechts kijk je uit over oostelijk São Miguel met aan zowel de noord- als zuidkant de oceaan.

Boven aangekomen voel ik me on top of the world en hebben we de beste lunchplek ooit. Al zittend in het gras met ons broodje kijken we uit over het blauwe meer met rondom de groene kraterwand en hebben we een 360-graden zicht over het eiland geheel omringd door water. Wat voel ik me nietig en energiek tegelijk. Zin om over deze groene kraterwand te gaan wandelen en nog een paar uur langer te genieten van de immens mooie natuur om me heen.

Hoeveel kleuren groen bestaan er?

Groene heuvels rondom Sete Cidades

We lopen verder over een grindpad, tussen groene wanden door. Elke kleur van het groene palet komt langs. En steeds hebben we weer een ander uitzicht op de meren, de bossen en wel 10 oude – nu beboste – vulkanen, van klein tot groot. Het is een populaire wandeling, maar niet te druk. We zoeken regelmatig even een plekje naast de route op om samen te genieten van het uitzicht. Steeds vanuit een ander perspectief waardoor je ook steeds nieuwe dingen ontdekt. We hebben dan ook het geluk dat we geweldig wandelweer hebben.

Miradouro das Cumeeiras (Viewpoint of the Ridge)

Uitzicht over het blauwe meer van Sete Cidades tijdens wandeling

We stijgen en dalen verder over het grindpad tot we bij Miradouro das Cumeeiras aankomen. Je kan hier vanaf de andere kant ook met de auto komen, dus mocht je niet te ver willen hiken maar Sete Cidades wel van deze kant willen bekijken, dat kan! Het laatste stuk wandelen we door bos en langs landbouwvelden. Op het einde is er nog een stuk flink dalen, ik met volle focus om niet uit te glijden over de losse steentjes. Eenmaal weer op waterniveau gaan de beentjes omhoog bij Ristorante São Nicolau, met een ijsje en koud biertje, en een meer dan voldaan gevoel.

Miradouro da Lomba do Vasco & Ponta da Ferraría

Zwarte kustlijn en miniatuurvulkaan bij Ponta da Ferraira, de westpunt van São Miguel

Op de weg naar huis is het de moeite waard om langs Ponta da Ferraría te rijden, waarbij je eerst nog langs Miradouro da Lomba do Vasco komt. Een uitzichtpunt over de zuidwestkust van São Miguel, met uitzicht op Mosteiras en de klippen in zee. Ponta da Ferraría, de westelijke punt van het eiland, is een zwarte kustlijn met daarin een miniatuurvulkaan. Zo’n 900 jaar geleden ontstaan uit een lavastroom. Door de thermale bronnen kun je hier baden in water waarvan de temperatuur stijgt tot 28℃ bij eb. Een mooie afsluiter van een toffe wandeldag.


Deze post direct opslaan in Pinterest?

Pin Sete Cidades, wandelen São Miguel
Pin Sete Cidades, wandelen op São Miguel

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL