De West-Kaap van Zuid-Afrika heeft alles voor een veelzijdige roadtrip. Fijn Kaapstad, relaxen op stranden aan de Garden Route, olifanten en meer kijken vanuit je eigen auto in Addo Elephant Park, wijn proeven in Franschhoek en overal bourgondisch eten en drinken voor een fijne prijs. In een cultuur met duidelijk Nederlandse roots (alleen het Afrikaans is al fantastisch), een zomer in onze winter en geen jet lag.


Meer inspiratie? Bekijk mijn reisroutes of volg mij pinterest facebook instagram

Onze route door Zuid-Afrika in 16 dagen
Kaapstad
Riversdale
Knysna
Addo Elephant Park
St Francis Bay
Wilderness
Franschhoek


Vaak hoor je de vraag of Zuid-Afrika wel een veilige bestemming is. Met het plannen van de trip en tijdens ons verblijf in Kaapstad hebben ook wij hier meer informatie over gezocht. Op een kort, wat onbehaaglijk moment na, als we met de auto langs een sloppenwijk rijden met onrustige mensen op de weg, hebben we geen enkele vervelende ervaring gehad. Ook niet met het inluiden van 2017 op oudjaarsavond, wanneer we met veel andere mensen de stad uit lopen op zoek naar onze bestelde Uber. We slapen in Devil’s Peak Estate, een wijk waar je ‘s avonds over straat kan lopen. Verder hebben we zoveel mogelijk met Uber gedaan.

In de West-Kaap zie je veelal blanke mensen, die trots zijn op het Afrikaans. Iedereen spreekt goed Engels, maar zodra ze merken dat je Nederlands spreekt, willen ze graag Afrikaans terug praten. Erg leuk. Net als de Afrikaanse verkeersborden in de Kerkstraat, de bordjes op De Wet Gebou en bij de kliniese sielkundige en de waarschuwing dat er geen persone in waterpoel mogen.

Bourgondisch Kaapstad

Uitzicht op Lion's Head, Kaapstad en Robbeneiland vanaf de Tafelberg

We starten onze reis met een citytrip aan bourgondisch Kaapstad. De stad staat bekend om natuurwonder de tafelberg, indrukwekkend Robbeneiland en rondje Kaap de Goede Hoop. Het nabijgelegen wijngebied en de stranden maken de stad compleet.

Lees meer over een zomerse winter in fijn Kaapstad

Let’s roadtrip: Garden Route

Een deel van onze roadtrip door Zuid-Afrika brengt ons over de Garden Route, welke loopt van Kaapstad naar Port Elizabeth. Ons eerste terrasje is in het gezellige, aan zee gelegen Hermanus. Als je in de juiste maand bent ook de plek om walvissen te spotten. Voor de lunch rijden we door naar het zuidelijkste puntje van Afrika, Cape l’Agulhas. Met een oude vuurtoren om te beklimmen, die uitkijkt over een daadwerkelijk zichtbare scheiding tussen de Indische en Atlantische oceaan. Bijzonder! De overnachting in Riversdale is, naast de goede locatie op de weg naar Knysna, vooral uitgezocht op het restaurant dat erbij zit. En terecht. En dat is niet alleen door de lekkere Inge chardonnay die ze hier schenken 😉 Goed eten en drinken lijkt de maatstaf in Zuid-Afrika.

Cape l’Agulhas

Knysna

Op weg naar Knysna maken we een uitstap naar wildlifepark Botlierskop. Een mooi park met veel ruimte en nog meer dieren. Let wel, wanneer je eenmaal een National Park als Addo Elephant Park hebt gezien, blijft het niet meer dan een ruim opgezet dierenpark.

Botlierskop

Na een bochtige weg zien we plots de prachtig blauwgroene lagune van Knysna verschijnen. De lagune wordt, op een smalle opening na, door kliffen afgescheiden van de Indische Oceaan. De Knysna Heads. Met aan de ene kant het ruige Brenton beach. En aan de andere kant een mooi uitzichtpunt op de krachtige zee die zich door de kleine toegangsopening slaat.

Olifanten? In Addo Elephant Park

Het vervolg van de route brengt ons weer langs veel mooie uitzichten en doorkijkjes, door een heuvelachtig landschap en zee afgewisseld met groen. Ook door Addo Elephant Park rijden we met onze eigen auto. De naam zegt het al, een park met olifanten, heel veel olifanten. Toch is het slim om meer dan één bezoek aan het park te plannen. Zo hebben wij de eerste middag geen enkele olifant gezien.

Gelukkig verblijven we hier meer dagen en zien we niet alleen veel pumba’s, hartebeesten, wildebeesten, buffels en zebra’s, maar ook ontzettend veel olifanten. We kijken naar kuddes die zich over de vlakte van A naar B verplaatsen en houden vriendelijk afstand van ietwat agressieve mannetjes. Ook zetten we, onder toeziend oog van een indringend kijkende, flinke tante, de auto toch maar een metertje naar achteren, terwijl we ademloos haar hele familie, jong en oud, voor onze auto de weg over zien steken. Wat voel je je als mens klein op zo’n moment. Prachtig.  

Olifanten in Addo Elephant Park, Zuid-Afrika

Ook al is Addo een perfect park om met je eigen auto rond te touren, we vonden het ook leuk om op pad te gaan met een ranger. We bezochten zowel Addo als het nabijgelegen Schotia Private Reserve. De dag brengt een mooie rit met veel uitleg over de natuur en de dieren, met veel olifanten, neushoorns, luie leeuwen, zebra’s, hertsoorten en het eten van termieten. Na een heerlijke barbecue volgt nog een korte, nachtelijke safari, waar een vader prompt een grazend nijlpaard beschijnt, die zich onzichtbaar acht in het donker.

Strand, Zuid-Afrika

Relaxen in Wilderness en Franschhoek

Via een tussentop in het luxere strandplaatsje St Francis Bay, met een ruige zee die op de rotsen bij de plaatselijke vuurtoren klotst, rijden we terug naar het westen. In Wilderness is het tijd om te relaxen. Een gezellig, klein dorp aan de kust met een B&B met lekker zwembad, verschillende restaurantjes (luxe eten doen we bij Serendipity), een mooi strand, en de mogelijkheid tot paragliden. Door de harde wind vertrekken we niet vanaf een berg maar stijgen we op vanaf het strand, om als op een grote schommel boven de prachtige kustlijn te zweven.

Wijntram in Franschhoek, Zuid-Afrika
Uitzicht op de wijnlanden rondom Franschhoek, Zuid-Afrika

Onze laatste bestemming is de ontspannen sfeer van Franschhoek, één van de wijndorpen tussen de heuvels. Met een parel van een weg erheen. Hier vertrekt een wijntram met verschillende routes langs, in ons geval, acht wijnhuizen. Overal kun je besluiten uit te stappen voor een rondleiding of proeverij om een uur later weer in te stappen op weg naar de volgende bestemming. Er zit een groot verschil tussen de stops, van wat ongezellig zitten op een kaal terras naast een wijnwinkel (Allée Bleue) tot idyllisch picknicken in een groen park bij Noble Hill. Ga eten in de gezellige dorpskern of bij één van de omringende wijngaarden, zoals Dieu Donné vineyards.

Voor we het vliegtuig instappen rijden we nog even langs het gezellige Stellenbosch en de drukbezochte slow food zaterdagmarkt, met meer dan lekker eten alleen.


Je route uitbreiden?

  • Breng op weg naar Hermanus een bezoek aan de pinguïns van Stony Point bij Betty’s Bay.
  • Stop voor het strand in havenstad Mosselbaai.
  • Ga surfen in Plettenberg baai of Jeffrey’s baai.
  • Bezoek het Tsitsikamma National Park om te bungeejumpen, wandelen, paardrijden of ziplinen.
  • Breng een bezoek aan de struisvogels van Oudtshoorn.

Deze post direct opslaan in Pinterest?

Pin Zuid-Afrika

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.