Het icoon van Utrecht is natuurlijk de Domtoren. Sinds 1382 is het met zijn 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland en zichtbaar vanuit veel hoeken van de stad. Er mag in Utrecht centrum dan ook niet hoger gebouwd worden dan de Domtoren. Beklim de 495 treden voor een fantastisch uitzicht over Utrecht en omgeving, terwijl je tegelijkertijd leuke verhalen hoort over (de bouw van) de toren en bijbehorende gotische Domkerk.


Meer Utrecht tips of reisinspiratie? Bekijk de Utrecht Cityguide of volg mij pinterest facebook instagram

Domtoren, 't Wed, Utrecht
Oudegracht met Domtoren

Domkerk met prachtige Domtuin

De Domkerk is een middeleeuwse kathedraal met hoge gewelven, koperen kroonluchters en een groot orgel. Door het kleurgebruik – veelal grijs en beige – doet het sober, maar niet minder indrukwekkend aan. Ook het glas-in-lood is veelal licht, op twee grote wandpartijen na die een kleurige plaat weergeven. Vergeet niet de prachtige Domtuin te bezoeken. Een kleine, rustgevende kruidentuin omringd door lage gewelfde gangen met uitzicht op de domtoren en kerk.

Gewelven in de Domkerk

DomUnder onder het Domplein

Tussen de Domkerk en Domtoren ligt een gapend gat – het Domplein. Het Domschip is ingestort tijdens een tornado in 1674. Enorme valwinden van meer dan 220 km/uur hebben bijna alle huizen, verschillende kerktorens en dus ook het Domschip verwoest. Gelukkig is dit de Domtoren bespaard gebleven en staat deze nog fier overeind als de trots van Utrecht.

Wist je dat je ook een kijkje kan nemen onder het Domplein en alles te weten kan komen over het Romeinse Traiectum? Lees hier verder over de Romeinen in Utrecht.

Domtuin, Utrecht
Domtuin

Nieuwegracht

Bekijk de Domkerk niet alleen vanaf het Domplein, maar wandel een blokje om via de Nieuwegracht en zie hoe groot de Domkerk werkelijk is (en bedenk hoe groot deze geweest zou zijn als het Domschip nog overeind zou hebben staan). Sowieso zijn de straatjes achter de Domkerk fijn om doorheen te dwalen. Minstens zo mooi als de Oudegracht en een stuk rustiger.

Domkerk & Domtoren, Utrecht
Domkerk

Verborgen binnentuin Flora’s hof

Ook leuk: als je voor de Domtoren en -kerk staat, zie je aan de rechterkant een mooie poort die toegang geeft tot Flora’s hof. Een kleine, groene oase vol planten in de schaduw van de Dom. Gebruik één van de bankjes om even te genieten van de rust in dit druk stukje binnenstad.

Flora's hof, Utrecht
Flora’s hof

Op dit moment wordt de Domtoren gerenoveerd en is hij daardoor helaas omringd door steigers. Een voordeel hiervan is dat het nu tijdelijk mogelijk is om met de lift naar boven te gaan.

Summer in the city, Domkerk, Utrecht

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL