Hoofdstad Muscat is het start- en eindpunt van onze Oman roadtrip. De bezienswaardigheden van Muscat barsten van de cultuur, al kun je hier ook fijn relaxen aan zee. In één van de strandresorts geniet je zelfs van een biertje in bikini als je dat wilt. Muscat is een uitgestrekte stad en een huurauto is dan ook aan te raden.

Een bezoek aan Muscat is een leuke eerste kennismaking met Oman en het is dan ook de moeite waard hier een dagje extra te verblijven voordat je aan je Oman rondreis begint.


Sultan Qaboos Grand Mosque

De Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat is de grootste moskee van Oman. De moskee is vernoemd naar Sultan Qaboos die decennialang, tot aan zijn dood in 2020, in Oman aan de macht was.

Moskee plein Sultan Qaboos Grande Mosque, bezienswaardigheid, doen in Muscat tijdens je roadtrip Oman route

De Sultan Qaboos Grand Mosque is gebouwd als nationale moskee. Het is een imposant bouwwerk met een grote koepel en meerdere minaretten. Het geheel voelt statig en warm aan, mede door het vele bruin dat is gebruikt. Het bouwwerk wordt gereflecteerd in de strakke witte vloer, wat zorgt voor een speciale weerspiegeling.

Sultan Qaboos Grand Mosque moskee, doen in Muscat roadtrip Oman route

Bij binnenkomst in de grote gebedsruimte verraadt een zachte ‘wow’ en open mond mijn verbazing. De enorme kroonluchter in de koepel, omringd door groenblauw mozaïek en bijpassende glas-in-loodramen, en de statige booggang zijn pracht en praal, maar met een bepaalde ingetogenheid. Perzische kleden sieren de vloer.

Tuinen van Sultan Qaboos Grand Mosque moskee, doen in Muscat roadtrip Oman route

Weer buiten staan de tuinen vol en vergezellen kleurige bloemen je naar de uitgang. De moskee is te bezoeken elke ochtend tussen 8.30-11.00u, behalve op vrijdag. Bedek je benen en schouders, en als vrouw wordt je gevraagd je haar te bedekken. Wil je vast een virtuele rondleiding, bekijk dat de website van Sultan Qaboos Grand Mosque.

Kleurrijk paleis in oude stad Muscat

Paleis Muscat, doen in Muscat tijdens je roadtrip Oman route

In de oude stad Muscat, een kleine wijk in het grote Muscat, vind je statige, witte, oude koloniale gebouwen naast het gekleurde, architectonisch modernere paleis. In de toenemende schemering geven deze zacht verlichte gebouwen, de wisseling van de wacht, met de oproep tot gebed op de achtergrond, een fijne en indrukwekkende sfeer. Aan de achterkant van het paleis heb je een mooi uitzicht op het paleis aan zee, liggend tussen twee forten. Het Al-Jalali fort en Al-Minari fort, ware zandkastelen.

Al Mirani fort, doen in Muscat tijdens roadtrip Oman route

Winkelen in de Muttrah souk

Stap in de auto en volg de kustweg naar Muttrah om te winkelen in een souk. Op vrijdag, de eerste dag van het weekend, is het een gezellige drukte op straat. Met de twee jachten van de sultan dobberend in de zee links van ons, lopen we de Muttrah souk binnen. Een steeds smaller wordend gangenstelsel brengt ons langs winkels vol burka’s, kumma’s en veel souvenirs. En na even geduld ook naar een uitgang. Dit alles in de onmiskenbare geur van wierrook


Deze post direct opslaan in Pinterest?

Pin Muscat, Oman

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.