Een week Lapland is zoals je het je voorstelt. Sneeuw, bomen en vlaktes. Husky’s en rendieren. Sneeuwscooters en sneeuwschoenen. En als je geluk hebt het noorderlicht. Maar in ons geval ook skiën en Finse après-ski. Een meer dan bijzondere winterbestemming.


Meer inspiratie? Bekijk mijn reisroutes of volg mij pinterest facebook instagram

Uitzicht over Fins Lapland vanuit vliegtuig
Skioord Levi

Wij kiezen voor een week Levi, voor een voor ons perfecte combinatie van skiën en Lapse activiteiten. Vanuit het vliegtuig lacht het Lapse landschap ons direct toe. Indrukwekkende, uitgestrekte witte vlaktes, afgewisseld met naaldbossen met besneeuwde toppen, zorgen voor een op en top winters tafereel. Via een tussenstop in Kuusamo – met een minimalistisch, tussen het wit, gecreëerde start- en landingsbaan – landen we in Kittilä, waarvandaan Voigt Travel ons naar het Levi Panorama hotel brengt.

Vanuit het hotel kijken we uit over het dal – met het dorp – en de naastgelegen skipiste. Al starend naar buiten zien we de stoeltjeslift bewegen tussen de rijen smalle, hoge naaldbomen. Bedekt met een dun laagje sneeuw.


Sneeuwscooter & noorderlicht
Huskysledetocht
Sneeuwschoenwandelen
Tips Levi


Skipiste levi, Fins lapland
Sneeuwscooter & noorderlicht

Omdat onze week maar uit twee heldere nachten bestaat, bepaalt dit aurora weerbericht de dag dat we op de sneeuwscooter op zoek gaan naar het noorderlicht. Fingers crossed. Met z’n tweeën op de sneeuwscooter verlaten we Levi op weg naar een bevroren meer zo’n 10 kilometer verderop. Dwars door een donkere wildernis. De besneeuwde bomen langs het pad worden verlicht door onze koplampen, een immense sterrenhemel en een prachtige, bescheiden maan. Achter ons een rits aan lampjes van volgende sneeuwscooters, al kronkelend over de donkere, bochtige paden tussen de bomen.

Sneeuwscooter & noorderlicht in Fins lapland

De sneeuwscooter is nog niet geparkeerd of er verschijnen lichtgroene stralen tussen de sterren. Als een groene regenboog. Of immense lichtstralen uit Las Vegas. We zien geen dansende aurora, maar wat een bijzonder fenomeen. Een geweldige ervaring. Helemaal ingepakt tegen de vrieskou, starend naar de hemel.

Huskysledetocht

Je hebt magie en je hebt een sledetocht met husky’s. Voortgetrokken door vijf Alaskan husky’s van de hondenranch van Martin (zo’n 15 minuten van Levi) rijden we met z’n tweeën op een slee door een dik pak sneeuw door een weids landschap. Alsof we door een kerstkaart rijden. De honden leven om te rennen en zijn dan ook wild van enthousiasme als ze ons zien. Ze weten dat ze een ritje gaan maken.

Huskysledetocht nabij Levi, Fins Lapland

Ze zijn op hun best in -/-20℃ tot -/-30℃ en de -/-6℃ van vandaag is dan ook aan de warme kant. Dit leidt tot flink wat sneeuw happen tijdens het rennen en uitrollen door de sneeuw bij terugkomst. Onderweg maken ze af en toe een sanitaire stop. Als bestuurder moet je dus alert zijn om een noodstop te kunnen maken, om te voorkomen dat je tegen de billen van de twee achterste honden botst. Er rijdt continu een begeleider rond op een sneeuwscooter om de veiligheid te waarborgen. Het is goed te zien dat de honden goed worden verzorgd en ze alleen rennen als ze dat zelf willen.

Knuffelen met huskies, Levi, Fins Lapland

Afscheid nemen we met een paar flinke knuffels. Op het enthousiaste geblaf bij aankomst en vertrek na, lijkt me dit een prima plek om van een eventuele hondenangst af te komen. Flinke beesten met een prachtige vacht, die heel aanhalig en rustig zijn. Het lijkt alsof ze niet alleen leven om te rennen, maar ook om te knuffelen.

Sneeuwschoenwandeling, Levi, Fins Lapland
Sneeuwschoenwandelen

Nooit gedacht dat een sneeuwschoenwandeling zo leuk zou zijn. Met een lange en brede klapschaats, of een squashracket met een buigzame zool, aan onze voeten banjeren we twee uur door de sneeuw naar een fantastisch uitzichtpunt. Zowel omhoog als omlaag willen we nog wel eens ons evenwicht verliezen en komen we erachter dat je je aan sneeuw niet echt vast kan grijpen. Tot hilariteit van zowel de valler als de kijker.

Tips
  • Skispullen huur je bij ZeroPoint of SouthPoint
  • Onze activiteiten boeken we bij Lapland safari’s (inclusief overall voor -/-20℃)
  • Als het te zien is, kun je in het dorp zelf het noorderlicht zien vanaf de open vlakte bij het K5 hotel.
  • Naast het boeken van een excursie kun je ook met een taxi naar een reindeer farm.  Bij het K5 hotel kun je ook rendieren voeren met voer dat je in het hotel koopt.
  • Beleef de gezellige Finse après-ski (vooral in maart) buiten bij Vinkkari
  • Café & bar Kota is een chille plek voor een hot choco en een biertje.
  • Bij Nili-Poro vind je rendier op het menu. Met een goede rode wijn.
  • Voor goede pizza en pasta ga je naar Ristorante Renna
  • Is het een weekend in maart, reserveer op tijd een restaurant (i.v.m. weekendtrips van de Finnen zelf)
  • Ga naar het restaurant van Levi Panorama hotel en geniet van het uitzicht. Wandel naar boven of beneden vanaf/ naar het dorp via een (trap)route of neem de stoeltjeslift.

Deze post direct opslaan in Pinterest?

Categories: Europa

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.