Luxemburg blijkt een onverwacht mooie bestemming voor een lang weekend weg. Dichtbij Nederland en met een prachtige natuur, een schizofrenie in de verschillende talen die ze er spreken en een meer zuidelijke bouwstijl. Het hele land bestaat uit groene, glooiende heuvels en groene bossen afgewisseld met mooie vergezichten. Een land vol kastelen en historische en elegante huizen, met veel ronde vormen en schattige, puntige dakkapelletjes.


Meer inspiratie? Bekijk mijn reisroutes of volg mij pinterest facebook instagram

Clervaux, Luxemburg
Clervaux

Het is een klein land en een hemelvaartsweekend geeft ons genoeg tijd om te wandelen, de route du vin langs de Moezel af te rijden en een bezoek aan Luxemburg-stad te brengen. We gaan naar de Mullerthal regio, (het kasteel van) Vianden en kiezen hiervoor het historische Clervaux als uitvalsbasis. 


Onze route in 4 dagen:
Clervaux
Route du Vin
Mullerthal
Vianden
Luxemburg-stad


Wandelen rondom Clervaux, Luxemburg
Wandelen rondom Clervaux

Clervaux

Clervaux ligt in het noorden van Luxemburg. In een dal tussen de heuvels, omringd door groen, met een mooi kasteel, klooster en kerk. We maken een wandeling van zo’n 7 km rondom de stad. Afwisselend door fijne boslucht en een glooiend heuvellandschap met aan weerszijde uitgestrekte landbouwgronden vol geel koolzaad. Het kerkje op de achtergrond maakt het idyllische plaatje compleet. We beginnen en eindigen bij het witte kasteel, gelegen in het kleine centrum.

Uitzicht vanaf Wormeldange-Haute, Route du Vin, Moezel, Luxemburg
Uitzicht vanaf Wormeldange-Haute
Route du Vin

In het zuiden van Luxemburg ligt de Route du Vin. Een weg van zo’n 40 kilometer van Schengen tot Wasserbillig, langs de Moezel door een glooiend wijnlandschap. We rijden langs Schengen en beginnen onze wijnroute in Remich met een eerste stop bij Caves St Martin. Een wijnhuis bekend om hun honderden meters lange ondergrondse gangen en lekkere bubbelwijn. Een rondleiding zit er door onze beroerde timing niet in, het proeven van de wijnen gelukkig wel. 

We rijden verder door Stadtbredimus en gaan de heuvel op bij Wormeldange-Haute waar we bij een prachtig uitzichtpunt terechtkomen. We staan pal voor de wijnvelden die zich van links naar rechts uitspreiden, tot aan het dorpje beneden aan de Moezel. De blauwe rivier loopt mooi en met lichte bochten door het groene landschap.

De rivierkromming bij Machtum, Route du Vin, Moezel, Luxemburg
De rivierkromming bij Machtum

De volgende stop is bij Machtum. Lekker zitten aan het water, met door de rivierkromming een nog beter uitzicht dan in eerdere plaatsjes. Wel aan de weg, de keerzijde van alle mooie uitzichten vanuit de auto, maar nog steeds genieten. Alleen op het eind, voorbij Grevenmacher, zien we een plek tussen autoweg en Moezel waar het goed toeven lijkt. In Grevenmacher wandelen we door het op dat moment hele rustige, autovrije en mooie centrumpje. Eindigend op het dakterras van het chique wijnhuis Caves Bernard-Massard. Dit is onze laatste echte stop van de Route du Vin, die officieel eindigt in Wasserbillig. 

Echternach, Luxemburg
Echternach
Mullerthal regio

Een schilderachtige en slingerige weg  brengt ons verder naar Echternach, de hoofdstad van de Mullerthal regio. We worden ommuurd door groene bossen afgewisseld met immense en groene vergezichten. Heuvel op, dal in. Het verklaart alle motoren die we in Luxemburg tegenkomen. Echternach is een leuke uitvalsbasis voor wandelingen in de Mullerthal regio, het Luxmeburgse Klein-Zwitserland. Vanaf de parkeerplaats van Heringer Millen lopen we langs de camping in een kilometer naar de Schiessentümpel waterval. Een mooi plaatje met drie watervallen, maar pal naast de autoweg. Via een deel van de ‘blauwe 1’ route komen we langs flinke rotspartijen en smalle beekjes. Het nodigt uit om eens terug te komen voor een van de vele andere wandelingen.

Vianden, Luxemburg
Vianden
Kasteel van Vianden

Op weg naar Vianden geeft een uitzichtpunt al een prachtig beeld op de grote trekpleister. Het kasteel, hoog op de rotsen gelegen, torent boven de stad uit. Zowel van buiten als binnen geen pracht en praal of fantasiedecoratie als in de Efteling of Disneyland, maar veel historie. Eenmaal beneden in de stad brengt de stoeltjeslift ons de heuvel op. Doordat we een enkele reis omhoog nemen, moeten we ons omdraaien voor het steeds weidser wordende uitzicht, waarbij het stadje steeds verder wordt opgezogen door de omringende natuur. Het maken van selfies gaat daarentegen perfect.

Groen uitzicht vanuit kasteel van Vianden

De hoge verwachtingen van het kasteel, dat te boek staat als één van de mooiste kastelen van Luxemburg, worden waargemaakt. Ik ben onder de indruk van de oude bogen en de immense ramen met een prachtig uitzicht op de groene heuvels en de stad beneden. Met dit schilderachtige uitzicht heb je geen wandkleden nodig. Al zien we die ook veel. De sierlijke kapel straalt een serene rust uit met zijn hoge witte muren afgewerkt met geel, oranje en blauwe stenen. Een mooi gerenoveerd kasteel, vol historie. En van de Nassaus, dus het voelt zelfs een beetje eigen.

Gronn in Luxemburg-Stad met links de Bockkazematten
Gronn in Luxemburg-Stad met links de Bockkazematten
Luxemburg-Stad

Luxemburg-stad is een leuke en verrassende stad. De hoogteverschillen bepalen het uiterlijk en geeft veel verrassende vergezichten en uitkijkjes. We kijken uit op het historische stadsdeel Gronn vanaf het mooiste balkon van Europa, dwalen door de gangen van de kazematten en verbazen ons over het enorme Parcs de la Petrusse.

Lees meer over ons bezoek aan Luxemburg-stad.


Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.