Een coronaproof weekendje weg in Nederland tijdens de lockdown

In deze winterse corona lockdown hebben we behoefte om even de boel de boel te laten en een weekend weg te gaan. Het wordt Texel en dit blijkt een perfecte keus. Een meer coronaproof weekendje weg krijg je niet. Je kan er met je eigen auto heen, hoeft deze niet te verlaten op de boot, en rijdt zo de boot af op weg naar je eigen huisje. En ondanks dat alles dicht is, is er nog steeds genoeg te doen en zien op Nederlands’ grootste Waddeneiland. Ook in de winter. In deze blog veel tips voor een heel leuk en coronaproof weekendje weg in Nederland.


Meer inspiratie? Lees meer over andere Nederlandse bestemmingen of volg mij pinterest facebook instagram

Overnachten op Waddeneiland Texel

Bij de open haard in ons huisje op Texel

Na een uitgebreide zoektocht, er is veel keus, boeken we een huisje op vakantiepark de Krim, in het noorden van het eiland. Dichtbij De Cocksdorp en niet ver van de vuurtoren. Het is een mooi en ruim huisje, van alle gemakken voorzien, en mét open haard. Genoeg om ons ook binnen te vermaken. Het park zelf is ruim opgezet, groen en groot. Stop je auto vol boodschappen en ga lekker koken, of kies voor het afhalen en/of bezorgen van eten bij één van de vele Texelse restaurants.

Andere websites die je kunnen helpen om een leuk huisje op Texel te huren:

Doen op Texel in de winter

Tijdens de lockdown is er nog steeds genoeg te doen op Texel. Ook in de winter. Ga lekker met de auto toeren en maak er een kleine roadtrip van. Door het polderlandschap, over dijken, langs de duinen en door de dorpjes. Onderweg is er genoeg moois om voor te stoppen. Voor een mooi uitzichtpunt, even een frisse neus of een langere wandeling.
Mijn tips na ons winterse en winderige weekend op Texel:

Wandelen op Texel

Wandelen bij de Slufter op Texel
Wandelen bij de Slufter

Texel is een eiland vol natuur en je kan er dan ook wandelen door veel verschillende natuurgebieden. Ook nog eens het perfecte corona-uitje. In deze blog geef ik je al mijn wandeltips.

Uitkijktoren Fonteinsnol in het Dennenbos

Dennenbos Texel vanuit uitkijktoren Fonteinsnol

Aan de rand van het dennenbos staat uitkijktoren Fonteinsnol (wat je blijkt uit te spreken als: fonteins-nol..). Een aantal treden omhoog en je hebt een fantastisch uitzicht over een groene zee van hoge dennenbomen, met in de verte de zee. Het voelt als het dak van Texel en is zeker de moeite waard om langs te rijden.

Het strand bij de vuurtoren

Een strandwandeling staat voor mij vaak gelijk aan instant happiness. Nu vond ik het strand in de buurt van ons huisje – bij strandpaviljoen paal 28 – al ondenkbaar breed en verlaten. Een dag later bij een wandeling bij de vuurtoren word ik pas echt verrast. Een soort zachte witte gloed over het immense strand van het zand dat er vlak overheen raast. De zee zover weg dat je deze bijna niet kan onderscheiden en steeds die blik op de rode vuurtoren die vanaf een duin op ons neerkijkt.

Vissershaven Oudeschild

In het oosten ligt Oudeschild, een echt vissersdorp, waar elke vrijdag de vissers terugkeren in de haven na een week op zee. Wandel door dit kleine dorpje, langs de vissershuisjes, een mooie molen en de kleine haven.

De Hoge Berg

Texelse schapen op uitgestrekte weides in de Hoge Berg op Texel

Tussen Den Burg en Oudeschild ligt de Hoge Berg. Een gebied dat Engels aandoet en leuk is om doorheen te rijden. Op het hoogste punt is een uitzichtpunt (korte wandeling, kan wel modderig zijn) over de landbouwgronden vol Texelse schapen omringd door typische tuinwallen (‘tuunwoallen’). Dit zijn lage landafscheidingen die bestaan uit eeuwenoude opgestapelde graszoden. Het hoogste gedeelte van Hoge Berg ligt op maar liefst 15 meter NAP, lager dan de Texelse duinen, maar is wel veel ouder. Het is namelijk een restant van de stuwwal van een gletsjer uit de IJstijd en zonder dit natuurgebied had een groot deel van het westen van Nederland – waaronder Amsterdam – niet bestaan.

Sterren kijken

Het schijnt dat Texel veel plekjes heeft waar je – ver weg van kunstlicht – naar de sterren kan staren en zo zelfs de Melkweg kan zien. Aan ons niet besteed, want het is geen moment helder geweest tijdens ons weekend, maar voor een volgende keer staat ‘ie op m’n lijstje 🙂

Uitkijkpunt de Slufter

Uitzicht over de Slufter vanaf het uitkijkpunt op de duin in Texel

De Slufter is een natuurgebied aan de westkant van het eiland en staat in open verbinding met de Noordzee. Via een grote trap (ook met een rolstoel- pad bereikbaar) klimmen we een duin op. Boven worden we getrakteerd met een uitzicht op een soort natuurgebied dat ik nooit eerder gezien heb. In de verte zie je het gat in de duinen waar de zee door naar binnen stroomt. Voor de rest is het gebied wel omringd door duinen en ertussen zie je water afgewisseld met laag en vlak duingebied dat doet denken aan heide. In de zomer schijnt de Slufter paars te kleuren door de lamsoor die er groeit, maar ook in de winter is het een idioot mooi natuurgebied. Een mooi gebied om te wandelen!

Huur een fiets

Het winderige en winterse weer tijdens ons weekend nodigt niet uit om een fiets te huren en er lekker op uit te trekken. Tijdens ons volgend bezoek aan Texel zijn we zeker van plan om een leuke fietsroute uit te stippelen.


Deze post direct opslaan in Pinterest?

Pin Texel
Pin Texel
Categories: Europa

1 Comment

Top 10 van plaatsen in Nederland; weekend weg – ElsaRblog · March 8, 2021 at 11:07 am

[…] 6-Gotravelinge: Texel […]

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.