De Galapagoseilanden. Wandelen op eilanden met elk hun eigen natuur, tussen diersoorten die niet van je schrikken en eerder nieuwsgierig naar je zijn en snorkelen in een vol aquarium met zeeleeuwen, schildpadden, vissen en ook haaien.


Meer inspiratie? Bekijk mijn reisroutes of volg mij pinterest facebook instagram

Wat Ecuador in 1959 al zag, het werd uitgeroepen als Nationaal Park, en de VN in 1978, het werd als 1e plek aangewezen als werelderfgoed, zien de eigen bewoners nu gelukkig ook. Met strenge regels omtrent ecotoerisme staat natuurbescherming hoog in het vaandel. Zo kunnen de verschillende plekken alleen bezocht worden met een plaatselijke gids, in een maximale groepsgrootte van 16 personen. Zo zorgen ze voor een beperkt aantal bezoekers per eiland. Dit maakt het als toerist een dure, maar ook onvergetelijke ervaring, want je ziet zelden andere mensen op de plekjes die je bezoekt.


Onze route op de Galapagoseilanden in 10 dagen:

San Cristóbal
Española
Floreana
Santa Fe
South Plaza
North Seymour
Mosquera
Santa Cruz (Pinzón)


Op natuurgebied zijn de Galapagoseilanden een ‘haleluja’ bestemming. Op zo’n 1.000 kilometer vanuit de kust van Ecuador, waar de eilanden onderdeel van zijn, bevindt zich deze archipel van 13 grotere en honderden kleine eilanden. Alle eilanden met een andere leeftijd. De oostelijke eilanden verdwijnen (in een proces van miljoenen jaren) langzaam in zee, terwijl de westelijke eilanden nog volop vulkanisch zijn. Dit geeft elk eiland zijn eigen natuur en diersoorten, die passen bij het eiland. En wat door de geïsoleerdheid zijn eigen gang kan gaan. Niet voor niets formuleerde Charles Darwin hier zijn evolutietheorie. De verscheidenheid aan natuur en de bijzondere diersoorten, het feit dat deze dieren niet schuw maar eerder nieuwsgierig zijn en de rijke onderwaterwereld, maakt een trip naar de Galapagos absoluut speciaal.

Alle vluchten naar de Galapagos gaan via Guayacil, op het vasteland van Ecuador. Drie van de eilanden hebben hun eigen vliegveld: Isabela, Santa Cruz en San Cristóbal, Wij beginnen onze bijzondere trip in februari 2018 op San Cristobál en varen 6 dagen mee op een cruise die ons uiteindelijk naar ons eindpunt Santa Cruz brengt.

San Cristóbal, het eiland van de zeeleeuw

Het vliegveld ligt op 3 taximinuten van Puerto Bacquerizo Moreno, waar je de hoofdstraat maar in hoeft te lopen om verwelkomd te worden door de geur en het geluid van de zeeleeuwen. In de zee, op het strand, op de stoep en op de bankjes, het stadje ligt er vol mee. Weer een paar taximinuten verder vind je La Lobería, waar we in 600 meter naar een prachtige baai lopen. Met een zeeleeuw naast ons op het strand, kijken we uit over surfers en andere zeeleeuwen die over de golven mee lijken te surfen.

Zeeleeuwen op het strand van San Cristóbal

Bij het interpretation center, op loopafstand van Puerto Bacquerizo Moreno, lezen we meer over de Galapagos maar genieten we vooral van de wandeling in de omgeving. In de stromende, onophoudelijke, warme regen brengt het pad ons eerst omhoog naar Cerro de las Tijeras, oftewel Frigatebird hill. Onder rondcirkelende fregatvogels heb je een mooi uitzicht over Kicker rock en een baai met snorkelpotentie. Als zeeleeuwen de toegang niet versperren dan, zoals bij ons het geval is. We lopen door naar Playa Cobo de Horno voor onze eerste ontmoeting met een leguaan. In dit geval de zwarte zeeleguaan.

Omdat we pas ’s middags aan boord gaan van onze cruise, besluiten we in de ochtend op de fiets de omgeving te verkennen. Een coole boomhut inclusief ondergrondse piratenbunker in het verder niet zo bijzondere Progreso bereiken we door een heel eind bergop te fietsen (en een deel te smokkelen door de fiets achterin een taxi te leggen). De terugweg daarentegen is goed te doen ;).

Tijdens de cruise genieten in je galapagosbubbel

Flink wat research in de weken voor vertrek resulteerde in een fantastische last-minute op de Odyssey/ Gran Natalia. In de suite (!) van deze bizar luxe boot leven we vijf nachten met 14 anderen en de bemanning in onze galapagosbubbel. Om 6:00 ’s ochtends, geheel in lijn met onze jet lag, beginnen we met de eerste wandel- of snorkelactiviteit van die dag, gevolgd door meer wandelen en snorkelen, heerlijk eten, relaxen op de boot en je vanaf het bovendek vergapen aan de immense sterrenhemel.

Direct na aankomst op de boot, gaan we terug naar San Cristóbal voor een bezoek aan La Gualapaguera de Cerro Colorado. Een breeding center om het uitsterven van de reuzenschildpad tegen te gaan en waar je ze van klein tot groot kan zien.

Leguanen, pelikanen en nazca boobies op Española

Als we de volgende dag aankomen op het prachtige eiland Española, beginnen we de dag met een wandeling bij Punta Suarez. Opgewacht door zeeleeuwen, roodgroen gekleurde leguanen en tal van pelikanen beginnen we de wandeling over een rotsig pad over het puntje van het eiland. Langs kliffen, haviken en een Nazca (mask) booby kolonie. Tal van witte vogels met zwart omrande ogen zitten met hun gevederde jonkies op de kliffen.

We vervolgen de middag met snorkelen in Gardner Bay. Vanaf de boot, tussen adelaarsroggen. En vanaf een strand uit de boekjes, gevuld met zonnende zeeleeuwen, met in het water de eerste schildpad!

Floreana flamingo’s en heel veel schildpadden

De zonsopgang bij Floreana beleven we in het water bij rotsformatie Devil’s Crown. Wat een snorkelplek! Helder water, veel vissen, schildpadden en witpuntrifhaaien. De laatsten zijn druk bezig met een ware paringsdans. Jonge mannetjes maken jacht op een vrouwtje, waarbij ze ons als in een trechter omsingelen (jawel, zoals in de films). Er ontstaat lichte paniek, maar onze onwetendheid en de adrenaline maken het vooral erg bijzonder.

Flamingo's bij Floreana, galapagoseilanden

Direct na het ontbijt zetten we voet aan wal op het zwarte lavazand bij Cormorant Point, waar we verwelkomd worden door blue-footed boobies (blauwvoetgenten). Het snorkelen is kleurrijk, met veel vissen en weekdieren. Via een meer met flamingo-roze flamingo’s komen we op een strand met wit, organisch koraalzand. Wat een contrast met het zwarte lavazand. Veel schildpadnesten (of hobbels in het zand) en veel schildpadden en roggen die je vanaf het strand zo in de zee ziet zwemmen. Ontzettend veel bijzondere dingen op een klein stukje eiland.

Na al kajakkend bij Post Office Bay de Galapagos Pinguïn te hebben gespot (een pinguïn op de evenaar, je gelooft het bijna niet), lezen we ansichtkaarten bij Baroness Lookout. Een eeuwenoude brievenbus, vroeger gebruikt door walvisvaarders. Nu laten toeristen een kaart achter in afwachting opgehaald en persoonlijk aan de geadresseerden overhandigd te worden door nieuwe toeristen. Mooi verhaal. En wat een snorkelplek ernaast! Het regent zonnestralen onder water, een magisch beeld werpend over de tientallen enorme schildpadden die langs zwemmen. Kijken naar het eten, bewegen en ademen van schildpadden, ik heb zelden zoiets meditatiefs meegemaakt.

Santa Fe: cactusbomen en een Galapagos shark

Op Santa Fe zien we tussen de cactusbomen de geelgekleurde leguaan, de ware familie van de dinsoaurus. Aan de rand ligt een glad zandstrand met nieuwsgierige zeeleeuwen. En in het water krijgen we al vrij snel de wat onrustige galapagos shark in het vizier, voor ons het sein om het water snel weer te verlaten.

Onwaarschijnlijke kleurcontrasten op South Plaza

Op South Plaza voert een wandeling ons door een bruingrijs marslandschap, langs groene cactusbomen en ijsbloemen die doen denken aan oranjerood koraal. Afstekend tegen elkaar en tegen alle blauwtinten in de lucht en de omringende oceaan. Wat een onwaarschijnlijke kleurcontrasten. Ook hier zien we zeeleeuwen, leguanen (geelzwart) en zeevogels (tropic birds en zeemeeuwen).

Love Island North Seymour

Omdat het zowel het paringsseizoen van de blauwvoetgent als de fregatvogel is, vallen we met de neus in de boter. Beide soorten proberen op eigen wijze het vrouwtje te verleiden. De genten doen dit met een ware paringsdans: het tegen elkaar tikken van hun snavels, het dansen met hun poten (hoe blauwer de voeten, hoe aantrekkelijker) en het showen van hun vleugels. De fregatvogel mannetjes daarentegen blazen in twee uur tijd hun rode borst op als een ballon, spreiden hun vleugels wijd uit om zo een vrouwtje te lokken. Hoe roder en hoe groter de borst, hoe meer kans ze maken. Ze hebben geen schaamte, zelfs vrouwtjes die op een jong zitten worden verleid.

Zeeleeuwen in de ochtendgloren van Mosquera

Even vertoeven op zandeiland Mosquera is een fijne manier om je dag te beginnen. In de ochtendgloren worden we vermaakt door zeeleeuwen. Veel kleintjes in de ‘kinderopvang’ in het ondiepe water . Een machtstrijd tussen twee alfamannetjes, met veel kabaal en een onverwachte snelheid in een verder serene rust.

Yes! Zwemmen met zeeleeuwen bij Pinzón (vanaf Santa Cruz)

Als hoofdeiland merk je direct dat Santa Cruz wat toeristischer is. Genoeg plekken om te overnachten, en genoeg tripjes om vanuit hier te ondernemen. Zoals een bezoek aan het tortoise breeding center voor reuzenschildpadden bij het Charles Darwin Research Center (mét lonesome George, opgezet, dat dan wel). Een bezoek aan de kraters van los Gemelos, en de lava tunnels en (voor het eerst wat mensschuwe) reuzenschildpadden bij el Chato Tortoise Reserve. Of snorkelen en, als je geluk hebt, flamingo’s kijken bij Bachas. Ook met de boot kun je alle kanten op, zoals wij doen naar Pinzón. En dan ’s avonds lekker eten bij één van de vele tentjes bij los Kioskos.

Voor ons is Pinzón de best mogelijke afsluiter van deze trip. We snorkelen bij een klein, onbekend eiland, waar je niet aan land mag. In kraakhelder water, tussen de schildpadden, roggen, gekleurde zeesterren en snel zwemmende leguanen. Én met spelende zeeleeuwen vlak voor onze neus. Magistraal. Zoals heel de Galapagos trip is geweest.


Je route uitbreiden?

De mogelijkheden op de Galapagos zijn eindeloos. En prijzig. Dus zoek goed van tevoren uit wat je echt graag wilt zien en of je een voorkeur hebt voor een boot (qua grootte of luxe). Als je de mogelijkheid hebt, boek een last-minute! Wij kozen voor een South-East route, omdat dit voor ons de meest veelzijdige route was. En op de juiste data vertrok. Je kan echter ook naar het Noorden of het Westen, waarschijnlijk net zo bijzonder:

  • Isabela: vulkanisch eiland bereikbaar per vliegtuig en boot vanuit Santa Cruz. Vanuit hier zijn ook dagtrips mogelijk.
  • Fernandina: vulkanisch, ongerept en beperkt toegankelijk voor toeristen.
  • Bartolomé: het iconische uitzichtpunt met als het goed is Gapagos pinguïns.
  • Genovesa: een eiland voor vogelaars.

Wij vervolgen onze reis met een tussenstop in Quito naar Colombia. Ook het vasteland van Ecuador trekt met het Andesgebergte, het Amazoneregenwoud, de cultuur en de stranden. Wellicht voor een volgende trip 🙂


Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNL