Er zijn geen echt oude gebouwen en fotogenieke grachten, maar Amerikaanse huizen met typische brandtrap en rechte wegen met lange straten. Toch voelt een weekend in San Francisco als een Europees weekend weg. Ik denk door de gemoedelijke sfeer, een redelijk compact centrum en een zekere hipheid. Zo zijn er veel art galleries, zijn veel restaurants en bars niet typisch Amerikaans en is niet alles groot-groot-groot. Wel is het budget dat je hier nodig hebt groot. Een mooie start van onze reis door Zuid-West Amerika.


Meer inspiratie? Bekijk mijn reisroutes of volg mij pinterest facebook instagram

Golden Gate Bridge, San Francisco
Fleet Week bij Golden Gate Bridge

San Francisco, de stad van de iconische Golden Gate Bridge. Hoe vaak heb ik ‘m wel niet gezien op foto’s en televisie – hij brengt mij terug naar de afleveringen van Full House. Toch, of misschien juist daarom, vind ik het indrukwekkend deze in het echt te zien. Pas nu weet ik dat ik in San Francisco ben.

De gewenste fietsroute richting de brug is langs de baai, want vlak. Dit blijkt vandaag vrij onmogelijk want het is Fleet Week, Een meerdaagse luchtshow, waarbij de vele toeschouwers langs de bay relaxen met vrienden, familie en barbecue. Opgewarmd door een laagvliegend United Airlines vliegtuig, helikopters en vallende parachutisten met de Amerikaanse vlag. Met het volkslied op de achtergrond. Wachtend op het moment suprême, een vliegdemonstratie van de U.S. Navy blue angels. Waanzinnig formatievliegen, bijna zo snel als het geluid, met de Golden Gate Bridge op de achtergrond.

Formatievliegen, Blue Angels, Fleet Week, San Francisco
Blue angels

In plaats van fietsen besluiten we daarom een stuk over de brug te lopen, met uitzicht op de vliegtuigen en de mensen, de stad en Alcatraz. En om mee te chillen bij een barbecue, met een worstje, een smoothie en uitzicht op de vliegtuigen, de mensen, het water en de brug. Die door het stralende weer niet eens in nevelen gehuld is.

Powell-Hyde tram
Painted Ladies, San Francisco
Painted Ladies

Mijn eerste bezoek aan San Francisco kan niet zonder een blik op de zeeleeuwen bij Pier 39, me verwonderen over de populariteit van de Painted Ladies en een ritje in de nostalgische kabeltram.

We laten ons niet tegenhouden door de rij voor de Powell-Hyde tram die van Union Square naar Fisherman’s wharf rijdt. Starten bij Union Square geeft het meest uitgebreide beeld van de stad, over de heuvels en met doorkijkjes naar andere steile straten als Lombard Street, Coit Tower en Alcatraz. Ook is het vrijwel een illusie bij een latere stop nog op te kunnen stappen.

Formatievliegen boven Alcatraz
Skyline San Francisco vanaf Alcatraz

Alcatraz

De rijen bij Pier 31 voor de ferry naar Alcatraz zijn goed georganiseerd. De meer dan 1.4 miljoen bezoekers per jaar hebben dan ook vaak (ver) van tevoren een kaartje gekocht voor één van de vele afvaarten per dag. Het eiland verkennen we op eigen tempo, terwijl een audio tour ons in de voormalige gevangenis vertelt hoe je overleeft in een isoleercel en wat er zoal gebeurt tijdens het ‘luchten’. Indringend. In plaats van genieten van het uitzicht, zoals wij nu doen, dreef het de oud-bewoners van de gevangenis tot wanhoop. Van de stad gescheiden door een smal-ogend water. Maar te koud en te snel stromend – in directe verbinding met zee – om te kunnen ontsnappen.

Gek genoeg was het voor de families van de bewakers, die ook op dit eiland woonden, een idyllische plek om op te groeien. Omringd door water, genoeg ruimte om te spelen in de tuinen en een saamhorig gevoel met de zo’n 300 andere bewoners maakten het een waar thuis.

Coit Tower
Coit tower, San Francisco

Terug op de Pier lopen we zo de trappen bij Filbert en Greenwich street op richting Coit Tower. Onder het geronk van de straaljagers lopen we door een verder verrassend rustige woonwijk. Verborgen op de heuvel, in het groen, en met een heerlijk uitzicht over het water en de Bay Bridge. En, zo lijkt het, alleen bereikbaar met deze trappen

San Francisco is een gemoedelijke, bijna on-Amerikaanse stad met veel leuke en geijkte highlights. Maar ook een stad om je in onder te dompelen door te picknicken in het park, rond te dwalen langs de baai en te eten in één van de vele restaurants rondom Washington Square, Chinatown of little Italy.


Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.