‘t Rijks Munt, oftewel het muntgebouw Utrecht, is een monument in Utrecht West waar vroeger de munten werden geslagen. Nu is het een locatie voor evenementen en kun je er borrelen bij restaurant de Zware Jongens. Vanaf Utrecht Centraal Station (Jaarbeursplein) leidt de walk of fame van dubbeltjes en guldens in de stoep je naar het muntgebouw.


Meer Utrecht tips in de Utrecht Cityguide


Het muntgebouw Utrecht: toen en nu

Het neoclassicistische muntgebouw opende in 1911 op deze locatie aan de Leidseweg. Gekozen voor zijn ligging aan het Merwedekanaal, wat de aanlevering van de materialen voor het maken van de munten gemakkelijk maakte. Leuk weetje is dat het land, volgens de website van het muntgebouw, toentertijd gekocht is voor fl. 8.25 per m2 met een geraamde bouwkosten van fl. 476.300,-.

Restaurant de Zware Jongens in het Muntgebouw Utrecht Lombok

Het muntgebouw is momenteel in gebruik als congres en evenementen locatie, er worden geen munten meer geslagen. Ook huist het monument tegenwoordig restaurant de Zware Jongens, waar het fijn borrelen is. Een gezellig, alternatief restaurant met veelal vegetarisch eten.

 

Zwemmen bij de Muntkade

Muntgebouw Utrecht - 't Rijks Munt gezien vanaf het bruggetje naar Utrecht Lombok

Je kan ook zwemmen bij het muntgebouw! Spring bij de Muntkade, vanaf de grote steiger aan de overkant het water in en zwem onder het charmante, witte bruggetje door. Ook als je niet gaat zwemmen, wandel even naar de steiger voor een mooi uitzicht op het muntgebouw.

Wandelen naar Park Oog in Al

Muntgebouw Utrecht- 't Rijks Munt verlicht in het donker, vanuit Park Oog in Al

De beste plek voor een blik op het muntgebouw, de bruggetjes en het water is de kade aan de overkant van de andere brug. De brug richting Park Oog in Al. Het muntgebouw straalt in de zon en reflecteert mooi in het water. Een heerlijk, rustige plek en mede daardoor één van mijn favoriete plekken in Utrecht.

Wil je verder wandelen door het park, langs het water, de woonboten en karakteristieke huizen, bekijk dan deze stadswandeling door Utrecht Lombok en Oog in Al


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.