Ervaar een vleugje Aladdin in ontspannen Oman met moskeeën, wadi’s, bergen en woestijn

Een week op roadtrip door Oman is verrassend. Je rijdt langs bezienswaardigheden met een rijke natuur, in een gastvrije, Arabische cultuur. In deze blog onze reisroute van een 7-daagse rondreis door Oman. Wil je liever 2 weken op roadtrip, bekijk dan de tips om je route uit te breiden.

Waarom een vakantie in Oman?

Oman is een veilig en makkelijk te bereizen land, met een prachtige en diverse natuur. En met heerlijk lenteweer in onze winter. Wij maken een roadtrip en rijden de relatief korte afstanden over brede, lege asfaltwegen. Van cultuur snuiven in hoofdstad Muscat tot de bijzondere zonsondergang en overnachting in de Wahiba Sands woestijn. En van ontspannen in de groene, tussen de rotsen verscholen, wadi’s naar Jebel Shams, ook wel de grand canyon van het Midden-Oosten genoemd.


De reisroute van onze 7-daagse roadtrip door Oman

Muscat • Quriyat • Bimmah sinkhole • Wadi Shab • Sur • Old Castle Museum • Wadi Bani KhaledWahiba SandsJebel ShamsMisfah al AbriyeenNizwa

• je roadtrip route uitbreiden? meer tips! •


Als vrouw in Oman, wat moet je weten: kledingvoorschriften

Overal waar we komen, worden we gastvrij ontvangen met kardemom koffie, mierzoete thee en water. En met dadels, heel veel dadels. Je wordt gevraagd de cultuur te respecteren door als dame benen en schouders te bedekken en niet uit jezelf een hand aan te bieden. Zowel man en vrouw doen de schoenen uit bij het betreden van een huis en je dient de aangeboden kleine kopjes koffie, eigenlijk 3x, te accepteren. 

De Omani zelf lopen in, veelal witte, gewaden (dishdashah) met traditionele ronde hoofddeksels (kumma’s) of een tulband. De vrouwen zijn volledig bedekt met burka of nikab, in het zwart. Ibadisme is in Oman de overheersende vorm van de Islam, waarin matiging en tolerantie belangrijke aspecten zijn.

Oman als gematigd en veilig land onder leiding van Sultan Qaboos

Grenzend aan Jemen, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten verwacht je in eerste instantie niet in zo’n rustig, gematigd en veilig land aan te komen. Oman is dan ook niet toeristisch, toegang tot bezienswaardigheden is vaak gratis en je wordt niet overvallen om souvenirs of duur water te kopen. De weinige toeristen maken samen met de goede infrastructuur en het feit dat Oman dunbevolkt is, dat het nergens echt druk is. Ook word je hier nog geacht zelf na te denken want er zijn weinig bordjes die je de weg wijzen. Dit alles leidt tot een soort ongeorganiseerde ordelijkheid.

Brede, lege asfaltwegen tijdens je roadtrip Oman route

Dit komt vooral door Sultan Qaboos, die Oman, vanaf de jaren ’70 tot aan zijn dood in 2020, in sneltreinvaart heeft veranderd in een welvarend land. Dit deed hij onder meer door te investeren in elektriciteit, voorzieningen en onderwijs. Ook werd het kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Wees dan ook niet verrast als deze nog altijd populaire sultan tijdens de roadtrip met je meereist in de vorm van een bungelend amulet.

Een Oman roadtrip gaat niet om de weg maar om de bezienswaardigheden op de reisroute

Toegegeven, tijdens een roadtrip door Oman wordt je onderweg niet overvallen door een mooie diversiteit aan landschappen. Rijdend naar de indrukwekkende bezienswaardigheden is het landschap dor en droog en rijden we voornamelijk tussen heuvels van steen en gruis. Een kaal, bruin maanlandschap. Des te meer vallen de felgroene dadelpalm plantages rondom de wadi’s op, met de daaromheen liggende dorpjes. 

