Wandelen in Utrecht stad en omgeving betekent meer dan alleen een leuke stadswandeling. Utrecht is namelijk omringd door prachtige natuur vol wandelroutes. Perfect voor een fijne boswandeling of een uitdagende wandeling over een klompenpad. Hoewel ik het heerlijk vind door mijn eigen wijk Utrecht Lombok te wandelen, is een boswandeling af en toe onmisbaar. In deze blog tips voor een mooie wandeling in de omgeving van Utrecht stad op een rij, inclusief praktische informatie zoals waar te parkeren.

Bookmark deze pagina bij je favorieten en heb ‘m bij je volgende wandelplannen paraat.


Meer Utrecht tips in de Utrecht Cityguide


Boswandelingen bij Beerschoten, Houdringe en Panbos

Boswandeling in Utrecht, bij Beerschoten, Houdringe en Panbos

Dit is een ware boswandeling, met meerdere routes van verschillende lengtes. Tussen de Bilt en Zeist vind je deze landgoederen, waar bos wordt gecombineerd met open grasland, stuifzandvlaktes en oude lanen. Een fijn natuurgebied van 378 hectare om doorheen te wandelen.

Wandelroutes

 • Landgoed Beerschoten: 4km (route Rood)
 • Landgoed Houdringe: 5km (route Wit)
 • Panbos: 3km (Route Blauw)
 • Combinatie van alle drie: 11km (Route Geel)

Parkeren

Andere praktische tips

 • Bekijk de website van Utrechts Landschap voor alle informatie (inclusief routekaart) over dit wandelgebied
 • Hond mag aangelijnd mee en er zijn 2 losloopgebieden (in Houdringe & Panbos, bekijk de kaart op bovengenoemde website)

Wandelen bij Landgoed Oostbroek

Wandelen in Utrecht, bij Landgoed Oostbroek

Zin in een korte wandeling? Landgoed Oostbroek is een groot park met kronkelende wandelpaden langs hoge bomen, een kloostertuin en graslanden. Gelegen rondom het landhuis. Een fijne, rustige plek op steenworp afstand van UMC Utrecht.

Wandelroutes

Kies voor de rode route het Parkpad (1.5km) of de gele route Melkspoor (1.0km) of loop zoals ons op meerdere manieren door het park heen om er een wat langere wandeling van te maken.

Parkeren en andere praktische tips

Struinen over het Klompenpad Slagmaatpad

Wandelen in Utrecht bij Klompenpad Slagmaatpad

Deze wandeling van 7km – die ook in te korten is tot 2km of 5km – is een leuke, afwisselende en speelse wandeling, anders dan anders. Bijna aangrenzend aan natuurgebied Amelisweerd/ Rhijnauwen loop je langs Fort bij Vechten, het op één na grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (na fort Rijnauwen), bedekt onder groene heuvels en omringd door mooie grachten. Verder loop je tussen de bomen, ploeter je door weilanden, langs fruitboomgaarden en helpt een trekpontje je een smal riviertje over. Ook leuk voor kinderen (niet voor kinderwagens).

Parkeren

Praktische informatie

 • Het is een rondwandeling met een aantal ‘afsnijdopties’ waardoor er heel veel bordjes staan, vaak meerdere kanten op. Let dus goed op of je wel de kant oploopt die je wil. Hierboven de routekaart, welke je kan helpen de route bepalen.
 • Doe schoenen aan waarmee je zonder zorgen door de modder kan banjeren
 • Er zijn geen honden toegestaan op de weilanden
 • Voor de laatste informatie check de website van de klompenpaden

Maarsseveense Plassen & Oud-Zuilen

Wandelen bij de Maarsseveense Plassen en de Molens in Utrecht Oud Zuilen

Wandelen bij de Maarsseveense Plassen

Bij de Maarsseveense Plassen aan de noordwestkant van Utrecht heb je verschillende wandelmogelijkheden. Zin in een lange wandeling? Combineer de Maarsseveense Plassen met een wandeling door Oud-Zuilen en maak de route zolang als je wil.

Wandelroutes

 • Maak een rondje (5km) langs de grote plas over een asfaltpad welke je deelt met fietsers, terwijl je tussen de bomenrijen doorloopt, altijd langs het water van de plas. Je hebt hier ook genoeg plekjes om even op het gras, verscholen tussen de bomen aan het water te zitten.
 • De naastgelegen kleine plas biedt een rondje van ruim 2km, over een bospad die je voornamelijk deelt met loslopende honden en hun baasjes. Je komt enkele bankjes tegen om uit te kijken over het water. Als de wind verkeerd staat hoor je hier wel – in ieder geval in de winter – op een groot deel van de route de grote weg. Zin om Fort Maarsseveen te bezoeken, vergroot je rondje langs de kleine plas met een wandeling via de Maarsseveensevaart naar Fort Maarsseveen. Via de Herenweg kom je weer terug bij het punt waar je begon aan de kleine plas (in totaal zo’n 4km). 

Parkeren en andere praktische tips

 • Hoofdparkeerplaats grote plas aan Herenweg 53 (bus 13 vanuit Utrecht CS), vanuit hier is de kleine plas ook goed bereikbaar
 • Parkeren bij de kleine plas
 • bij bezoek Fort Maarsseveen, kun je daar ter plekke parkeren
 • Vanuit de kleine plas wandel je zo onder de weg door, waar je uitkomt bij de molens van Oud-Zuilen

Wandelen door Utrecht Oud-Zuilen

In Oud-Zuilen kun je leuk wandelen langs Slot Zuylen en de molens. De twee molens – de grootste en kleinste van de provincie – bieden samen met de kleine, monumentale sluizen een pittoresk, Nederlands plaatje. Via de weilanden of rivier de Vecht kom je bij het prachtige, historische Slot Zuylen.

Dit rondje is zo’n 3km. Zin in een langere wandeling? Wandel over het pad (2km) tussen de bomen voorbij het Slot, combineer Oud-Zuilen met de Maarsseveense Plassen hierboven beschreven of wandel verder langs de Vecht. De routes langs de Vecht vind ik persoonlijk fantastisch en ik vind het dan ook heerlijk om een heel stuk langs de Vecht te fietsen, zoals in deze route.  

Parkeren en andere praktische tips

Wandelroutes in Noorderpark Ruigenhoek (& Gagelbos)

Wandelen in Utrecht Noorderpark Ruigenhoek & het Gagelbos

Parkeren en andere praktische tips

Aan de noordkant van Utrecht vind je Noorderpark Ruigenhoek, waar het Gagelbos onderdeel van is. Je wandelt er door het bos, langs 2 forten, forelvisvijvers, weilanden en een speelbos. Een groot natuurgebied met legio opties.

 • Bekijk deze website voor tal van leuke wandelroutes door dit natuurgebied
 • Er zijn maar liefst 5 plekken waar je gratis kan parkeren. Bekijk ze hier

Rivierbos Amelisweerd/ Rhijnauwen

Wandelen in Utrecht, in rivierbos Amelisweerd en Rhijnauwen

Rivierbos Amelisweerd aan de oevers van de Kromme Rijn en landgoed Rhijnauwen met het monumentale Fort bij Rijnauwen (onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie) zijn een wandelgebied bij uitstek, vast bekend bij het merendeel van de Utrechters en mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Het is een heerlijk natuurgebied met veel bomen en groene velden. Bekijk deze website voor een plattegrond en een overzicht van de wandelroutes.

Dit gebied is ook leuk om met de fiets te bezoeken. Met deze fietsroute combineer je Utrecht Stad, de botanische tuinen en natuurgebied Amelisweerd/ Rhijnauwen.


De volgende wandeling die ik ga doen is Rondje Haarzuilens. Waar ga jij graag wandelen?

Meer Utrecht tips? Bekijk de Utrecht Cityguide


Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.