Fietsen langs de Vecht, door de polder, naar de Maarsseveense en Loosdrechtse Plassen

Het fietspad langs de rivier de Vecht, die de Utrechtse binnenstad met Maarssen verbindt, is één van mijn favoriete fietspaden in Utrecht. In deze blog deel ik een fietsroute die je onder meer naar de Maarsseveense Plassen brengt – via dit fietspad. Je fietst door pure Hollandse landschappen: vlakke poldervelden, fotogenieke molens, uitgestrekte weilanden, bossen, meren om in te zwemmen, charmante dorpsstraten, historische Utrechtse wijken en monumentale panden aan de oevers van de Vecht.


Meer Utrecht tips of reisinspiratie? Bekijk de Utrecht Cityguide of volg mij pinterest facebook instagram

# kilometers = 23k – 40k
Geschatte fietstijd = 1u30 – 2u30
Type = easy, mostly separate cycling lanes


Het rondje naar de Maarsseveense Plassen is ongeveer 23km en kan uitgebreid worden met een extra rondje door het mooie Maarssen naar de Loosdrechtse Plassen. Het totale rondje is ongeveer 40 kilometer lang.

Sluisjes Weerdsingel

Sluisjes Weerdsingel, Vogelenbuurt, Utrecht

Start de route op de Oudegracht, passeer de Weerdbrug bij Nijntje pleintje naar Bemuurde Weerd Oostzijde. Aan je linkerhand zie je de Vecht, welke we zullen volgen tot aan Oud-Zuilen. Aan het begin kom je direct langs een paar mooie, witte sluisjes. Deze zijn nog steeds in gebruik. Bij mooi weer fiets je de gezelligheid tegemoet, want dan zit de waterkant vol mensen. Ook zitten hier verschillende restaurantjes en koffiebars.

Fort aan de Klop

Terraseiland Fort aan de Klop, Utrecht

Steek de Vecht over bij ijscozaak El Mulino en volg het water vanaf de andere kant. Na 750m steek je het water wederom over bij de rode brug en vervolg je je weg over het Zandpad. Kortgeleden was dit een stukje rosse buurt bij woonboten, nu heb je slechts rivierzicht vanaf je fiets. Iets verderop fiets je tussen de (gewoon bewoonde) woonboten en wanneer de rivier een kleine kromming naar links maakt, heb je Fort aan de Klop bereikt. Één van de vele forten in Utrecht (tijdens deze fietstocht alleen al kun je er langs vier komen). Het fort is goed onderhouden en getransformeerd tot horecalocatie met slaapgelegenheid, in een mooi, groen gebied.

Het terras van Fort aan de Klop is fijn verscholen en voelt dan ook als een hidden-gem. Lees in deze blog meer tips voor andere hidden-gem terrassen in Utrecht.

Slot Zuylen

De Vecht brengt je verder naar Slot Zuylen, een slot vol historie en prachtig gelegen in een klein bos en omringd door een gracht. Fiets een klein blokje om het slot om zowel de voor- als achterkant te zien, beide kanten even mooi. Reserveer je plekje voor een rondleiding of bezoek aan de tuinen.

Molens van de Polder Westbroek en Buitenweg

De weg gaat verder langs monumentale gebouwen en enkele minuten nadat je de charmante huizen achter je hebt gelaten, verschijnen er 2 molens aan je rechterhand. Molen van de Polder Westbroek – gebouwd in 1753 – is de grootste molen in de provincie Utrecht. Zijn buurman – Molen van de Polder Buitenweg – de kleinste. De grote molen bemaalde tot 1946 de polder zelfstandig en fungeert nog steeds als hulpgemaal. Tussen de 2 molens is een schattig, monumentaal sluizencomplex waar je overheen fietst. De molens zijn prachtig gelegen en zorgen voor een pittoresk Hollands plaatje.

Ga je voor de grote ronde? Keer terug naar de rivier en vervolg je weg naar en door Maarssen. Liever niet – fiets voorbij de molens, onder de weg door en naar rechts richting de Maarsseveense Plassen en lees hieronder verder vanaf ‘Maarsseveense Plassen’.

Loosdrechtse Plassen

De Vecht slingert door het oude centrum van Maarssen-Dorp, met tal van mooie huizen aan het water. Je komt langs genoeg plekjes om even te zitten voor een hapje of drankje. Laat het dorp achter en fiets verder langs monumentale landhuizen, terwijl je blik dwaalt naar de langsvarende sloepjes. Sla rechtsaf bij Nieuweweg en na zo’n 5 minuten verschijnen de Loosdrechtse Plassen aan de linkerkant. Aan deze kant van de plas ligt een lange groenstrook met genoeg plek om vanuit het gras over het water te staren naar de langs zeilende boten. Wat een fijne, rustige en idyllische plek zo dichtbij het centrum van Utrecht. Voor snacks kun je terecht bij een snackbar (open in de zomer) of een paviljoen.

Fort Maarsseveen

Sla rechts op de Looijdijk en je bent in Tienhoven. Een klein dorpje (lees: lange straat) waarbij de huizen links aan het water liggen en de huizen rechts weids uitkijken over de weilanden. Wederom rechtsaf en fiets over de Maarsseveensevaart door het polderlandschap. Links bij Herenweg en je staat voor Fort Maarsseveen. Een mooi, goed onderhouden fort waar je terecht kunt voor een paella of het keramiekatelier. Iets verder en naar links en je bent bij de Maarsseveense Plassen.

Maarsseveense Plassen

Maarsseveense Plassen heeft een groot meer waar veel in gezwommen wordt. Een deel – strand met speelplek – is betaald, maar er is ook voldoende ruimte om gratis in het gras aan het meer te liggen. De plas is omringd door een wandel-/ fietspad (5km), dus neem de tijd en zoek een mooi plekje uit voor een picknick en een duik. Heb je zin om echt te ontspannen, stap dan binnen bij SpaSereen. Een mooie, grote wellness vol sauna’s, baden en massages.

Gagelpolder met Forelvijver Ruigenhoek

Verlaat de plas bij de Westbroekse Binnenweg aan de noordoost kant. Sla rechtsaf, dan links op Burgemeester Huydecoperweg en weer rechts op Kooijdijk. Je fietst nu door Gagelpolder, een prachtig, groot natuurgebied met weidse graslanden en bos. Rechts-links-rechts langs meertjes en vijvertjes en je bent bij forelvijver Ruigenhoek, niet ver van Fort Ruigenhoek. De forelvijver is dé plek als je van vissen houdt, maar ook een lekkere plek om de fiets even neer te zetten voor het terras. Dit stukje natuur is niet alleen populair onder vissers, ook wandelaars (met en zonder hond), fietsers, zonaanbidders en zwemmers komen hier aan hun trekken.

Fiets naar de Albert Schweitzerdreef, steek de weg over en sla linksaf. Een drukke weg – onderdeel van de ring van Utrecht – maar met een breed, separaat fietspad.

Nog zin in een kleine omweg? Sla links op de Kapelweg naar Fort Blauwkapel, een klein pittoresk plaatsje omringd door het water.

Gauw het spoor over en rechts op de Winklerlaan en weer links bij de Professor Sprengerlaan. Dit is de dure wijk Tuindorp, prachtige jaren ’30 woningen aan brede straten vergezeld door grote, groene bomen. Steek de Kardinaal de Jongweg over en vervolg je weg door de – ook mooie – wijken Tuinwijk en Vogelenbuurt, terug naar de Utrechtse binnenstad.


Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL