Een bruiloft brengt ons in het prachtig groene en vruchtbare Uganda. Een bezoek dat we uitbreiden naar een roadtrip van een week om hoogtepunt na hoogtepunt te beleven. Tijdens deze rondreis zien we gorilla’s in het Bwindi Impenetrable Park en de Big 5, nijlpaarden en veel meer in de nijldelta van Murchison Falls. We zijn onder de indruk van het genocide monument in Rwanda en hebben als fantastische afsluiter een Ugandese bruiloft in Gulu. Een unieke ervaring.


Meer inspiratie? Bekijk mijn reisroutes of volg mij pinterest facebook instagram

Onze route door Uganda in 9 dagen:
Kigali (Rwanda)
Bwindi Impenetrable Park
lake Mburo NP
Kampala
Murchison Falls
Gulu (bruiloft)


We reizen anders dan anders. Door de weinige tijd die we hebben, de staat van het openbaar vervoer en de manier van rijden van de bevolking besluiten we op aanraden van de bruidegom het land door te reizen met een chauffeur. Moses, met zijn fijne safaribusje, brengt ons niet alleen de hele week veilig van A naar B. Ook fungeert hij als gids en vertelt hij ons onderweg ontzettend veel over de natuur, de dieren en de cultuur van Uganda. Maar laat hij ons ook vaak genoeg in gedachten om alles wat we zien op ons in te laten werken.

Wat meteen opvalt is hoe groen en vruchtbaar dit land is. En hoe jong – in 2015 ligt de gemiddelde leeftijd op 16 jaar, met bijna de helft van de bevolking 14 jaar of jonger. Wat zien we veel enthousiast zwaaiende kinderen, en o zo blij met een banaan, pen of schriftje. Hier hadden we veel meer van mee moeten nemen. Het leven hier straalt van eenvoud en puurheid. Dit raakt me. Wat voelt ons eigen leven met onze alledaagse beslommeringen en kantoorbanen dan toch ver weg.  

Fietsers in Rwanda
Fietsers in Rwanda

Genocide monument, Kigali, Rwanda

Onze trip begint in Kigali, Rwanda. Het land waar plastic tasjes verboden zijn. De reden dat we hier starten is het genocide monument. Een monument ter nagedachtenis aan honderdduizenden doden onder de Tutsi’s en de gematigde Hutu’s tijdens de volkerenmoord in 1994. We laten de geschiedenis op ons inwerken, lezen veel verhalen en zien filmpjes van overlevenden. Over hoe zij het hebben beleefd en hoe hun leven er nu uitziet. Enorm indrukwekkend om hier rond te lopen. Zoveel leed, wat ook nu nog voor zoveel mensen voelbaar is, en waarvan men zich nog steeds afvraagt hoe dit ooit heeft kunnen gebeuren. Onvoorstelbaar.

Bwindi Impenetrable Park, Uganda
Bwindi Impenetrable Park

Van Rwanda naar Uganda

Vanuit Kigali vertrekken we naar het Bwindi Impenetrable park in Uganda. We kijken onze ogen uit. We rijden langs veel huisjes en hutjes, met hier en daar een waterpomp. Overal lopen en fietsen mensen langs de weg. Op gepimpte fietsen waar we in Nederland nog wat van kunnen leren – met een mooi gekleurd kussen op de bagagedrager, wat het achterop zitten comfortabel maakt. Fietsers met jerrycans water. En fietsers met melkkannen achterop, al hangend achter een vrachtwagen.

De grensovergang betreden we door onder een handmatig geopende hefboom door te rijden over een onverhard stuk weg, langs mensen die maar al te graag geld met je wisselen, waarna we ons melden bij de Rwandese ambtenaren. Weer een stukje met de auto en dan staan we in de rij bij het Ugandese kantoortje voor een stempel. Terug de auto in, onder een nieuwe hefboom door en we rijden Uganda binnen.

De wegen in Uganda zijn slechter onderhouden dan in Rwanda. Alsof je in Nederland de grens naar België oversteekt en meteen wat hobbelt. De hoofdwegen zijn wel geasfalteerd, met enorme verkeersdrempels. Zodra je van de hoofdweg afgaat, kom je op bumpy dirt roads terecht.

Gorilla Bwindi Impenetrable Park
Baby gorilla Bwindi Impenetrable Park

Op bezoek bij een gorillafamilie in Bwindi

We bezoeken Bwindi Impenetrable park voor de gorilla’s die er leven. Deze magische dieren leven nog in de driehoek van de landen Rwanda, Congo en Uganda. Een aantal van de gorilla families zijn gehabitueerd en zien mensen als neutrale wezens. Vroeg in de ochtend gaan speurders op pad op zoek naar de families die die dag bezocht gaan worden. Ze starten bij de plek waar ze de dag eerder zijn achtergelaten en volgen de sporen. Iets later krijgen wij een briefing en ontmoeten we ons groepje medewandelaars.

Samen met twee speurders met geweren, voor eventuele waarschuwingsschoten als een luipaard ineens zou besluiten ons pad te kruisen, een ranger en een paar dragers gaan we op pad. Deze dragers wonen in het nabijgelegen dorp, kennen het gebied en verdienen hun geld met het dragen van de tassen die volgestopt zijn met eten en liters water. We hebben van tevoren dan ook geen idee hoe lang de wandeling gaat duren. Dit kan een uur zijn, maar ook een hele dag. Het ligt er maar aan waar de gorilla’s zijn en of ze lang door de jungle blijven dwalen op zoek naar een nieuwe plek voor de dag en nieuwe nacht. 

Na een uur flink doorstappen denken we te stoppen voor een korte pauze, maar blijken we al in de buurt van de gorilla’s te zijn! We worden verwelkomd door een flinke zilverrug die ons meteen even duidelijk maakt wie de baas is. Het toch wel stevige boompje dat ik vastheb, buigt hij zonder moeite 90 graden en gebruikt hem als een soort springplank om zich met een sprong midden in onze groep te plaatsen. Geen twijfel mogelijk wie hier de baas is.

Zilverrug gorilla Bwindi Impenetrable Park
Gorilla Bwindi Impenetrable Park

We mogen een uur bij deze familie blijven, zolang we rustig zijn en gepaste afstand bewaren. Het eerste halfuur zijn ze nog erg actief en op zoek naar hun plek. Hierna daalt de rust op hen neer en is het een waar familie theekransje. Er wordt gevlooid. De kinderen knuffelen met de moeders en proberen hun vader te imponeren door met hun vuisten nog wat onhandig op de borst te slaan. Vader is niet onder de indruk en zit erbij alsof hij wat aan het dutten is.

Heel bijzonder om oog en oog met deze wezens te staan. Bizar hoeveel menselijke trekjes je ziet. En indrukwekkend hoe krachtig ze zijn. Een ervaring om nooit te vergeten.

Muzungu

Rond het middaguur komen we alweer aan bij de plek waar de wandeling begon. Dit geeft ons de mogelijkheid om de lange reisdag van morgen naar Kampala in twee delen te knippen. Zo vertrekken we na de lunch uit Bwindi. De enige doorgaande weg vanuit hier naar de hoofdweg blijkt echter afgesloten door een vrachtwagen die onbedoeld zijn vracht op de weg heeft uitgestald. Moses pikt een local op die ons via een weg, die zo in het programma ‘de gevaarlijkste wegen’ past, alsnog naar de hoofdweg leidt. Een ervaring op zich. Een dollemansrit over wegen waar zelden een auto overheen gaat. En gelukkig maar.

'Onbegaanbare weg' bij Bwindi
Weg bij Bwindi

Neushoorns in Ziwa Rhino Sanctuary
Ziwa Rhino Sanctuary

Een autoweg zou ik het niet willen noemen. Maar toegegeven, naast een flinke massage worden we ook getrakteerd op prachtige natuur. We rijden door the middle of nowhere met hier en daar een hutje waaruit enthousiaste kinderen naar buiten komen rennen. Met een blik alsof ze nog maar weinig auto’s gezien hebben in hun leven. Laat staan muzungu.

We leren dat het woord muzungu drie betekenissen heeft. Buitenlander. Hij die dolende is, zonder vaste verblijfplaats. En hij die betaalt. Zo bestaat er voor alles een Uganda-price en een Muzungu-price en moet Moses flink onderhandelen voor een zak aardappelen omdat hij ons in de auto heeft zitten.   

lake Mburo, Uganda
lake Mburo

lake Mburo

Eenmaal op de hoofdweg rijden we door tal van dorpjes die rondom deze weg gebouwd zijn. Met elk hun eigen expertise. Zo staat het ene dorpje vol met kraampjes die bananen verkopen en draait het in een dorpje verder bijvoorbeeld allemaal om de aardappel. En dan ineens passeren we de evenaar en doen we natuurlijk mee met een proef die bewijst dat het water aan beide kanten van de evenaar inderdaad de andere kant op een putje indraait.

In het donker komen we aan bij lake Mburo NP, wat de volgende ochtend een prachtige tussenstop blijkt. We worden wakker van de bavianen en kijken fantastisch, weids uit over de savanne. We besluiten dan ook een heerlijke ochtendwandeling te maken tussen de makaken, zebra’s en mangoesten.

Zebra's in lake Mburo, Uganda
lake Mburo

Neushoorns bij Ziwa Rhino Sanctuary

We zijn maar kort in Kampala. We ontmoeten de bruidegom en wat vrienden en relaxen wat in het hotel. De volgende dag rijden we vroeg weg, door de stad, langs de voor mij nogal chaotisch uitziende markt, naar het noorden. We rijden naar Ziwa Rhino Sanctuary, waar we een korte wandeling maken en oog in oog komen te staan met indrukwekkende neushoorns. Een moeder voedt haar kind en ze dwalen rustig verder door de natuur. Wat een massieve en mooie beesten. 

Waterval Murchison Falls
Nijlpaarden Murchison Falls
Murchison Falls

Muchison Falls NP

Dan komen we aan in Murchison Falls, het grootste park van Uganda en een van de groenste van Afrika. Gelegen aan weerszijden van de Nijl. In deze Nijldelta leven ontelbare hertsoorten, giraffen, olifanten, buffels, leeuwen, luipaarden, krokodillen en nijlpaarden. Onze overnachtingsplek in het park bereiken we door het water over te steken met een pontje, dat elk uur overvaart en waar 4 auto’s en een bus op passen. De game drives lijken meteen begonnen, want op het water worden we verwelkomd door de eerste nijlpaarden.

Tijdens een boottocht in de middag varen we voorbij wel meer dan honderd nijlpaarden, een enkele krokodil en olifanten lopend langs de waterkant. We stappen uit bij een flinke waterval en klimmen (steil) omhoog om ook van bovenaf de kracht van de waterval te zien. Tijdens de wandeling naar boven krijgen we al mooie gezichten en neemt het gekletter van het water oorverdovende vormen aan. Van bovenaf is het indrukwekkend te zien hoe het water zich door kleine openingen wurmt en zich met geweld naar beneden stort.

Olifanten in Murchison Falls NP, Uganda

Tijdens ons verblijf verkennen we twee keer het park, een keer in de ochtend en een keer in de middag. Beide keren met Moses, één keer vergezeld door een ranger. Hij leidt ons, met een voor ons bijna bovennatuurlijke gave om de natuur te lezen, vrijwel direct naar een luipaard. Een luipaard al liggend in de boom, wat een prachtig gezicht. Wonderlijk om te zien hoe hij langzaam wakker wordt en besluit op pad te gaan. En wat zijn we blij met onze verrekijker om de details in zijn vacht te zien.

Leeuw in Murchison Falls NP, Uganda

We rijden verder over de uitgestrekte weides en zien niets anders dan honderden en honderden hertsoorten grazen. Tussen de kuddes olifanten, rustig etende en voor onze auto uitrennende giraffen en de vele bavianen. We leren dat als de groepen herten alert één kant op kijken, wij ook die kant op moeten om een leeuw te spotten. De leeuwen die we zien zitten stuk voor stuk vol en liggen te luieren in het gras. Zelfs een nieuwsgierig, klein hertje kan heel dichtbij komen zonder ook maar een enkele reactie.   

Giraffen in Murchison Falls NP, Uganda

traditionele bruiloft

De volgende ochtend rijden we het park uit op weg naar de bruiloft in Gulu. Het traditionele deel, waar wij bij aanwezig mogen zijn, duurt twee dagen. In de middag komen we, als Nederlandse clan van de bruidegom, bijeen in een hotel. Zowel de partij van de bruid als van de bruidegom heeft een woordvoerder. Via hen wordt er onderhandelt. Omdat de bruid na de bruiloft haar clan zal verlaten en zich op zal laten nemen in de clan van haar bruidegom, dient de bruidegom de familie van de bruid hier een vergoeding voor te geven. Zo wordt er onderhandeld over geiten, een speer en een stoel voor de vader.

Na een paar uur vertrekken we al lopend naar het huis van de ouders van de bruid, waar de bruiloft plaats zal vinden. We worden vergezeld door dames, die op hoge toon ulullululu roepen, om de familie van de bruid te laten weten dat we onderweg zijn.

In een kamer worden de directe familie en getuigen van de bruidegom opgewacht door de bruid en haar directe familie. De ruimte wordt door de mannen al kruipend op hun knieën betreden. Hier worden de onderhandelingen afgerond en erkent de bruid haar bruidegom. Het verlossende woord komt als het bruidspaar hand in hand naar buiten stapt. De bruiloft mag plaatsvinden! Er wordt gegeten en gedanst, maar al snel moeten we vertrekken om de volgende dag fit op de bruiloftsdag te verschijnen. 

Dansshow bij bruiloft, Uganda

Rond het middaguur de volgende dag zijn we terug, waar we al vrolijk dansend worden opgewacht door onder andere een Ugandese dansgroep die de hele dag dansshows zou geven. Na de lunch, bereid door de joelende tantes en ooms, nemen we plaats onder één van de twee grote tenten, die haaks op elkaar in de tuin zijn opgezet. Één voor ons, de Nederlandse clan. Één voor de clan van de bruid, die vol zit met familie en dorpsgenoten, met het stamhoofd als hoofdgast.

De ceremonie start als een aantal dames achter elkaar aan binnen komen lopen. De mannen van onze groep moeten, terwijl ze om hen heen dansen, de bruid identificeren. Drie rondes lang. De eerste twee keer uit een groep ongehuwde dames uit de clan van de bruid, als laatst uit dames van de oudere generatie. Geen enkele keer zit de bruid ertussen. De dames worden bedankt met een envelopje met geld, als dank voor de lange reis die ze afgelegd hebben.

Dan volgen de tantes, die een belangrijk onderdeel van de bruiloft zijn. Al ululululu roepend gaan ze in onze tent op zoek naar de bruidegom, verstopt tussen zijn vrienden. Eenmaal gevonden is de goedkeuring op het huwelijk door de tantes gegeven.

En dan komt de bruid eindelijk ten tonele! Te midden van de dames van haar familie/ clan die we eerder zagen, komt ze binnenlopen. Prachtig gekleed, in een van de jurken van de dag – allemaal even mooi. Een ware Afrikaanse bruid.

Ondertussen stond iedereen voor de tenten. Wanneer beide families zowel de bruid als de bruidegom gevonden en bevestigd hebben, is het bruidspaar een echt bruidspaar. Bijzonder is dat een bruiloft hier meer voelt als een afscheid van de bruid van haar familie dan als een feest voor de verbintenis van het paar. Zo wordt de taart aangesneden door de bruid en haar broers en de feestavond geopend door een openingsdans van de bruid met haar oudste broer. 

Het dansen is begonnen. Een heerlijke avond, waarbij het verschil in danskunst snel en pijnlijk duidelijk wordt. Zelfs een vierjarige van de kant van de gastvrije hosts danst ons er met gemak uit. Een fantastische afsluiting van een bijzondere week.


Deze post direct opslaan in Pinterest?

Pin Uganda
Pin Uganda

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.