Fietsen langs de Vecht, door de polder, naar de Maarsseveense en Loosdrechtse Plassen

In deze blog deel ik een fietsroute die je van Utrecht centrum naar de Maarsseveense Plassen brengt. Via één van mijn favoriete fietspaden in Utrecht. Het fietspad langs rivier de Vecht, dat Utrecht centrum met Maarssen verbindt. Je fietst door pure Hollandse landschappen: vlakke poldervelden, fotogenieke molens, uitgestrekte weilanden, bossen en meren om in te zwemmen. Maar de fietsroute komt ook langs charmante dorpsstraten, historische Utrechtse wijken en monumentale panden aan de oevers van de Vecht.


Meer fietsroutes en andere Utrecht tips in de Utrecht Cityguide


# kilometers = 23k – 40k
Geschatte fietstijd = 1u30 – 2u30
Type = easy, mostly separate cycling lanes


De fietsroute naar de Maarsseveense Plassen is ongeveer 23km en kan uitgebreid worden met een extra rondje door het mooie Maarssen naar de Loosdrechtse Plassen. Deze totale fietsroute is ongeveer 40km lang.

Kaart met een fietsroute Utrecht centrum, Maarsseveense en Loosdrechtse Plassen, onder andere fietsen langs rivier de Vecht

Sluisjes Weerdsingel

Sluisjes bij de Weerdsingel in Utrecht Vogelenbuurt

Start de fietsroute op de Oudegracht, passeer de Weerdbrug bij Nijntje pleintje naar Bemuurde Weerd Oostzijde. Aan je linkerhand zie je de Vecht, welke we zullen volgen tot aan Oud-Zuilen. Aan het begin fiets je direct langs een paar mooie, witte sluisjes. Deze zijn nog steeds in gebruik. Bij mooi weer fiets je de gezelligheid tegemoet, want dan zit de waterkant vol mensen. Ook zitten hier verschillende restaurantjes en koffiebars.

Fort aan de Klop

Fort aan de Klop, aan rivier de Vecht, terras in Utrecht

Steek de Vecht over bij ijscozaak El Mulino en volg het water vanaf de andere kant. Na 750m steek je het water wederom over bij de rode brug en vervolg je je weg over het Zandpad. Kortgeleden was dit een stukje rosse buurt bij woonboten, nu heb je slechts rivierzicht vanaf je fiets. Iets verderop fiets je tussen de (gewoon bewoonde) woonboten en wanneer de rivier een kleine kromming naar links maakt, heb je Fort aan de Klop bereikt. Één van de vele forten in Utrecht (tijdens deze fietstocht alleen al kun je er langs vier komen). Het fort is goed onderhouden en getransformeerd tot horecalocatie met slaapgelegenheid, in een mooi, groen gebied.

Het terras van Fort aan de Klop is fijn verscholen en voelt dan ook als een hidden-gem. Lees verder voor meer tips voor andere bijzondere terrassen in Utrecht.

Slot Zuylen

Slot Zuylen in Oud-Zuilen, Utrecht

De Vecht brengt je verder naar Slot Zuylen, een slot vol historie en prachtig gelegen in een klein bos en omringd door een gracht. Fiets een klein blokje om het slot om zowel de voor- als achterkant te zien, beide kanten even mooi. Reserveer je plekje bij Slot Zuylen voor een rondleiding of bezoek aan de tuinen.

TIP
Heb je zin in een culinaire wandeling door Maarssen, dan is de WijnSpijs wandeling misschien wat voor jou! Een wandeling langs 6 restaurants voor een hapje met bijpassende wijn. Kijk voor data op de website van WijnSpijs (er is ook een wandeling door Utrecht centrum).

Molens van de Polder Westbroek en Buitenweg

Molens van de Polder Westbroek en Buitenweg in Oud Zuilen Utrecht

De weg gaat verder langs monumentale gebouwen en enkele minuten nadat je de charmante huizen achter je hebt gelaten, verschijnen er 2 molens aan je rechterhand. Molen van de Polder Westbroek – gebouwd in 1753 – is de grootste molen in de provincie Utrecht. Zijn buurman – Molen van de Polder Buitenweg – de kleinste. De grote molen bemaalde tot 1946 de polder zelfstandig en fungeert nog steeds als hulpgemaal. Tussen de 2 molens is een schattig, monumentaal sluizencomplex waar je overheen fietst. De molens zijn prachtig gelegen en zorgen voor een pittoresk Hollands plaatje.

