Fietsen van Utrecht centrum naar de botanische tuinen en landgoed Amelisweerd

Deze fietsroute naar landgoed Amelisweerd is een golden oldie. Altijd goed. De fietsroute start in Utrecht centrum en brengt je naar Landgoed Amelisweerd aan de oostkant van de stad, tussen Utrecht en Bunnik. Je fietst via het statige Wittevrouwen naar de botanische tuinen op Utrecht Science Park (de Uithof). Vanaf hier is het slechts een paar minuten fietsen naar het mooie rivierbos Amelisweerd. Terug richting het centrum fiets je door het mooiste stadspark van Utrecht, het Wilhelminapark, en kun je in de Burgemeester Reigerstraat terecht voor wat stadse boodschappen. Lees verder voor de details van deze fietsroute, inclusief een kaartje.


Meer fietsroutes en andere Utrecht tips in de Utrecht Cityguide


# kilometers = 15km
Geschatte fietstijd = 1 uur
Type = makkelijk, veelal vrij liggende fietspaden


Kaart met fietsroute van Utrecht centrum naar de botanische tuinen en rivierbos Amelisweerd

De fietsroute naar Amelisweerd start in Utrecht centrum en de wijk Wittevrouwen

Zeeheldenbuurt in Utrecht

De fietsroute start bij de Neude waarna je het centrum verlaat via de Voorstraat. Ga de brug over en je bent op de Biltstraat. Dit is de centrale straat in de wijk Wittevrouwen, met vooral aan het begin heel veel restaurants. Aan het eind van de Biltstraat, fiets door een tunneltje en sla de eerst weg rechtsaf.

TIP
Maak een stadswandeling door Utrecht Oost of kies ervoor een stukje om te fietsen door een paar van de mooiste straten van Wittevrouwen en de Zeeheldenbuurt. Droom weg wanneer je de historische huizen passeert, met tuinen pal aan het water, waar de sloepjes wachten op een trip door de grachten.

Botanische tuinen op Utrecht Science Park (de Uithof)

Botanische Tuinen in Utrecht

Je fietst nu bij Park Bloeyendael. Een natuurpark van acht hectare, met groene wandelpaden en weelderige bloemweides rondom een vijver. Fiets verder, onder het viaduct door, en je hebt Utrecht Science Park (de Uithof) bereikt. Meteen aan het begin vind je de botanische tuinen. Een prachtig en groot (9 ha) gebied met verschillende tuinen. Neem de tijd om hier door heen te wandelen en geniet van de kleuren en de geuren afkomstig van de enorme hoeveelheid aan bomen, planten en bloemen.

Wandelen en fietsen bij Landgoed Amelisweerd

Kies de fietsroute aan de achterkant van de botanische tuinen voor een kleine omweg via gezellige stadstuintjes. De universiteitscampus is ruim opgezet, wat het fijn maakt erover heen te fietsen. Je komt al snel bij de schapen en dan is het nog maar een paar minuten tot aan het prachtige Amelisweerd, met Fort bij Rhijnauwen. Een heerlijk stukje natuur. Veel bomen, groene velden die uitnodigen tot een picknick, een fort omringd door water en de rivier de Krommerijn die hier doorheen cirkelt. Er zijn veel wandel- en fietsroutes om van het groen te genieten.

Met de kano over rivier de Krommerijn in Amelisweerd, Utrect

Geen zin in een picknick? Er zijn ook voldoende plekken waar je binnen of op het terras terecht kan voor een hapje en drankje. Eet pannenkoeken of neem een koffie op het terras van Theehuis Rhijnauwen, middenin de natuur, aan de rivier. Iets verderop ligt het stayokay hostel in een landhuis, met een café in het bijbehorende koetshuis. Wijk iets van de fietsroute af als je zin hebt in een lekkere lunch, met huisgemaakt brood, bij Restaurant Vroeg in Bunnik.

Niet alleen bij Theehuis Rhijnauwen zit je fijn aan het water. Lees hier verder voor meer Utrechtse terrassen aan het water

Rietveld Schröderhuis & Wilhelminapark

Museum Rietveld Schröderhuis in Utrecht
Rietveld Schröderhuis

Om terug te keren naar Utrecht, volg je de Vossegatsedijk, welke overloopt in de Weg naar Rhijnauwen bij Restaurant het Oude Tolhuys. Een fijne, brede fietsstraat – waar auto’s te gast zijn – brengt je links op de Sophocleslaan/ Prins Hendriklaan waar je langs het Rietveld Schröderhuis komt. Het architectonische hoogtepunt van De Stijl. Nog een stukje rechtdoor en je bereikt het mooie Wilhelminapark. Een vrij groot stadspark, omringd door herenhuizen die uitkijken op dit rijksmonument. De treurwilgen tranen in de vijver en de groene velden worden veel gebruikt voor picknicks.

Wilhelminapark, stadspark in Utrecht

Winkelen op de Burgemeester Reigerstraat

Fiets dwars door het park, ga eerst rechts, dan links bij de rotonde, naar de Burgemeester Reigerstraat. Een fijne winkelstraat met volop delicatessen winkels, een plek om te woonwinkelen en een fantastische cerveceria. Verderop verandert de weg in de Nachtegaalstraat, je passeert het theater , terwijl je over de brug weer Utrecht centrum binnen fietst. Neem een ijsje bij Luciano of een burger bij Meneer Smakers om de dag af te maken. Rechtdoor en je bent terug bij de Neude.


Heb je de route gefietst of heb je andere tips waar je leuk kan fietsen in Utrecht en omgeving? Ik ben benieuwd!

Op zoek naar meer Utrecht tips? Bekijk de Utrecht Cityguide


Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.