Een weekendje weg in eigen land is altijd leuk – helemaal als het bijzonder overnachten is. In deze blog een ultieme tip: Villa Augustus in Dordrecht. Hier slapen is een feestje. Deze tot hotel omgebouwde watertoren (uit 1882) heeft naast fijne kamers, ook nog eens een schitterende tuin en een gezellig restaurant in het voormalige pompgebouw. En dat op steenworp afstand van het mooie, historische centrum van Dordrecht en natuurgebied de Biesbosch.

Villa Augustus, Dordrecht

Meer inspiratie? Lees meer over andere Nederlandse bestemmingen of volg mij pinterest facebook instagram

De drijvende hotelkamer
Uitzicht drijvende kamer, Villa Augustus, Dordrecht

Je kan kiezen uit een torenkamer, tuinkamer of drijvende kamer. Wij slapen in de laatste, op een – toegegeven, van buiten niet de mooiste – boot, die naast de watertoren in de rivier ligt. De kamer is gezellig, praktisch en van alle gemakken voorzien. Én heeft een bed naar buiten gericht, met een fantastisch, rustgevend uitzicht op de rivier en wat huizen aan de overkant. We hebben helemaal niet het gevoel in een stad te zitten en we slapen met de gordijnen open 🙂

De tuin, het restaurant en de markt

De tuin is een attractie op zich. Hij is omringd door een muur gebouwd van een verscheidenheid aan stenen, gevonden bij de verbouwing van de tuin. Je kunt er lekker dwalen door de entreetuin, de moestuin en de bloementuin. Langs groentekassen, onder perenbomen en voorbij de Limonaia: de kas waar in de winter de citroenbomen staan, maar wat de rest van het jaar een leuke locatie is om te eten. En steeds maar weer dat prachtige zicht op de imposante watertoren, terwijl je door de heerlijkste geuren loopt. De koks doen inspiratie op in de tuin en halen hier de ingrediënten uit. Ook leuk, lees hier meer over het ontstaan van het hotel en de tuinen.

Het restaurant is sfeervol en industrieel. Een grote ruimte met de grote open keuken en bar in het midden, hoge plafonds en een inrichting die goed op elkaar is afgestemd, als een verlengde van de tuin. Helemaal leuk is de markt ernaast, waar je zelf veel ingrediënten kan kopen, maar ook taartjes, kookboeken en gieters. Dit alles wordt ook druk bezocht door niet-slapers.

Door de drijvende kamer, de fijne tuinen en het gezellige restaurant voelt het als een minivakantie hier te verblijven.

Een stadswandeling door prachtig Dordrecht
Grote Kerk, Dordrecht

De watertoren is 10 minuten lopen van het historische en monumentale centrum van Dordrecht. Wat een prachtige stad omringd door het water. Idyllische bruggetjes met uitzicht over – vaak schots en scheef staande – huizen, de Voorstraat met de twee smalste huizen van de stad (nummer 87 & 265), de Wijnstraat vol monumenten en natuurlijk de Grote Kerk. De toren heeft een iconische puntje en de enorme kerk maakt indruk met zijn hoge gewelven, deels beschilderde en met rozetten versierde plafonds en het vele glas-in-lood. Een bezoek meer dan waard.

Varen en wandelen door de Biesbosch

En dan sta je met 10 minuten rijden ook nog eens in de Biesbosch, waar we bij Biesboschcentrum Dordrecht een fluisterbootje huren om een rondje te varen. We komen tot rust op deze mooie, vrij brede rivier als we langs het riet, de bomen, eenden en vogels varen, terwijl we naar het geluid van de meerkoet luisteren. Onvoorstelbaar dat je vanaf de stad en het industrieterrein zo ineens midden in de groene natuur bent – al zie je die industrie nog wel eens ergens boven uit pieken, mag dat de pret niet drukken. Vanaf het centrum zijn ook meerdere wandelpaden.

Biesbosch, Dordrecht

Als je iets verder doorrijdt en bij Kop van het Land de rivier oversteekt met een pontje, kom je bij Biesbosch MuseumEiland. Hier vertelt het museum over het ontstaan van de Biesbosch en het verhaal door de jaren heen. Leuk om meer over te leren en als achtergrond als je vanuit hier vertrekt voor een wandeling of rondvaart.

Biesbosch, wij komen zeker nog eens terug!


Deze post direct opslaan in Pinterest?

Categories: Europa

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.