Ga je voor de lange fietsroute? Keer terug naar de rivier en vervolg je weg naar en door Maarssen. Liever niet – fiets voorbij de molens, onder de weg door en naar rechts richting de Maarsseveense Plassen en lees hieronder verder vanaf ‘Maarsseveense Plassen‘.

Loosdrechtse Plassen

De Vecht slingert door het oude centrum van Maarssen-Dorp, met tal van mooie huizen aan het water. Je komt langs genoeg plekjes om even te zitten voor een hapje of drankje. Laat het dorp achter en fiets verder langs monumentale landhuizen, terwijl je blik dwaalt naar de langsvarende sloepjes. Sla rechtsaf bij Nieuweweg en na zo’n 5 minuten verschijnen de Loosdrechtse Plassen aan de linkerkant. Aan deze kant van de plas ligt een lange groenstrook met genoeg plek om vanuit het gras over het water te staren naar de langs zeilende boten. Wat een fijne, rustige en idyllische plek zo dichtbij het centrum van Utrecht. Voor snacks kun je terecht bij een snackbar (open in de zomer) of een paviljoen.

Fort Maarsseveen

Fort Maarsseveen bij Utrecht

Sla rechts op de Looijdijk en de fietsroute brengt je in Tienhoven. Een klein dorpje (lees: lange straat) waarbij de huizen links aan het water liggen en de huizen rechts weids uitkijken over de weilanden. Wederom rechtsaf en fiets over de Maarsseveensevaart door het polderlandschap. Links bij Herenweg en je staat voor Fort Maarsseveen. Een mooi, goed onderhouden fort waar je terecht kunt voor een paella of het keramiekatelier. Iets verder en naar links en je bent bij de Maarsseveense Plassen.

Maarsseveense Plassen

Maarsseveense Plassen heeft een groot meer waar veel in gezwommen wordt. Een deel – strand met speelplek – is betaald, maar er is ook voldoende ruimte om gratis in het gras aan het meer te liggen. De plas is omringd door een wandel-/ fietspad (5km), dus neem de tijd en zoek een mooi plekje uit voor een picknick en een duik. Heb je zin om echt te ontspannen, stap dan binnen bij SpaSereen. Een mooie, grote wellness vol sauna’s, baden en massages.

Gagelpolder met Forelvijver Ruigenhoek

Forelvijver in Noorderpark Ruigenhoek en het Gagelbos in Utrecht

Verlaat de plas bij de Westbroekse Binnenweg aan de noordoost kant. Sla rechtsaf, dan links op Burgemeester Huydecoperweg en weer rechts op Kooijdijk. Je fietst nu door Gagelpolder, een prachtig, groot natuurgebied met weidse graslanden en bos. Rechts-links-rechts langs meertjes en vijvertjes en je bent bij forelvijver Ruigenhoek, niet ver van Fort Ruigenhoek. De forelvijver is dé plek als je van vissen houdt, maar ook een lekkere plek om de fiets even neer te zetten voor het terras. Dit stukje natuur is niet alleen populair onder vissers, ook wandelaars (met en zonder hond), fietsers, zonaanbidders en zwemmers komen hier aan hun trekken.

Fiets naar de Albert Schweitzerdreef, steek de weg over en sla linksaf. Een drukke weg – onderdeel van de ring van Utrecht – maar met een breed, separaat fietspad.

Nog zin in een kleine omweg? Sla links op de Kapelweg naar Fort Blauwkapel, een klein pittoresk plaatsje omringd door het water.

Gauw het spoor over en rechts op de Winklerlaan en weer links bij de Professor Sprengerlaan. Dit is de dure wijk Tuindorp, prachtige jaren ’30 woningen aan brede straten vergezeld door grote, groene bomen. Steek de Kardinaal de Jongweg over en vervolg je weg door de – ook mooie – wijken Tuinwijk en Vogelenbuurt, om de fietsroute af te sluiten in Utrecht centrum.


Heb je de route gefietst of heb je andere tips waar je leuk kan fietsen in Utrecht en omgeving? Ik ben benieuwd!

Op zoek naar meer Utrecht tips? Bekijk de Utrecht Cityguide


Deze post direct opslaan in Pinterest?

• dit artikel bevat affiliate links • boek je iets via zo’n link, dan ontvang ik een kleine vergoeding • jij betaalt niets extra! •


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.