Fietsen door de oude Utrechtse straten, het prachtige Wilhelminapark en landgoederen Amelisweerd & Rhijnauwen

Nu de restaurants gesloten en de sportevenementen geannuleerd zijn, fietsen we veel door thuisstad Utrecht. Een fijne, nieuwe gewoonte waarbij we vaak verrast worden door, voor ons, nieuwe delen van de stad. Vandaag een golden oldie, natuurpark Amelisweerd. Aan de oostkant van de stad, tussen Utrecht en Bunnik. Een fietsroute die ik graag met je wil delen.


Meer Utrecht tips of reisinspiratie? Bekijk de Utrecht Cityguide of volg mij pinterest facebook instagram

# kilometers = 15km
Geschatte fietstijd = 1 uur
Type = makkelijk, veelal vrij liggende fietspaden


Deze route brengt je van het centrum van Utrecht, via het statige Wittevrouwen naar de botanische tuinen op Utrecht Science Park (de Uithof). Vanaf hier is het slechts een paar minuten fietsen naar het mooie rivierbos Amelisweerd. Terug richting de stad fiets je door het mooiste stadspark van Utrecht, het Wilhelminapark, en kun je in de Burgemeester Reigerstraat terecht voor wat stadse boodschappen.

Start in Utrecht centrum en Wittevrouwen

Zeeheldenbuurt, Utrecht
Zeeheldenbuurt

Start bij de Neude en verlaat de binnenstad via de Voorstraat. Ga de brug over en je bent op de Biltstraat. Dit is de centrale straat in de wijk Wittevrouwen, met vooral aan het begin heel veel restaurants. Aan het eind van de Biltstraat, fiets door een tunneltje en sla de eerst weg rechtsaf.

TIP: Maak een wandeling door de wijken Vogelenbuurt en Wittevrouwen of kies ervoor een stukje om te fietsen door een paar van de mooiste straten van Wittevrouwen en de Zeeheldenbuurt. Droom weg wanneer je de historische huizen passeert, met tuinen pal aan het water, waar de sloepjes wachten op een trip door de grachten.

Botanische tuinen op Utrecht Science Park (de Uithof)

Botanic gardens, Utrecht
Botanic gardens

Je fietst nu bij Park Bloeyendael. Een natuurpark van acht hectare, met groene wandelpaden en weelderige bloemweides rondom een vijver. Fiets verder, onder het viaduct door, en je hebt Utrecht Science Park (de Uithof) bereikt. Meteen aan het begin vind je de botanische tuinen. Een prachtig en groot (9 ha) gebied met verschillende tuinen. Neem de tijd om hier door heen te wandelen en geniet van de kleuren en de geuren afkomstig van de enorme hoeveelheid aan bomen, planten en bloemen.

Landgoederen Amelisweerd & Rhijnauwen

Kies de fietsroute aan de achterkant van de botanische tuinen voor een kleine omweg via gezellige stadstuintjes. De universiteitscampus is ruim opgezet, wat het fijn maakt erover heen te fietsen. Je komt al snel bij de schapen en dan is het nog maar een paar minuten tot aan het prachtige Amelisweerd, met Fort bij Rhijnauwen. Een heerlijk stukje natuur. Veel bomen, groene velden die uitnodigen tot een picknick, een fort omringd door water en de rivier de Krommerijn die hier doorheen cirkelt. Er zijn veel wandel- en fietsroutes om van het groen te genieten.

Canoeing on river Krommerijn, Utrecht
Canoeing at river Krommerijn

Geen zin in een picknick? Er zijn ook voldoende plekken waar je binnen of op het terras terecht kan voor een hapje en drankje. Eet pannenkoeken of neem een koffie op het terras van Theehuis Rhijnauwen, middenin de natuur, aan de rivier. Iets verderop ligt het stayokay hostel in een landhuis, met een café in het bijbehorende koetshuis. Wijk iets van de route af als je zin hebt in een lekkere lunch, met huisgemaakt brood, bij Restaurant Vroeg in Bunnik.

Niet alleen bij Theehuis Rhijnauwen zit je fijn aan het water. Lees hier verder voor meer terrassen aan het water

Rietveld Schröderhuis & Wilhelminapark

Rietveld Schröderhuis, Utrecht
Rietveld Schröderhuis

Om terug te keren naar Utrecht, volg je de Vossegatsedijk, welke overloopt in de Weg naar Rhijnauwen bij Restaurant het Oude Tolhuys. Een fijne, brede fietsstraat – waar auto’s te gast zijn – brengt je links op de Sophocleslaan/ Prins Hendriklaan waar je langs het Rietveld Schröderhuis komt. Het architectonische hoogtepunt van De Stijl. Nog een stukje rechtdoor en je bereikt het mooie Wilhelminapark. Een vrij groot stadspark, omringd door herenhuizen die uitkijken op dit rijksmonument. De treurwilgen tranen in de vijver en de groene velden worden veel gebruikt voor picknicks.

Wilhelminapark, Utrecht
Wilhelminapark

Winkelen op de Burgemeester Reigerstraat

Fiets dwars door het park, ga eerst rechts, dan links bij de rotonde, naar de Burgemeester Reigerstraat. Een fijne winkelstraat met volop delicatessen winkels, een plek om te woonwinkelen en een fantastische cerveceria. Verderop verandert de weg in de Nachtegaalstraat, je passeert het theater , terwijl je over de brug weer de binnenstad van Utrecht bereikt. Neem een ijsje bij Luciano of een burger bij Meneer Smakers om de dag af te maken. Rechtdoor en je bent terug bij de Neude.


Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL