Indonesië. Het land waar ze Nederlanders met open armen ontvangen ondanks de geschiedenis die we delen. En waar Nederlandse woorden als asbak verrassend genoeg ook in het Indonesisch worden gebruikt. Een land met een enorme hoeveelheid eilanden. Eilanden met regenwoud, tempels, vulkanen, rijstvelden, heerlijk eten en waanzinnige stranden. Eilanden waar je helder en rustig kunt snorkelen en orang oetans kan zien.


Meer inspiratie? Bekijk mijn reisroutes of volg mij pinterest facebook instagram


Onze route door Indonesië in 3 weken

Bukit Lawang
Medan
Yogyakarta
Bromo
Ubud
Gili T
Nusa Lembongan


Brutale orang-oetans op Sumatra

Op het vliegveld van Medan worden we opgepikt om van deze drukke en chaotische stad op Sumatra naar het rustige Bukit Lawang te gaan. Een klein plaatsje aan de rand van het Gunung Leuser NP en gebouwd aan de oevers van een rivier.

Bukit Lawang, Sumatra
Bukit Lawang…
Bukit Lawang, Sumatra
…aan de oever van de rivier

Dit regenwoud helpt verwaarloosde en ontheemde orang-oetans weer in het wild te leven. Alleen nog in Indonesië leven deze langharige mensapen en ook hier zie je de leefomgeving helaas steeds kleiner worden door oprukkende palmolieplantages. Ook worden dieren in gevangenschap of als huisdier gehouden en is deze rehabilitatie in het wild nodig om hen de nodige overleefbeginselen bij te brengen.

Orang oetan Bukit Lawang
Orang oetan Bukit Lawang

Geen wekker nodig, de apen vallen hier als kokosnoten op je golfplaten dak, op doorreis naar hun volgende boom. Vandaag leert gids Rahman ons veel over de verschillende bomen en planten in deze jungle, over de rubberplantage en natuurlijk de dieren die er leven. Veel makaken, Thomas Leaf apen, en orang-oetans. Wat een beesten. Lenig, snel, sterk en soms iets te brutaal. Zo blijkt dat fruit in je rugzak niet altijd veilig is en lopen we langzaam een meter langs moederaap en kind, terwijl Rahman de afleidingsmanoeuvre met een banaan uitvoert. Na de heerlijke nasi op een boomstam roepen de withandgibbons. In sneltreinvaart gaan we terug omhoog dieper het regenwoud in om ze rustig hoog in de boom te zien zitten. Wat zijn apen toch leuk. Terug naar het huisje gaat sneller, samen in een grote zwemband al tubend de rivier af. Langs de massieve muur van groen.

Borobudur
Borobudur & Prambanan
Prambanan

Cultuur snuiven op Java

Na een gelukkig korte stop in Medan vliegen we naar Yogyakarta op Java. Met de gezellige wijk Prawirotaman, het paleis van de Sultan en de leuke Malioboro markt is het voor ons een leuke stad om wat tijd door te brengen. Onze voornaamste reden om hier te zijn is echter om een bezoek te brengen aan de indrukwekkende tempelcomplexen Borobudur en Prambanan.

Lees meer over Cultuur snuiven in Yogyakarta

Bromo vulkaan

Bromo vulkaan bij zonsopkomst, Java, Indonesië

Na al deze cultuur is het tijd voor natuur in de vorm van de Bromo vulkaan. Omdat de trein vol is, brengt een hele lange autorit ons naar Cemoro Lawang. Als we de volgende ochtend vroeg bij het uitzichtpunt staan en de zon steeds meer licht schijnt op de vulkanen en het maanlandschap, snap ik waarom het zo vol met mensen staat. Kippenvel. Eenmaal licht rijdt de jeep ons naar de voet van de vulkaan voor een tocht bergop, de zwavelgeur volgend, op weg naar de krater. En vanuit daar wederom een mooi uitzicht op dit immens bruine landschap.

Kunstig Ubud

Rijstvelden op Bali, Indonesië

De tijd van genieten van het Balinese leven in Ubud is aangebroken. Zo genieten we van het eten én maken we zelf eten tijdens een kookworkshop. Voordat we onze schorten ombinden, brengen we een bezoek aan de plaatselijke markthal en lopen we langs de vele stands met groentes en kruiden. Ook maken we ons eigen bloemenbakje om een hindoeïstisch offer te brengen. Op Bali zie je veel terug van het geloof van de hindoeïstische bevolking. Elk huis heeft zijn eigen tempeltje of offerplaats waar elke dag kleine, kleurige offers aan de goden worden gedaan: bloemetjes, wierook, voedsel.

Ubud is omgeven door prachtige natuur. Je hoeft niet ver om te genieten van de uitgestrekte, groene rijstvelden. Ook brengen we een bezoek aan de olifantengrot waar we hopen op de eeuwige jeugd door ons gezicht onder de kraan met heilig water te dompelen. We zien de, iets te brutale, apen in het apenbos. En doen ten slotte een mooie vangst in één van de kunstateliers, die in en rondom Ubud in grote getalen aanwezig zijn.

Markt Ubud
Boodschappen doen op de markt van Ubud
Hindoeïsme op Bali

Een eiland bij een eiland

Als afsluiter blijven we een paar dagen op de eilanden Gili T bij Lombok en Nusa Lembongan ten zuidoosten van Bali. Gili T staat in het teken van zee en zwembad. Van snorkelen en borrelen op het strand. En van met de fiets het eiland rond op weg naar één van de vele restaurantjes. Heerlijk genieten, maar wel altijd met veel anderen.

Zeewierplantage Nusa Lembongan

Zo anders is dit op Nusa Lembongan. Een klein eiland waar het toerisme nog in de kinderschoenen staat, maar er wel genoeg te doen is. Zo verkennen we het water met een vissersbootje, die ons naar een paar mooie snorkelplekken brengt. De zee is te onrustig om mantaroggen te zien, wel zijn er troepen tonijn, ongerept koraal en maar weinig mensen.

Nusa Lembongan
Snorkelen bij Nusa Lembongan
Zonsondergang Nusa Lembongan
Zonsondergang op Nusa Lembongan

De wegen zijn niet heel begaanbaar, maar het eiland is perfect voor de scooter. Zo rijden wij naar het blowhole bij Devil’s Tear, langs de enorme zeewierplantage, de brug over naar de blue lagoon van Nusa Ceningan. Lunchen doen we bij Ceningan Cliffs met uitzicht op het paradijselijke Gamat Bay op Nusa Penida. Terug op Lembongan varen we in een bootje met gondelier door de mangrove bossen. En na de prachtige zonsondergang op het strand kijken we naar een openluchtfilm in Jungut Batu Theatre restaurant. Het einde van een mooi rondje eiland.


Je route uitbreiden?

Deze route was voor ons de beste keus voor een alles-in-één trip: wildlife en natuur, cultuur en vulkanen en heerlijk relaxen. Ik kan me ook voorstellen dat je kiest voor een trip naar Java en Bali, Bali en Lombok of alleen Bali. Voorbeelden van mogelijke aanvullingen op onze route:

  • Ik ben zelf nog niet overtuigd van een bezoek aan Jakarta en zou dan ook je trip op Java beginnen in Yogya. Combineer hier een bezoek aan de Bromo vulkaan met de Kawah Ijen krater en ga over land en boot verder naar Bali.
  • Ga naar de zwarte zandstranden van Lovina in het noorden van Bali. Rustiger dan het zuiden, gezellig en met dolfijnen.
  • Verblijf en ga surfen in het drukke Kuta, of ga naar het rustigere Sanur in het zuiden.
  • Waar je ook verblijft zorg voor een tocht naar de rijstvelden (scooter of privé-chauffeur) en ga snorkelen!
  • Beklim de Rinjani vulkaan in Lombok
  • Verleng je vakantie met een stopover in Dubai, Singapore of Kuala Lumpur.

Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.