Minaret moskee, doen in Muscat tijdens je roadtrip Oman route

Steden bestaan voornamelijk uit laagbouw in een vierkante bouwstijl. Enigszins saai, maar met mooie details: bewerkte deuren, kantelen, glas-in-lood ramen en lieflijke balkonnetjes. Terwijl overal tussendoor en bovenuit minaretten prijken. Van moskeeën in alle kleuren en maten. Hoe vaak heb ik wel niet aan Aladdin en de Fata Morgana in de Efteling gedacht.

Cultuur snuiven in hoofdstad Muscat

Moskee plein Sultan Qaboos Grand Mosque, bezienswaardigheid, doen in Muscat tijdens je roadtrip Oman route
Sultan Qaboos Grand Mosque

De uitgestrekte witte hoofdstad van Oman, Muscat, barst van de cultuur. Al kun je hier ook relaxen – in bikini, met een biertje – bij een strand resort aan zee. Een bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Mosque is indrukwekkend, de Muttrah Souk levendig. Het uitzicht op het moderne, kleurrijke paleis, omringd door forten, is mystiek. Een bezoek aan Muscat is een leuke eerste kennismaking met Oman!

Lees meer over wat te doen in Muscat

Surrealistisch zwemmen bij de Bimmah sinkhole

Surrealistisch zwemmen in Bimmah Sinkhole, bezienswaardigheid tijdens je roadtrip Oman route

Aan de kustweg tussen Muscat en Sur liggen een paar dorpjes. Wij stoppen in Quriyat om boodschappen te doen in het dagelijks leven van Oman. Iets verder rijden en we komen bij de Bimmah sinkhole. Een immens gat in de grond, waar gezwommen kan worden. We eten onze meegebrachte picknick naast dit surrealistisch beeld: de grond met de bankjes, eronder een rotspartij, gevolgd door mensen badend in het turquoise water.

De idyllische grot van Wadi Shab

Wadi Shab, wandeling en grot, bezienswaardigheid tijdens je roadtrip Oman route

Een asfaltweg later komen we aan bij de bootjes van Wadi Shab. Hier is het iets drukker, maar verder dan een koffietent, een publieke wc en een vrouwelijke gebedsruimte in een witte tent komt het niet. Één OMR en 2 minuten verder, lopen we in 45 minuten naar het begin van het water. Over een stenen grindpad, langs veel palmen, tussen de rotsen en met af en toe een zwarte pijl om ons de juiste kant op te leiden. Eenmaal bij het water aangekomen, is het nog een kwartier door het water waden totdat we bij de befaamde grot zijn. Nog een laatste, ietwat claustrofobische spleet als ingang, en we worden beloond met een fantastisch, idyllische plek. Zwemmend in een klein bad, onder een waterval en omringd door rotsen.

Tip, neem waterschoentjes mee om over de kiezels en de gladde rotsen te klauteren! 

Old castle museum in Al Kamil

De route van Sur naar de Wahiba Sands woestijn is een flinke rit, met de stad Al Kamil halverwege. Op zoek naar een kop koffie stappen we nietsvermoedend het Old Castle museum binnen. We worden rondgeleid door een goed uitziend fort met kamers vol snuisterijen verzameld door de sjeik die het fort bewoont.

Old Castle Museum in Al Kamil, bezienswaardigheid tijdens je roadtrip Oman route

Kamers vol oude gebruiksvoorwerpen gemaakt van geitenhuiden en palmbomen, oude tv’s en radio’s en aardewerk en servies overal vandaan. Een historisch, Philips, pottenbak- en persoonlijk museum in één! Het bezoek sluiten we in stijl af met de gezochte kop koffie, dadels en een handdruk van, en een foto met, de sjeik.    

De thermen van Wadi Bani Khaled

We weten dat we in de buurt van de grote, mooie Wadi Bani Khaled komen als we enorme hoeveelheden dadelpalmen tegemoet rijden. Waar we bij Wadi Shab genoten van de wandeling erheen en de tocht naar de grot, is het in de baden van Wadi Bani Khaled ultiem relaxen.

