Langs monumenten en grachten in multicultureel Lombok

TIP: Check voor je op pad gaat de druktemonitor van de provincie Utrecht

Deze stadswandeling brengt je door een onverwacht stukje Utrecht. Zo wandel je langs oude arbeidershuisjes, door de levendige en multiculturele Kanaalstraat, langs houtzaagmolen de Ster en het monumentale muntgebouw. Gecombineerd met een vleugje Oog in Al, een populaire wijk onder families, met mooie, grote jaren ’30 huizen. Ook deel ik veel lokale tips voor een leuk restaurant of fijne plek om te borrelen in deze buurt.


Meer Utrecht tips of reisinspiratie? Bekijk de Utrecht Cityguide of volg mij pinterest facebook instagram

# kilometers = 4 – 7k
Geschatte wandeltijd = 50m – 1u30 
Type = stad, monumenten, park, eten, drinken


Lombok walk map, Utrecht

Muntgebouw (1)

muntgebouw lombok utrecht

Vanuit het Jaarbeursplein loop je via zijn eigen walk of fame van dubbeltjes en guldens in de stoep als vanzelf naar het monumentale muntgebouw – nu een evenementencentrum, vroeger de plek waar de munt werd geslagen. Onderweg over de Leidseweg, zie je aan de overkant van het water Molen de Ster. Een pittoresk plaatje, met de molen gelegen tussen prachtige treurwilgen. Een geheel onverwacht tafereel, zo dichtbij het centrum. Op de terugweg kun je deze molen nog van dichtbij bekijken.

Lees hier verder voor meer informatie over het Muntgebouw

Passeer het muntgebouw, loop over de brug en ga rechts richting Park Oog in Al. Zorg dat je hier nog even achterom kijkt voor een magistraal zicht op het statige monument. Naar zijn ligging tussen de charmante bruggetjes en naar hoe het reflecteert in het water van de kruisende kanalen. Een serene rust daalt op je neer en het is dan ook één van mijn favoriete plekken in Utrecht.

Landhuis in de Stad (2) in Park Oog in Al

Landhuis in de Stad, Lombok, Utrecht

Wandel door Park Oog in Al, een prachtig, groen park met veel plek op het gras om te chillen of voor een les bootcamp of yoga. Ook staan er voldoende bankjes onder de grote bomen en is er zelfs een klein hertenkamp. Verscholen tussen de bomen vind je Landhuis in de Stad. Het landhuis is, samen met het kleine koepeltje dat gebruikt werd als theehuis, gebouwd in de 18e eeuw en wordt nu gebruikt als ontmoetingsplaats. En is, zowel buiten als binnen, een erg leuke plek voor een hapje of drankje.

Landhuis in de Stad heeft een heerlijk, verscholen terras en is dan ook een ware hidden-gem. Lees in deze blog meer tips voor andere hidden-gem terrassen.

Heb je zin in een wat langere wandeling, volg dan de randen van de wijk Oog in Al. Je loopt tussen woonboten en mooie jaren ’30 huizen, en door een park. Ook heb je een fantastisch uitzicht over de voorbij varende boten bij het Amsterdam-Rijnkanaal.

Cereolfabriek (3)

Cereolfabriek, lombok, Utrecht

Aan de rand van Park Oog in Al en aan het Merwedekanaal staat sinds 1908 de Cereolfabriek. Deze fabriek is in 2014 omgebouwd en biedt nu ruimte aan een theaterzaal, een basisschool en een bibliotheek. Ook vind je er Buurten in de Fabriek, waar je op vrijwel elk moment van de dag terecht kan om iets te eten of drinken, terwijl je uitkijkt over de woonboten en sluisjes.

Buurten in de Fabriek is één van de vele plekken in Utrecht met een terras gelegen aan het water. Lees hier meer tips voor een fijn terras aan het water.

