Ga je eilandhoppen op de Galapagoseilanden dan is de kans groot dat je start of eindigt op San Cristóbal. En ook voor een cruise langs de zuidoostelijk gelegen eilanden is San Cristóbal een leuke plek om met je boottocht te starten. Zo stappen wij na een paar dagen San Cristóbal voor 6 dagen op de cruise van Gran Natalia/Odyssey.

Maar neem eerst een paar dagen de tijd om één van de oudste en het meest oostelijk gelegen Galapagoseiland te ontdekken! Ga snorkelen, duiken en wandelen op San Cristóbal en kom oog in oog te staan met zeeleguanen, reuzenschildpadden (in het breeding center) en zeeleeuwen. In deze blog mijn tips voor een bezoek aan San Cristóbal.


Hoofdstad Puerto Bacquerizo Moreno

Puerto Bacquerizo Moreno ligt op het westelijke puntje van San Cristóbal en is de hoofdstad van de Galapagos archipel. Op 3 taximinuten van de hoofdstraat ligt de luchthaven. Één van de twee vliegvelden van de Galapagoseilanden waar je vanaf Guayacil, op vasteland Ecuador, op kan vliegen.

Zeeleeuwen op het strand in Puerto Bacquerizo Moreno doen op San Cristobal - galapagoseilanden bezoeken cruise eilandhoppen

Puerto Bacquerizo Moreno is een gezellig stadje, met eettentjes en winkeltjes langs elkaar aan de oceaan gelegen. De ongeveer 7500 bewoners van San Cristóbal die hier wonen, worden met gemak overtroffen door het aantal zeeleeuwen die je aantreft op het eiland Je hoeft de hoofdstraat van het dorp maar in te lopen en je wordt verwelkomd door de geur en het geluid van de zeeleeuwen. Ze zwemmen in de zee, zonnebaden op het strand en liggen te chillen op de stoep of de bankjes.

Playa Lobería: wandelen, snorkelen en zeeleeuwen

Het strand van La Lobería Beach is vernoemd naar de vele zeeleeuwen (lobos marinos) die hier vertoeven. Laat je vanuit Puerto Bacquerizo Moreno binnen een paar minuten afzetten met de taxi en wandel in 600 meter naar de prachtige baai. Neem plaats tussen de zeeleeuwen op het strand en de rotsen en kijk uit over hun soortgenoten die met de surfers mee over de golven surfen. Ook aangeraden als snorkelplek!

Interpretation Center & wandeling Frigatebird Hill

Op loopafstand van de hoofdstraat van Puerto Bacquerizo Moreno geeft het interpretation center een mooi overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling van de Galapagoseilanden, en de huidige stappen die nodig zijn om de natuur te beschermen.

Wij genieten echter vooral van de wandeling in de omgeving van het interpretation center.  Volg het pad omhoog naar uitzichtpunt Cerro de las Tijeras (Frigatebird hill). Hier heb je onder de rondcirkelende fregatvogels een mooi uitzicht over Kicker rock, een rotsformatie in zee en een fantastische plek om te snorkelen is ons verteld. Ook kijk je uit over een baai waar je, als je geluk hebt, kan snorkelen tussen de zeeleeuwen.

Zeeleguaan, zeehagedis, wandelen bij frigatebirdhill, doen op San Cristobal - galapagoseilanden bezoeken cruise eilandhoppen

Wandel verder naar het strand Playa Cobo de Horno. Wij hebben hier onze eerste ontmoeting met één van de vele leguanen die leven op de Galapagoseilanden. Op elk eiland van de Galapagos archipel leeft een andere leguaansoort. Op San Cristóbal is dit de zwarte zeeleguaan, de enige zeeleguaan ter wereld. Één van de unieke diersoorten die leeft op de Galapagoseilanden.

Fietsen (taxi) naar de boomhut la casa del ceibo in Progreso

Heb je wat langer de tijd op het eiland, huur dan een fiets om de omgeving te verkennen. Wij fietsen richting Progreso, om, jawel, een boomhut te bezoeken. Op dat moment een iets te ambitieuze rit voor ons aangezien de weg erheen alleen maar omhoog gaat. Gelukkig biedt een taxi uitkomst en zet deze ons met fiets en al af bij la casa del ceibo.

Boomhut la casa del ceibo, fietsen naar progeso, doen op San Cristobal - galapagoseilanden bezoeken cruise eilandhoppen

In deze kapokboom, met een omtrek van 17 meter bizar groot, is een coole boomhut gebouwd. Compleet met water en elektriciteit. Je kan hier zelfs overnachten! Word weer even kind en loop via de hangbrug de kleurrijke hut in. Kijk uit over de mooie tuin en daal af naar de piratenbunker. Eindig met een koffietje in het unieke barretje dat gebouwd is met 22 000 lege flessen.

Reuzenschildpadden in breeding center La Gualapaguera de Cerro Colorado

In het zuiden van San Cristóbal ligt La Gualapaguera de Cerro Colorado, een breeding center van de reuzenschildpad. Door de aantasting van hun natuurlijke leefomgeving en de introductie van niet-inheemse diersoorten (zoals geiten en ratten) worden de reuzenschildpad met uitsterven bedreigd.

Reuzenschildpad in breeding center La Gualapaguera de Cerro Colorado, doen op San Cristobal - galapagoseilanden bezoeken cruise eilandhoppen

In het breeding center kun je naast informatie over de reuzenschildpad (wist je bijvoorbeeld dat ze wel 200 jaar oud kunnen worden?) en natuurbescherming, natuurlijk ook de schildpadden zelf zien. Van jong tot oud. Ga op bezoek bij de baby’tjes, en ja, zelfs reuzenschildpadden zijn ieniemienie als jonkie! Zijn ze een maand of 4, dan worden ze losgelaten in hun natuurlijke leefomgeving. Wandel over het korte looppad en zie deze fantastische dieren lekker rondscharrelen.

Het park is te bereiken met een lange wandeling of een busrit van zo’n 40 minuten vanuit Puerto Bacquerizo Moreno.


Kortom, San Cristóbal is een heerlijk eiland om een paar dagen door te brengen. En dan heb ik het nog niet eens over de onderwaterwereld gehad! Boek snel je ticket naar de Galapgoseilanden en ga eilandhoppen of kies voor een cruise langs dit prachtige natuurfenomeen!

Categories: Zuid-Amerika

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.