Zwemmen en relaxen in baden van Wadi Bani Khaled, bezienswaardigheid tijdens je roadtrip Oman route

Een korte, makkelijke wandeling leidt naar de eerste grote baden. Een stukje verder lopen over de grote rotsen en er verschijnt telkens een nieuw bad om de hoek, achter de rotsen. We baden in het pure water van een verkwikkend privé-bad en eenmaal terug in de auto voelt het alsof we net bij de sauna zijn geweest.

Bijzonder overnachten in de Wahiba Sands woestijn

Zelf rijden door een woestijn, dat is zo tof als dat het klinkt! In Bidiyah, een stad aan de rand van de Wahiba Sands woestijn, ontvangen we een kaart die ons in een kleine 30 kilometer naar onze overnachting wijst. Een overnachting in een tent, op de top van een zandheuvel, omringd door woestijn zover als je kijkt.

Zonsondergang tijdens een bijzondere overnachting in de Wahiba Sands woestijn, bezienswaardigheid tijdens je roadtrip Oman route

De kaart op zak, wat lucht uit de banden, en off we go! Links bij de moskee, rechts bij de volgende moskee, stukje onverharde weg, langs huizen van bedoeïenen en hop de woestijn begint. De reden van lucht uit de banden laten voordat je de woestijn inrijdt is op de eerste heuvel direct duidelijk. We zitten vast. Gevolgd door een paar flinke klappers op de volgende heuvels. Gelukkig redden we het tot de bestemming, gaat de terugweg uitstekend met echt slappe banden en is de auto na een garagebezoek terug in Bidiyah snel weer opgelapt.

Overnachten in een tent van Safaris Dunes Camp

Het Safari Dunes Camp bestaat uit 5 palmbomen en 5 luxe tenten, geheel werkend op zonne-energie. Opgezet op één van de vele zandheuvels. Wat een magische ervaring om hier te mogen overnachten, met uitzicht op de oneindigheid aan lichtbruine zandheuvels. En alles bij de hand: de zonsondergang één duin lopen verder en de zonsopgang achter je tent. Als het niet zo gewaaid had, was het met de stip de meest romantische zonsondergang ooit.  ‘s Avonds turen we naar de immense sterrenhemel. Wat slapen we hier lekker, met de maan die door het tentdoek schijnt en de ruisende wind op de achtergrond.

Bijzonder overnachten in Wahiba Sands woestijn, bezienswaardigheid tijdens je roadtrip Oman route

Dune bashen met een Omani in Wahiba Sands

Voordat we zelf weer vertrekken en de Wahiba Sands woestijn achter ons laten, stappen we in de auto bij een plaatselijke Omani. We worden flink wakker geschud tijdens deze achtbaanrit dune bashen. Rijden over onberispelijke duinen, waar alleen sporen van geiten en kamelen te zien zijn. Onze eigen terugweg naar Bidiyah voelt ineens uitermate ontspannen.

Jebel Shams: rijden door de kloof naar Wadi Nakhr

Jebel Shams is de hoogste berg in Oman en het wordt hier ook wel de grand canyon van het Midden-Oosten genoemd. Je kan hiken of met je 4×4 naar één van de uitzichtpunten rijden. Wij kiezen ervoor om in plaats daarvan door de kloof heen te rijden. 

Rijden door de kloof naar Wadi Nakhr bij Jebel Shams, de grand canyon van het Midden-Oosten, bezienswaardigheid tijdens je roadtrip Oman route

Via al Hamra rijden we naar Valley Necrosis. Hier starten we aan de 5 kilometer naar Wadi Nakhr. 5 kilometer van klotsen over een stenen pad met aan beide kanten indrukwekkend, boven ons uit torende bergwanden. Achter elke hoek opnieuw. De hele rit lang. Het past maar net met tegenliggers, maar ook hier komen we weinig mensen tegen: een herder, een politiewagen en een enkele toerist. De gelaagdheid van de rotsen doet inderdaad denken aan de grand canyon in Zuid-West Amerika. Alleen dan zonder de vele kleurlagen.

Bergdorp bij Jebel Shams, bezienswaardigheid tijdens je roadtrip Oman route

Overnachten in een homestay in Misfah al Abriyeen

Misfah al Abriyeen is een lief bergdorp op zo’n 40 minuten rijden van al Hamra. We overnachten in een leuk Omaans guesthouse, bij een familie die hier al generaties lang woont. Slapen doen we op, aparte, matrassen op de vloer, dat gevuld is met Perzische kleden. Als maaltijd krijgen we een lekker home-cooked meal voorgeschoteld.

Jebel Shams: bergdorp Misfah al Abriyeen, bezienswaardigheid tijdens je roadtrip Oman route

De volgende ochtend starten we met een rondleiding door de oude stad. Dit deel van Misfah is 600 jaar oud, compleet vervallen, maar wordt langzaam weer gerenoveerd. De eigenaar van de homestay leidt ons trots langs de ruïnes – te  beginnen met het huis van zijn grootvader. We zien mooie tuinen en prachtige uitzichten. Ook komen we langs het irrigatiesysteem, waar de enkele ouderling die hier nog woont, zijn tulband aan een haakje hangt voordat hij hier onder de douche stapt. Het is een fijne rondleiding door de historie van Misfah en vol persoonlijke verhalen. 

Ouderling in bergdorp Jebel Shams, Misfah al Abriyeen, bezienswaardigheid tijdens je roadtrip Oman route

Het fort en souk van Nizwa

In het mooi gerestaureerde fort van Nizwa lopen veel Omaanse toeristen rond. Een bezoek aan het fort geeft dan ook een goed beeld van de historie van Oman. Ook hier mag je lekker rondwandelen zonder dat je tegen “pas-op” bordjes of afgesloten delen aanloopt. Wandel zeker even naar het dak van  het fort voor een fijn uitzicht over de aangrenzende moskee, de stad Nizwa, dadelpalmen, met op de achtergrond bergen.   

Nizwa fort, bezienswaardigheid tijdens je roadtrip Oman route

Bij een souk denk ik al gauw aan smalle straatjes, ruikend naar gekruid eten. Ik denk aan steegjes om in te verdwalen. De souk van Nizwa, gelegen naast het fort, is anders. Hier komen Oost en West samen. De Oosterse, Arabische producten worden verkocht in net betegelde markthallen en winkels, binnen een ommuurd gebied.

Wij eindigen onze trip met relaxen aan het strand van Muscat, en een weekend Dubai. We zijn voor ons gevoel weken weggeweest in een land dat ons enorm heeft verrast.


De reisroute van je Oman roadtrip uitbreiden?

Door de beperkte tijd die we hadden, was voor ons bovenstaande route de perfecte manier om veel kanten van Oman te zien. Er zijn echter nog veel meer dingen te doen in Oman! Mogelijke aanvullingen op je reisroute zijn:

  • Rijd bij Sur iets verder door om schildpadden te spotten bij Ras al-Hadd 
  • Breng meer tijd door in de bergen bij Jebel Shams, met tal van mogelijkheden om te kamperen en hiken. En ga de kloof van bovenaf bekijken!
  • Zin om te snorkelen en duiken, bezoek dan Musandam in het noorden van Oman
  • Ontdek het zuiden van Oman vanuit Salalah: met z’n stranden, bergen, en naar het schijnt wat andere cultuur dan in het noorden.
  • Een vakantie in Oman aan de voor- of achterkant verlengen met een weekend in de Verenigde Arabische Emiraten. Wij gingen op vriendenbezoek in Dubai, maar Abu Dhabi kan natuurlijk ook.  Trouwens: vliegen naar Oman en Dubai was voor ons voordeliger dan op-en-neer naar Oman.
  • TIP: Regel je visum vooraf online

Deze post direct opslaan in Pinterest?

Pin Oman
Pin Oman

• dit artikel bevat affiliate links • boek je iets via zo’n link, dan ontvang ik een kleine vergoeding • jij betaalt niets extra! •


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.