Molen de Ster (4)

Molen de Ster, Lombok, Utrecht

Loop over de Merwedesluizen – waar op zomerse dagen de gezelligheid je tegemoet komt met zonnende mensen aan de waterkant – naar Molen de Ster. Vanaf de Leidseweg – op weg naar het Muntgebouw – had je al een fantastisch uitzicht op deze molen vanaf de andere kant van het kanaal. Naast de molen is een klein parkje met een rustig terras dat je deelt met een paar geiten. De boomstammen in het water herinneren aan de tijd dat de houtzaagmolen nog in bedrijf was.

Kanaalstraat (5)

Kanaalstraat, Lombok, Utrecht

Op je weg terug naar Utrecht Centraal Station kom je over de Kanaalstaat, een levendig deel van de wijk Lombok. Een multiculturele winkelstraat, met op elke hoek een groentewinkel en veel verschillende eettentjes. Stop bij de Turkse bakker, eet een visplateau bij Lombok Fish en haal je lokale Utrechtse biertjes bij Slijterij Besseling.


MEER RESTAURANT-, LUNCH- EN BORRELTIPS


Café Lombok (6)

Op de hoek van de J.P. Coenstraat – de meest statige straat van Lombok – en de drukke Vleutenseweg staat het gezellig buurtcafé Lombok. Speel een spelletje, drink één van de vele lokale biertjes van de tap of kies een lekker gerecht van de leuke, net wat anders-dan-anders, menukaart.

The Anthony (7)

In 2019 opende the Anthony zijn deuren in een voormalig klooster aan de Kanaalstraat, tegenover de St. Antonius kerk. Dit boetiekhotel heeft een hip interieur en mooie hotelkamers. Gelukkig kun je ook terecht in de mooie binnentuin als je hier niet slaapt. De kloostermuren, glas-in-lood ramen en hotelkamers omarmen je met een vredigheid die eer doen aan de voormalige bestemming van dit pand.

the Anthony courtyard terrace, Utrecht
Courtyard the Anthony

Jasmijn & ik (8)

Jasmijn & ik is een fijn, groter-dan-het-lijkt, Aziatisch restaurant met een mix van Thais, Vietnamees en Kantonees eten. Zonder de TL-verlichting. Het ligt pal aan de Kanaalstraat en heeft een paar tafeltjes buiten staan. Heerlijk eten in een gezellig restaurant.

IJssalon Zomers (9)

In de zomermaanden kun je – op de hoek van Laan van Nieuw Guinea – terecht voor Italiaans ijs van Zomers. Het zit op steenworp afstand van de Keulsekade en de Merwedesluizen bij Park Oog in Al. Een perfecte locatie dus om al wandelend, of chillend in het gras, je ijsje op te eten. 

Bastacosi (10)

Op zoek naar fantastische pizza, dan is Bastacosi de plek om heen te gaan. Ze hebben ook een restaurant op de Bilstraat in Wittevrouwen en dichtbij het Wilhelminapark.

Mr Black and the White Ox (11)

In het voormalig hoofdkantoor van Douwe Egberts, the Blend, vind je niet één maar twee restaurants. Mr Black is een perfecte plek voor een drankje met comfort-food in gedeelde gerechten. The White Ox is een bistro met een menu gebaseerd op bekende en minder bekende kruiden, vergezeld door wijn uit de uitgebreide wijnkelder. 

SOIA, city beach, Utrecht
Strand Oog in Al (SOIA)

Strand Oog in Al (SOIA) (12)

Op het achterste puntje van de wijk Oog in Al zit stadsstrand SOIA. Bijna geheel omringd door het Amsterdam-Rijnkanaal is dit een heerlijke plek om in de lente en zomer te relaxen aan het water (al is het niet de bedoeling hier te zwemmen). Er is een groot, vaak druk, terras, maar ook voldoende plek om op het gras op je eigen picknickkleedje te zitten.

Kantien (13)

In een oud kantoorgebouw in een niet heel inspirerende omgeving, heeft Kantien een verrassend leuke plek gecreëerd met een groot, fijn terras. Het voelt alsof je eet in een tweedehands winkel waar alles goed op elkaar is afgestemd. Wij delen onze gerechten met veel groentes en krijgen verrassende combinaties op het bord.

Lees verder voor meer restauranttips in Utrecht West of andere leuke straten en gebieden vol restaurants


Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL