
Uit eten op Vuurtoreneiland is met recht een bijzonder avondje uit. Op een klein eiland in het Markermeer bij Durgerdam kan je fantastisch eten onder de rook van Amsterdam. Vanuit een grote kas (het zomerrestaurant) kijk je uit over het water, het duingras en de iconische vuurtoren. De naamgever van het eiland.
Duurzaamheid en zelfvoorzienendheid staan hoog in het vaandel en in de grote, open keuken in het midden van het zomerrestaurant wordt er gekookt met lokale en groene producten. Kom eten in dit bijzondere restaurant in Amsterdam: Vuurtoreneiland!
Met de IJveer van Amsterdam naar Vuurtoreneiland
De avond uit begint al leuk: aan de kade bij het Lloyd Hotel in Amsterdam ligt een authentieke IJveer XIII op ons te wachten. Aan boord bestellen we een drankje aan de bar en lopen we met een houten kistje naar het bovendek. Met ons gezicht in de zon en de haren in de wind proosten we met ons glaasje champagne en toveren we zo een borrelplankje uit het kistje.


We laten de stad Amsterdam langzaam achter ons, varen langs prachtige huizen, en passeren zowel grote containerschepen als kleine zeiljachten. De iconische vuurtoren Hoek van ‘t IJ verraadt dat we bijna gaan aanmeren bij Vuurtoreneiland. Een natuurgebied van slechts 2 hectare groot omringd door het water van het Markermeer.
De geschiedenis van Vuurtoreneiland
De geschiedenis van Vuurtoreneiland gaat terug naar 1701, toen er, jawel, een vuurtoren op werd geplaatst. De huidige vuurtoren Hoek van ‘t IJ staat er sinds 1893 en is de enige vuurtoren van Amsterdam. Het bouwwerk bestaat uit gietijzer en plaatstaal, is inmiddels benoemd tot rijksmonument en niet meer in gebruik als lichtpunt.

Ook heeft Vuurtoreneiland een militaire functie gehad. In de 19e eeuw werd het namelijk opgenomen in de Stelling van Amsterdam en moest het samen met Fort Pampus en Fort Diemerdam Amsterdam verdedigen tegen aanvallen vanuit de Zuiderzee.
Winterrestaurant Vuurtoreneiland


Het fort op Vuurtoreneiland is gerestaureerd en huist tegenwoordig het winterrestaurant. Ik zie mezelf al helemaal zitten onder het knusse boogplafond. Langs de lantaarns door het raam heen naar buiten starend, waar ik mensen met dekentjes rondom de vuurkorven zie zitten.
Fine dining in de kas: het zomerrestaurant
Wij eten in het zomerrestaurant; de grote kas die naast de vuurtoren op het eiland staat. Terwijl we gang na gang voorgeschoteld krijgen, kijken we uit over het Markermeer, de vuurtoren en het duingras waar het eiland vrijwel volledig mee begroeid lijkt. We krijgen uitleg over de bijpassende wijnen en zien het eten bereid worden in de grote, open keuken in het midden van de kas.


Tussen de gangen door wandelen we over het eiland. Het geroezemoes uit de kas maakt langzaam plaats voor de fluitende vogels en de stilte. De wilde schapen zorgen er al grazend voor dat de vegetatie op het eiland op peil blijft. Buiten de kas zijn enkele kruiwagens omgebouwd tot hippe borreltafeltjes.
Bijzonder uit eten (en bijzonder overnachten) in Amsterdam!
Na de lemon curd stappen we weer op de IJveer en varen we terug naar Amsterdam. Knus, binnen in de kajuit. Met een koffie en koekje nagenietend van de bijzondere avond. De lichtjes worden langzaam talrijker en we varen de stad Amsterdam weer binnen.

En hoe leuk, als je B&B huisje boekt, hoef je helemaal niet meteen naar huis! Dus na je bijzondere etentje op Vuurtoreneiland blijf je lekker hangen voor een bijzondere overnachting in Amsterdam!
TIP
Eten op Vuurtoreneiland is populair. En het aantal plekken per avond beperkt. Zorg er voor dat je tijdig reserveert!