Knus en rustig Utrechts stadsleven in Vogelenbuurt en Wittevrouwen

TIP: Check voor je op pad gaat de druktemonitor van de provincie Utrecht

Ervaar het Utrechtse stadsleven als je tijdens deze wandeling langs de oude arbeidershuisjes van Wijk C loopt. Via de rustige en oude straten van de Vogelenbuurt en de groene wandelpaden in het stadspark Griftpark kom je in Wittevrouwen. Een wijk met straten en huizen die allure uitstralen. En de wijk van de levendige Biltstraat, een straat vol restaurants.


Meer Utrecht tips of reisinspiratie? Bekijk de Utrecht Cityguide of volg mij pinterest facebook instagram

# kilometers = 4 – 5.5km
Geschatte wandeltijd = 50min – 1u10min
Type = stad, park, eten, drinken


Walk map Vogelenbuurt & Wittevrouwen

Wijk C

Korte Koestraat, Wijk C, Utrecht City Center
Korte Koestraat

Start je wandeling door de volksbuurt Wijk C in de Korte en Lange Koestraat en begin bij één van de koffietentjes in de Willemstraat. Loop langs het Volksbuurtmuseum, de Jacobikerk en verlaat Wijk C via de Jan van Meijenstraat en Oranjestraat. Bij Nijntje Pleintje steek je de brug over naar de Vogelenbuurt.

Dorpse stadswijk Vogelenbuurt

Vogelenbuurt, Utrecht

De Vogelenbuurt is een rustige wijk met een knus stadsgevoel. Ga na de brug rechts, links de Hopakker op en – via Lijsterstraat, Nieuwe Koekoekstraat en Duifstraat – pauzeer even bij MØS Coffee bar. Op de rand van de wijk met de binnenstad ligt dit leuke, laagdrempelige koffietentje met een Scandinavische uitstraling. Een perfecte plek om bij te kletsen, wat te werken of een boek te lezen, terwijl je geniet van een simpel ontbijtje, lekkere lunch of koffie met een taartje. Aan de andere kant van de rotonde heb je vanaf de brug een mooi zicht op de Weerdsingel.

Griftpark

Griftpark, Vogelenbuurt, Wittevrouwen, Utrecht

Dwaal nog wat door de mooie, smalle straten van de Vogelenbuurt – de Kievitstraat, Kievitdwarsstraat, Grietstraat en Van Musschenbroekstraat – en je komt uit bij het Griftpark. Een fijn, groen park niet ver van de binnenstad. Geniet van de wandelpaden, terwijl je langs hondenklasjes, bootcampers, een kinderboerderij en een speeltuin naar de groene heuvel in het midden loopt. Restaurant Griftpark heeft een mooi uitzicht over het water en de groene omgeving. Of kies voor een hapje bij Proost of Gastmaal Café aan de rand van het park.

Statig Wittevrouwen

Obrechtstraat, Wittevrouwen, Utrecht

Verlaat het Griftpark aan de andere kant en begin je wandeling door Wittevrouwen in de Bollenhofsestraat, Hennepstraat en via de Griftstraat naar de Goedestraat. Wittevrouwen is een populaire en dure wijk, met bredere straten. Ga rechts-links voor de Obrechtstraat en droom weg bij de statige huizen die hier staan.

Meer van Wittevrouwen zien? Bezoek het voormalig universiteitsterrein van diergeneeskunde. Lees anders verder bij Bilstraat.

Anatomiegebouw & Veeartsenijpad

Ga bij de Bollenhofsestraat links-rechts-links-rechts naar de Griftkade. Volg het water tot aan het anatomiegebouw. Vroeger was dit de faculteit van dierengeneeskunde, nu bestaat het gebouw uit appartementen en worden er workshops en trainingen gegeven in onder meer de oude snijzaal. Het is gebouwd in 1921 in de stijl van de Amsterdamse school door Joseph Crouwel, ook ontwerper van het oude postkantoor op de Neude, en is onderdeel van het voormalig universiteitsterrein voor diergeneeskunde. Loop je verder door, dan kom je via de Hoefsmederijstraat bij het Veeartsenijpad.

Tussendoor rechts op de Poortstraat voor een beroemd ijsje bij Roberto Gelato, een koffietje van koffie75 of ga goed uit eten bij huiskamerrestaurant c’est ça.

De oude hondenstallen huisvest tegenwoordig restaurant Goesting, een parel van een restaurant voor een fijne lunch of diner. Nog een stukje verder en je komt langs theater Paardenkathedraal, als manege voor zieke paarden ook onderdeel van voormalig Rijks Veeartsenijschool.

Ga rechts en dwaal door de straten (bijvoorbeeld Gildstraat, Poortstraat, Bouwstraat) terug naar de Obrechtstraat.

Biltstraat

Je loopt nu zo de Biltstraat op, de hoofdstraat van deze wijk die aan beide zijden vol zit met restaurants. Zo eet je fantastische pizza bij Bastacosi, kun je bij andere spaghetti-eters aanschuiven bij de Spaghetteria, lekkere tapas happen bij Gastrobar Aandacht of goed dineren met fijne wijnen in één van Utrechts toprestaurants, Concours.

Meer tips voor andere leuke straten en gebieden vol restaurants, vind je hier.

Voorstraat, Drift and Janskerkhof

Drift, Utrecht
Drift

Wandel over de brug terug naar de binnenstad. Loop de Voorstraat uit naar de Neude, terwijl je langs een combinatie van huizen, winkels en restaurants komt. Of ga naar links bij Drift voor een blik op de monumentale universiteitsgebouwen die hier staan. Met aan de rechterkant mooie, goed onderhouden huizen waarvan je de voordeur bereikt door een kleine gracht over te steken. Drift eindigt op Janskerkhof (5), een plein gedomineerd door de Janskerk en grote bomen, omringd door restaurants en cafés

TIP: Zaterdag tussen 8:00-17:00 uur staat er een leuke bloemenmarkt op Janskerkhof.


MEER RESTAURANT-, LUNCH- EN BORRELTIPS


Roost aan de Singel

In de zomer is Roost aan de Singel, dichtbij Utrecht Centraal Station, een perfecte plek om met vrienden af te spreken. Het heeft een unieke uitstraling – het is gemaakt van hout, zoals oude raamkozijnen – en ligt direct aan de Singel. Op het terras serveren ze drankjes en eten van de barbecue, maar je kan ook je eigen kleedje meenemen om op het gras aan de gracht te gaan liggen.

JEU de boules bar

Achter Roost aan de Singel zit JEU de boules bar in een oud kantoorgebouw. Een leuke plek voor een borrel, terwijl je een potje jeu de boules speelt (of ernaar kijkt).


Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL