De eerste keer dat we Texel bezoeken is middenin de winterse corona lockdown. Texel lijkt ons een perfecte bestemming om er even coronaproof tussenuit te gaan. En wat hebben we gelijk. Met de eigen auto bereiken we ons gehuurde huisje en hebben we een heerlijk weekend op dit grootste Nederlandse Waddeneiland. Een eiland waar ook, nu alles dicht is, genoeg te doen en zien is. En een eiland met een grote variatie in natuur, perfect om te wandelen. Er zijn dan ook tal van leuke wandelroutes op dit eiland. In deze blog een aantal wandeltips op een rij.

Lees hier al mijn tips over wat te doen op Texel in de winter tijdens een lockdown,


Meer inspiratie? Lees meer over andere Nederlandse bestemmingen of volg mij pinterest facebook instagram

Wandelen bij de Slufter

Wandelen bij de Slufter op Texel

De Slufter is een natuurgebied aan de westkant van het eiland en staat in open verbinding met de Noordzee. Via een grote trap (ook met een houten pad bereikbaar) klimmen we een duin op naar het uitzichtpunt. Vanaf hier wandel je in zo’n 2 kilometer, via het gat in de duinen, naar de zee. Een prachtige wandeling door een ongekend mooi natuurgebied.

Wandelen bij de Slufter op Texel

Ook ten noorden van het uitzichtpunt, bij Vogelkijkpunt Diepe Gat, kun je de auto parkeren voor een wandeling langs duin en water. Met heel veel vogels en konikpaarden.

Wandelen bij de Slufter is onderdeel van de wandelroute Duinen van Texel, een route van 15 kilometer door het noorden van het park.

Strandwandeling bij de vuurtoren of een strandpaviljoen

Wandelen op het strand bij strandpaviljoen Paal 17 op Texel

Een strandwandeling kan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Mogelijkheden genoeg op dit eiland! Ga wandelen op het immens brede en mooie strand bij de vuurtoren. Of kies voor een wandeling in de buurt van een strandtent voor een wandeling met een warme choco, zoals bij Strandpaviljoen Paal 17, Strandpaviljoen Paal 28 of Strandpaviljoen Kaap Noord.

Wandelen door het Dennenbos

Wandelen tussen de mooie hoge bomen in het Dennenbos op Texel

Ook een boswandeling op z’n tijd is heel fijn. Vooral tussen de prachtige, hoge bomen in het Dennenbos. Paden te over. Start bijvoorbeeld bij uitkijktoren Fonteinsnol en kijk weids uit over het groene dak van Texel.

Wandelen bij de Hoge Berg

Wandelen langs de Texelse schapen op uitgestrekte weides in de Hoge Berg op Texel

Je kan ook leuk wandelen bij de Hoge Berg, tussen Den Burg en Oudeschild. Een gebied met weides vol Texelse schapen, omringd door ‘tuunwoallen’. Lage landafscheidingen bestaand uit eeuwenoude opgestapelde graszoden. Het uitzichtpunt – met z’n hoogte van 15 meter NAP niet bijzonder hoog – is bereikbaar via een modderig pad langs de schapen. Combineer met een wandeling door het landschap, bijvoorbeeld naar het vissersdorpje – met haven – Oudeschild of Fort de Schans

Op onderstaande plekken zijn we zelf niet geweest, maar klinken zeker aanlokkelijk om te bezoeken.

Wandelen bij de Bollekamer

In het zuidwesten van Texel, in Nationaal Park Duinen van Texel, vind je de Bollekamer. Brede valleien voornamelijk begroeid met duinheide, waar de Schotse hooglanders doorheen lopen. Bij uitkijkpunt Loodmansduin heb je een mooi uitzicht over de Bollekamer. Lees hier meer informatie over de wandelroute door de Bollekamer en het uitkijkpunt Loodmansduin.

Wandelen bij de Hors

Wil je wandelen op een plek waar nieuwe duintjes ontstaan, ga dan wandelen door het woestijnachtige gebied bij de Hors, op het zuidelijkste puntje van Texel. Lees hier verder voor tips

Nog niet genoeg gewandeld? De pagina’s van Staatsbosbeheer en Nationaal Park Duinen van Texel staan vol wandelroutes.

Op het strand bij de vuurtoren van Texel

Deze post direct opslaan in Pinterest?

Pin Wandelen op Texel
Categories: Europa

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.