Een wandelroute door de knusse Vogelenbuurt en statig Wittevrouwen

Tijdens deze stadswandeling door Utrecht Oost ervaar je een rustig en gezellig stukje Utrecht. Zo wandel je langs de oude arbeidershuisjes in Wijk C loopt en door de knusse straten van de Vogelenbuurt. De wandelroute loopt verder via de groene wandelpaden van het stadspark Griftpark en de wijk Wittevrouwen, waar de straten en huizen een zekere allure uitstralen. En vergeet de levendige Biltstraat niet, een straat in Wittevrouwen, grenzend aan Utrecht centrum, die vol zit met restaurants.


Meer Utrecht tips in de Utrecht Cityguide


# kilometers = 4 – 5.5km
Geschatte wandeltijd = 50min – 1u10min
Type = stad, park, eten, drinken


Kaart wandelroute voor stadswandeling Utrecht Oost: Vogelenbuurt & Wittevrouwen

Wijk C

Korte Koestraat met terassen en zicht op Tivoli Vrendenburg in Utrecht
Korte Koestraat

Start je stadswandeling Utrecht Oost door de volksbuurt Wijk C in de Korte en Lange Koestraat en begin bij één van de koffietentjes in de Willemstraat. Wandel langs het Volksbuurtmuseum, de Jacobikerk en verlaat Wijk C via de Jan van Meijenstraat en Oranjestraat. Bij Nijntje Pleintje steek je de brug over naar de Vogelenbuurt.

Dorpse stadswijk Vogelenbuurt

Straatje in de Vogelenbuurt, Utrecht, waar je langs komt met stadswandeling Utrecht Oost

De wandelroute gaat verder door de Vogelenbuurt, een rustige Utrechtse wijk met een knus stadsgevoel. Ga na de brug rechts, links de Hopakker op en – via Lijsterstraat, Nieuwe Koekoekstraat en Duifstraat – pauzeer even bij MØS Coffee bar. Aan de rand van Utrecht Centrum ligt dit leuke, laagdrempelige koffietentje met een Scandinavische uitstraling. Een perfecte plek om bij te kletsen, wat te werken of een boek te lezen, terwijl je geniet van een simpel ontbijtje, lekkere lunch of koffie met een taartje. Aan de andere kant van de rotonde heb je vanaf de brug een mooi zicht op de Weerdsingel.

Stadspark Griftpark

Girftpark Utrecht

Dwaal nog wat door de mooie, smalle straten van de Vogelenbuurt – de Kievitstraat, Kievitdwarsstraat, Grietstraat en Van Musschenbroekstraat – en de route komt uit bij stadspark het Griftpark. Een fijn, groen park niet ver van de binnenstad. Geniet van de wandelpaden, terwijl je langs hondenklasjes, bootcampers, een kinderboerderij en een speeltuin naar de groene heuvel in het midden loopt. Even een wandelpauze inlassen kan bij Peter’s bistro, met een mooi uitzicht over het water en de groene omgeving. Of kies voor een hapje bij Proost of Gastmaal Café aan de rand van het park.

Statig Wittevrouwen

Huizen aan de Obrechtstraat in Wittevrouwen, Utrecht

Verlaat het Griftpark aan de andere kant en begin je wandeling door Wittevrouwen in de Bollenhofsestraat, Hennepstraat en via de Griftstraat naar de Goedestraat. Wittevrouwen is een populaire en dure wijk, met bredere straten. Ga rechts-links voor de Obrechtstraat en droom al wandelend weg bij de statige huizen die hier staan.

Je stadswandeling Utrecht Oost uitbreiden? Bezoek het voormalig universiteitsterrein van diergeneeskunde. Lees anders verder bij Bilstraat.

Anatomiegebouw & Veeartsenijpad

Ga bij de Bollenhofsestraat links-rechts-links-rechts naar de Griftkade. Volg het water tot aan het anatomiegebouw. Vroeger was dit de faculteit van dierengeneeskunde, nu bestaat het gebouw uit appartementen en worden er workshops en trainingen gegeven in onder meer de oude snijzaal. Het is gebouwd in 1921 in de stijl van de Amsterdamse school door Joseph Crouwel, ook ontwerper van het oude postkantoor op de Neude, en is onderdeel van het voormalig universiteitsterrein voor diergeneeskunde. Wandel je verder, dan kom je via de Hoefsmederijstraat bij het Veeartsenijpad.

TIP: Tussendoor rechts op de Poortstraat voor een beroemd ijsje bij Roberto Gelato, een koffietje van koffie75 of ga goed uit eten bij huiskamerrestaurant c’est ça.

Restaurant Goesting in Wittevrouwen, Utrecht

De oude hondenstallen huisvest tegenwoordig restaurant Goesting, een parel van een restaurant voor een fijne lunch of diner. Nog een stukje verder en de wandelroute komt langs theater Paardenkathedraal, als manege voor zieke paarden ook onderdeel van voormalig Rijks Veeartsenijschool.

Ga rechts en dwaal door de straten (bijvoorbeeld Gildstraat, Poortstraat, Bouwstraat) terug naar de Obrechtstraat.

Biltstraat

Je wandelt nu zo de Biltstraat op, de hoofdstraat van deze wijk die aan beide zijden vol zit met restaurants. Zo eet je fantastische pizza bij Bastacosi, kun je bij andere spaghetti-eters aanschuiven bij de Spaghetteria of goed dineren met fijne wijnen in één van Utrechts toprestaurants, Concours.

Lees hier verder voor meer tips voor andere leuke straten en gebieden vol restaurants

Voorstraat, Drift and Janskerkhof in Utrecht Centrum

Universiteitsgebouwen aan Drift in Utrecht centrum
Drift

De stadswandeling Utrecht Oost loopt nu bijna op z’n eind. Wandel over de brug terug naar de binnenstad. Loop de Voorstraat uit naar de Neude, terwijl je langs een combinatie van huizen, winkels en restaurants komt. Of ga naar links bij Drift voor een blik op de monumentale universiteitsgebouwen die hier staan. Met aan de rechterkant mooie, goed onderhouden huizen waarvan je de voordeur bereikt door een kleine gracht over te steken. Drift eindigt op Janskerkhof (5), een plein gedomineerd door de Janskerk en grote bomen, omringd door restaurants en cafés

TIP
Zaterdag tussen 8:00-17:00 uur staat er een leuke bloemenmarkt op Janskerkhof.


MEER TIPS OM UIT ETEN TE GAAN, TE LUNCHEN, BORRELEN EN KOFFIE TE DRINKEN IN UTRECHT OOST


Roost aan de Singel

In de zomer is Roost aan de Singel, dichtbij Utrecht Centraal Station, een perfecte plek om met vrienden af te spreken. Het heeft een unieke uitstraling – het is gemaakt van hout, zoals oude raamkozijnen – en ligt direct aan de Singel. Op het terras serveren ze drankjes en eten van de barbecue, maar je kan ook je eigen kleedje meenemen om op het gras aan de gracht te gaan liggen.

JEU de boules bar

Achter Roost aan de Singel zit JEU de boules bar in een oud kantoorgebouw. Een leuke plek voor een borrel, terwijl je een potje jeu de boules speelt (of ernaar kijkt).


Heb je deze route gewandeld? Leuk als je laat weten wat je ervan vond!

Op zoek naar meer Utrecht tips? Bekijk de Utrecht Cityguide


Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.