Een dagje of weekendje Utrecht gepland? Leuk! De stad Utrecht heeft alles in huis voor een leuke stedentrip. In deze blog 10 redenen waarom Utrecht een ideale bestemming is voor een leuk dagje of weekendje weg in Nederland. Beklim de Domtoren, of ga juist DomUnder. Kies uit één van de Utrechtse musea, kom winkelen in de boetiekjes of maak een mooie wandeling door historisch Utrecht centrum en de buurten hieromheen.


Meer Utrecht tips of reisinspiratie? Bekijk de Utrecht Cityguide of volg mij pinterest facebook instagram

1. Domtoren & Domkerk

Achter de Dom, Domkerk, Utrecht

De Domtoren en Domkerk zijn de trots van Utrecht. Met zijn 112 meter is de Domtoren de hoogste kerktoren van Nederland en na het beklimmen van de 465 treden heb je dan ook een fantastisch uitzicht over Utrecht en omgeving. De Domkerk is – ondanks het ontbreken van het Domschip, dat werd verwoest door extreem noodweer in 1674 – een groots gotisch bouwwerk en het is dan ook erg leuk om tijdens een bezoek aan Urecht even binnen te lopen en de aangelegen tuin te bekijken.

Lees hier meer over de Domtoren & Domkerk

2. De Romeinen in Utrecht (Traiectum)

de Meern 1, museum Castellum Hoge Woerd, Utrecht

De historische binnenstad van Utrecht alleen al is een goede reden voor een bezoek aan Utrecht. Maar wist je dat de geschiedenis zelfs terug gaat naar de Romeinen? DomUnder is dé plek om hier meer te weten over te komen. Tijdens een enthousiaste rondleiding loop je door de archeologische opgravingen en krijg je restanten te zien van het Romeinse Castellum Traiectum, die onder het Domplein gevonden zijn.

In Castellum Hoge Woerd in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn vind je zelfs een goed geconserveerd Romeins schip (foto).

Lees hier verder over de Romeinen in Utrecht

3. De werfkelders en grachten

Werfkelders aan de Oudegracht in Utrecht

De werfkelders aan de Oudegracht en Nieuwegracht maken de aanblik van het centrum niet alleen uniek, ook geeft het veel gezelligheid omdat de stad gevuld is met restaurants en terrassen aan de gracht. De werfkelders zorgen samen met de grachten, singels en kanalen die Utrecht rijk is voor een karakteristieke en fotogenieke stad.

De werfkelders ontstonden eind 12e eeuw met als doel de handelswaar eenvoudiger naar de opslagkelders te vervoeren. Oorspronkelijk werden de goederen eerst vanuit de gracht naar straatniveau getild, om vervolgens in de huizen weer naar beneden, naar de kelders te worden gebracht. De werfkelders met de opening direct aan de gracht maakten dit proces een stuk efficiënter. Rond 1500 was de Oudegracht aan beide zijden voorzien van de werven.

TIPS
* Ook de Nieuwegracht is prachtig – en een stuk rustiger dan de Oudegracht
* Huur een boot, sup of kano voor een uniek beeld op de stad en de werfkelders
* Ook buiten de binnenstad zijn veel kanalen te vinden, met tal van restaurants, terrassen, stadsstranden, wandel- en fietspaden aan en langs het water. Bekijk deze tips voor terrassen aan het water

4. Jonge & ondernemende stad

Werkspoorcafé de Leckere, terras, Utrecht

Utrecht is een jonge en levendige stad. De grote universiteit en zijn ligging in het midden van het land, maken het een populaire stad voor mensen om naar toe te trekken. Er is dan ook altijd wat te doen: een festival, live muziek of een nieuw geopend restaurant. Sowieso wemelt het van restaurantjes en terrassen in Utrecht, voor elk wat wils. En niet alleen in de binnenstad, ook in de wijken rondom de binnenstad is veel leuks te vinden.

Bekijk deze pagina voor al mijn tips voor een bezoek aan Utrechtse bierbrouwerijen, leuke terrasjes en hippe restaurants.

5. Stadsparken

Wilhelminapark in Utrecht
Wilhelminapark

Één de dingen die ik leuk vind aan Utrecht is dat het een stad is met vrij veel groen. Zo heeft elk deel van de stad zijn eigen mooie stadspark. Het Maximapark in Leidsche Rijn biedt uren wandelplezier, in Park Oog en Al kun je genieten van een gezellig hapje of drankje onder de bomen, het Griftpark host regelmatig een leuk festival en het Wilhelminapark is gewoonweg prachtig.

Ook het Zocherpark is zeker een bezoek waard. Volg de randen van de binnenstad terwijl je langs de Singel, door het groen en langs delen van de oude stadsmuur wandelt, zie tip.

TIP
Bekijk de route Rondje Singel van Open Monumentendag Utrecht voor meer achtergrond van de monumenten waar je zoal langs komt.

6. Musea

Rietveld-Schröderhuis in Utrecht
Rietveld Schröderhuis

Ook op cultureel gebied heeft Utrecht veel te bieden. Loop door het museumkwartier (vlak achter de Oudegracht) waar je niet alleen van de rustige straten met prachtige huizen en gebouwen kan genieten, maar waar ook tal van musea liggen.

Ga op bezoek bij Nijntje of loop langs automatisch spelende muziekinstrumenten, nadat je alles te weten bent gekomen over de stad Utrecht. Of ga iets verder de binnenstad uit voor het unieke Spoorwegmuseum en Rietveld-Schröderhuis.

Lees hier verder voor meer Utrechtse musea

7. Binnenstad vol rijksmonumenten en modernere architectuur

Drift City center Utrecht

Utrecht is een stad vol historie, afgewisseld met moderne(re) architectuur. Het is dan ook heerlijk om door de straten te dwalen. De binnenstad is al lang bewoond – Utrecht kreeg al in 1122 stadsrechten en zelfs de Romeinen zijn hier neergestreken – wat je terugziet in de middeleeuwse huizen en de honderden rijksmonumenten die de stad rijk is. De laatste jaren krijgt Utrecht steeds meer stedelijke allure door het vernieuwde stationsgebied, met een modern station, geheel vernieuwd winkelcentrum Hoog Catharijne en het hippe muziektheater TivoliVredenburg.

8. Winkelen in Utrecht

Keck & Lisa, Zadelstraat, Utrecht

Utrecht is een winkelstad bij uitstek. Het vernieuwde Hoog Catharijne biedt alle luxe van winkelen in een fijn winkelcentrum, met winkels van de grote merken en een gezellig foodcourt. Houd echter voldoende tijd over om langs de Oudegracht te struinen, de leuke winkelstraten Zadelstraat, Lijnmarkt en Twijnstraat te ontdekken, en op zoek te gaan naar boetiekjes in de zijstraatjes.  

Lees hier verder voor meer over mijn favoriete winkelstraten in Utrecht

9. Dorpsgevoel

Vogelenbuurt in Utrecht

Utrecht heeft alles wat je van een grote stad verwacht, toch voelt het voor mij als een groot dorp. De binnenstad is goed te voet te verkennen en met een kwartier fietsen ligt een groot deel van de stad binnen handbereik. Ook rondom het centrum voel ik in elke mooie, historische wijk een eigen dorpssfeer.

TIP
Maak een stadswandeling door multicultureel Lombok, langs het water en monumenten, of door de knusse en statige wijken Vogelenbuurt & Wittevrouwen en leer ook de historische wijken rondom de binnenstad kennen

10. Mooie omliggende natuur

Molen van de Polen Westbroek, Vecht, Utrecht

De stad Utrecht is omringd met fijne natuurgebieden, zelfs op fietsafstand. Zo sta je binnen 30 minuten fietsen in rivierbos Amelisweerd – een natuurgebied met volop wandel- en fietsmogelijkheden rondom rivier de Krommerijn. Of fiets de andere kant op, een mooie route langs de Vecht, naar de Maarsseveense en Loosdrechtse Plassen.

TIP
Huur een fiets en geniet van de combinatie stad en natuur met deze fietsroutes naar de Botanische Tuinen & Amelisweerd en naar de Maarsseveense (&Loosdrechtse) Plassen


Deze post direct opslaan in Pinterest?

Pin 10x waarom een bezoek aan Utrecht een goed idee is
Pin 10 reasons for a citytrip Utrecht

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL