Een bijzondere wandelroute vanaf Utrecht Centraal

Deze stadswandeling door de Utrechtse buurten Lombok en Oog in Al brengt je door een onverwacht stukje Utrecht. Zo wandel je langs oude arbeidershuisjes, kom je door de levendige en multiculturele Kanaalstraat en geniet je van je koffie aan het water bij houtzaagmolen de Ster. Ook passeer je monumenten als het muntgebouw en de mooie jaren’30 huizen van Oog in Al. Samen met de vele lokale tips om te eten en drinken in deze buurt, maakt dit een bijzondere wandeling, die start bij Utrecht Centraal Station.

Bekijk dit filmpje over stadswandeling Utrecht Lombok voor een sfeerimpressie


Meer Utrecht tips in de Utrecht Cityguide


# kilometers = 4 – 7k
Geschatte wandeltijd = 50m – 1u30 
Type = stad, monumenten, park, eten, drinken


1. Muntgebouw Utrecht

De wandeling start bij Utrecht Centraal Station. Vanaf het Jaarbeursplein wandel je via zijn eigen walk of fame van dubbeltjes en guldens in de stoep als vanzelf naar het monumentale muntgebouw. Nu een evenementencentrum, vroeger de plek waar de munt werd geslagen. Onderweg zie je aan de overkant van het water Molen de Ster liggen. Een pittoresk plaatje, met de molen gelegen tussen prachtige treurwilgen. Een geheel onverwacht tafereel, zo dichtbij het centrum. Later in deze wandeling kun je deze molen nog van dichtbij bekijken.

Lees meer over het Muntgebouw in Utrecht

Passeer het muntgebouw, loop over de brug en ga rechtsaf richting Park Oog in Al. Zorg dat je hier nog even achterom kijkt voor een mooi zicht op het statige monument. Naar zijn ligging tussen de charmante bruggetjes en naar hoe het reflecteert in het water van de kruisende kanalen. Een serene rust daalt op je neer en het is dan ook één van mijn favoriete plekken in Utrecht.

Het muntgebouw huist tegenwoordig de Zware Jongens, waar het fijn borrelen is. Een gezellig, alternatief restaurant met veelal vegetarisch eten, in een prachtig gebouw.

2. Landhuis in de Stad in Park Oog in Al

Wandel door Park Oog in Al, een prachtig, groen park met veel plek op het gras om te chillen of voor een les bootcamp of yoga. Ook staan er voldoende bankjes onder de grote bomen en is er zelfs een klein hertenkamp. Verscholen tussen de bomen vind je Landhuis in de Stad. Het landhuis is, samen met het kleine koepeltje dat gebruikt werd als theehuis, gebouwd in de 18e eeuw en wordt nu gebruikt als ontmoetingsplaats. En is, zowel buiten als binnen, een erg leuke plek voor een hapje of drankje.

Landhuis in de Stad heeft een heerlijk, verscholen terras en is dan ook een ware hidden-gem. Meer verscholen terrassen in Utrecht? Lees verder voor meer tips voor hidden-gem terrassen in Utrecht.

Heb je zin in een wat langere wandeling, ga voor de lange wandelroute en volg de randen van de wijk Oog in Al. Je loopt langs woonboten, mooie jaren ’30 huizen, en door een park. Ook heb je een fantastisch uitzicht over de voorbij varende boten bij het Amsterdam-Rijnkanaal.

3. Cereolfabriek met Restaurant Buurten in de Fabriek

Aan de rand van Park Oog in Al en aan het Merwedekanaal staat sinds 1908 de Cereolfabriek. Deze fabriek is in 2014 omgebouwd en biedt nu ruimte aan een theaterzaal, een basisschool en een bibliotheek. Ook vind je er restaurant Buurten in de Fabriek, waar je op vrijwel elk moment van de dag terecht kan om iets te eten of drinken, terwijl je uitkijkt over de woonboten en sluisjes.

Buurten in de Fabriek is één van de vele plekken in Utrecht met een terras gelegen aan het water. Meer terrassen aan het water? Lees verder voor meer tips voor een leuk terras aan het water in Utrecht.

4. Molen de Ster

Vervolg je wandeling over de Merwedesluizen – waar op zomerse dagen de gezelligheid je tegemoet komt met zonnende mensen aan de waterkant – naar Molen de Ster. Wandelend vanaf Utrecht Centraal Station naar het muntgebouw had je al een fantastisch uitzicht op deze molen vanaf de andere kant van het kanaal. Naast de molen is een klein parkje met een rustig terras dat je deelt met een paar geiten. De boomstammen in het water herinneren aan de tijd dat de houtzaagmolen nog in bedrijf was.

5. Kanaalstraat Utrecht Lombok

De wandeling zit er bijna op, maar niet voordat je over de Kanaalstraat gewandeld hebt. Op je weg terug naar Utrecht Centraal Station kom je door dit levendige deel van de wijk Lombok. Een multiculturele winkelstraat, met op elke hoek een groentewinkel en veel verschillende eettentjes. Stop bij de Turkse bakker, eet een visplateau bij Lombok Fish, koop een bloemetje bij Jopie’s en haal je lokale Utrechtse biertjes bij Slijterij Besseling. Op de hoek van de Kanaalstraat en de J.P. Coenstraat haal je goede koffie of eet je een fijne lunch bij Kopi Susu.


MEER TIPS OM TE DINEREN, LUNCHEN, BORRELEN EN KOFFIE TE DRINKEN IN UTRECHT LOMBOK


6. Café Lombok

Op de hoek van de J.P. Coenstraat – de meest statige straat van Lombok – en de drukke Vleutenseweg staat het gezellig buurtcafé Lombok. Speel een spelletje, drink één van de vele lokale biertjes van de tap of kies een lekker gerecht van de leuke, net wat anders-dan-anders, menukaart.

7. Brasserie Monk in Hotel the Anthony

In 2019 opende Hotel the Anthony zijn deuren in een voormalig klooster aan de Kanaalstraat, tegenover de St. Antonius kerk. Dit boetiekhotel heeft een hip interieur en mooie hotelkamers. Gelukkig kun je ook terecht in de mooie binnentuin als je hier niet slaapt, en wel bij Brasserie Monk! De kloostermuren, glas-in-lood ramen en hotelkamers omarmen je met een vredigheid die eer doen aan de voormalige bestemming van dit pand.

8. Restaurant Jasmijn & ik

Restaurant Jasmijn & ik is een fijn, groter-dan-het-lijkt, Aziatisch restaurant met een mix van Thais, Vietnamees en Kantonees eten. Zonder de TL-verlichting. Het ligt pal aan de Kanaalstraat en heeft een paar tafeltjes buiten staan. Heerlijk eten in een gezellig restaurant.

9. IJssalon Zomers

In de zomermaanden kun je – op de hoek van Laan van Nieuw Guinea – terecht voor Italiaans ijs van Zomers. De ijssalon zit op steenworp afstand van de Keulsekade en de Merwedesluizen bij Park Oog in Al. Een perfecte locatie dus om al wandelend, of relaxend in het gras, je ijsje op te eten. 

10. Pizza bij Bastacosi

Op zoek naar fantastische pizza, dan is Bastacosi de plek om heen te gaan. Ze hebben ook een restaurant op de Bilstraat in Wittevrouwen en dichtbij het Wilhelminapark.

11. Restaurant Mr Black and the White Ox)

In het voormalig hoofdkantoor van Douwe Egberts, the Blend, vind je niet één maar twee restaurants. Mr Black is een perfecte plek voor een drankje met comfort-food in shared dining. The White Ox is een bistro met een menu gebaseerd op bekende en minder bekende kruiden, vergezeld door wijn uit de uitgebreide wijnkelder. 

12. Strand Oog in Al (SOIA)

Op het achterste puntje van de wijk Oog in Al zit stadsstrand SOIA. Bijna geheel omringd door het Amsterdam-Rijnkanaal is dit een heerlijke plek om in de lente en zomer te relaxen aan het water (al is het niet de bedoeling hier te zwemmen). Er is een groot, vaak druk, terras, maar ook voldoende plek om op het gras op je eigen picknickkleedje te zitten.

13. Kantien

UPDATE: Kantien is inmiddels verhuisd naar de Veilinghavenkade. In het oude pand van Kantien kun je tegenwoordig biertjes drinken bij de Bierkantine

In een oud kantoorgebouw in een niet heel inspirerende omgeving, heeft Kantien een verrassend leuke plek gecreëerd met een groot, fijn terras. Het voelt alsof je eet in een tweedehands winkel waar alles goed op elkaar is afgestemd. Wij delen onze gerechten met veel groentes en krijgen verrassende combinaties op het bord.

Lees verder voor meer leuke restaurants in Utrecht West of andere gebieden in en rondom Utrecht centrum waar veel leuke restaurants te vinden zijn


Heb je deze route gewandeld? Leuk als je laat weten wat je ervan vond!

Op zoek naar meer Utrecht tips? Bekijk de Utrecht Cityguide vol tips voor jouw weekendje Utrecht!


Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.