De Galapagoseilanden bezoeken is bijzonder. Heel bijzonder. Zo wandel je op eilanden met elk hun eigen natuur, tussen diersoorten die niet van je schrikken en eerder nieuwsgierig naar je zijn en kun je snorkelen in een vol aquarium met zeeleeuwen, schildpadden, vissen en ook haaien. Ga eilandhoppen of kies voor een cruise. In deze blog de route van onze rondreis over de Galapagoseilanden, inclusief een cruise langs de zuidoostelijk gelegen eilanden.


Onze route op de Galapagoseilanden
(cruise met south-east itinerary)

San CristóbalEspañolaFloreanaSanta FeSouth Plaza
North SeymourMosqueraSanta Cruz (Pinzón)


Floreana flamingos bij cormorant point - galapagoseilanden bezoeken met een cruise

Ecotoerisme op de Galapagoseilanden

Wat Ecuador in 1959 al zag (het werd uitgeroepen als Nationaal Park) en de VN in 1978 (het werd als 1e plek aangewezen als werelderfgoed), zien de eigen bewoners nu gelukkig ook. Met strenge regels omtrent ecotoerisme staat natuurbescherming hoog in het vaandel op de Galapagoseilanden. Zo kunnen de verschillende plekken op de eilanden alleen bezocht worden met een plaatselijke gids, in een maximale groepsgrootte van 16 personen. Dit zorgt voor een beperkt aantal bezoekers per eiland en is er altijd iemand in de buurt die ervoor zorgt dat de dieren niet worden gestoord en de bezochte plaats achterblijft zoals deze aangetroffen is. Dit maakt het als toerist een dure (de gemiddelde leeftijd van een reiziger is hier niet voor niets 45 jaar), maar ook onvergetelijke ervaring, want je ziet zelden andere mensen op de plekjes die je bezoekt.

pelikaan bij aankomst Punta Suarez op Española - galapagoseilanden bezoeken met een cruise

Evolutietheorie van Charles Darwin

Op natuurgebied zijn de Galapagoseilanden een ‘haleluja’ bestemming. Op zo’n 1.000 kilometer vanuit de kust van Ecuador, waar de eilanden onderdeel van zijn, bevindt zich deze archipel van 13 grotere en honderden kleine eilanden. Alle eilanden met een andere leeftijd. De oostelijke eilanden verdwijnen (in een proces van miljoenen jaren) langzaam in zee, terwijl de westelijke eilanden nog volop vulkanisch zijn. Dit geeft elk eiland zijn eigen natuur en diersoorten, die passen bij het eiland (zo heeft elk eiland zijn ‘eigen’ leguaan). En wat door de isolatie zijn gang kan gaan. Niet voor niets formuleerde Charles Darwin hier zijn evolutietheorie. De verscheidenheid aan natuur en de bijzondere diersoorten, het feit dat deze dieren niet schuw maar eerder nieuwsgierig zijn en de rijke onderwaterwereld, maken een trip naar de Galapagoseilanden absoluut speciaal.

Zeeleeuwen op het strand in Puerto Bacquerizo Moreno doen op San Cristobal - galapagoseilanden bezoeken cruise eilandhoppen

Een cruise langs de Galapagoseilanden

Alle vluchten naar de Galapagos gaan via Guayacil, op het vasteland van Ecuador. Twee van de eilanden hebben hun eigen vliegveld: Santa Cruz en San Cristóbal. Het vergt flink wat research, maar met wat flexibiliteit en tijd zijn er ook op de Galapagoseilanden goede last-minute deals te boeken. Zo komen wij terecht op de Odyssey/Gran Natalia voor een cruise van 6 dagen/5 nachten met southeast itinerary. We varen van San Cristóbal, langs de zuidoostelijk gelegen eilanden van de archipel zoals Española en Floreana, naar Santa Cruz.

Boot cruise Gran Natalia/Odyssey gezien vanuit South Plaza - galapagoseilanden bezoeken met een cruise

Met 14 medereizigers en bemanning leven we 6 dagen in een galapagosbubbel. 06:00 ’s ochtends – geheel in lijn met onze jet lag – starten we met een mooie wandeling of gaan we snorkelen. Gevolgd door een fijn ontbijt, meer wandelen, meer snorkelen en meer heerlijk eten. Het ontbreekt ons aan niks, alles wordt fantastisch verzorgd. We eindigen de dagen op het bovendek met een blik op de immense sterrenhemel. Internet mis je hier niet.  

San Cristóbal, het eiland van de zeeleeuw

Als er iets is wat eiland San Cristóbal typeert, dan is het wel de zeeleeuw. Of beter gezegd de ontelbare zeeleeuwen. Wandel de hoofdstraat van Puerto Bacquerizo Moreno, de hoofdstad van de Galapagos archipel, in en je wordt verwelkomd door de geur en het geluid. Overal waar je kijkt zeeleeuwen: in de zee, op het strand, de stoep en de bankjes.

Zeeleeuwen op bankjes in Puerto Bacquerizo Moreno doen op San Cristobal - galapagoseilanden bezoeken cruise eilandhoppen

Ook kun je hier tijdens het wandelen oog in oog komen te staan met zeeleguanen, zie je veel reuzenschildpadden, van klein tot groot, in het breeding center La Gualapaguera de Cerro Colorado en kun je bij kicker rock snorkelen met hamerhaaien.

Kortom een eiland vol gezellige restaurantjes, leuke activiteiten en interessante dieren. In deze blog al mijn tips voor een bezoek aan de zeeleeuwen van San Cristóbal    

Española: Galapagosalbatros (waves albatross) en gemaskerde Jan van Genten

De eerste stop van onze cruise is Española, het meest zuidoostelijk gelegen eiland van de Galapagos archipel. Een redelijk vlak eiland waar gewandeld wordt bij Punta Suarez en gesnorkeld bij Gardner Bay.

leguaan op Española tijdens een wandeling bij Punta Suarez - galapagoseilanden bezoeken cruise

Wandelen bij Punta Suarez, Española

Bij het aan land gaan bij Punta Suarez op Española worden we opgewacht door zeeleeuwen, rood-groen gekleurde leguanen en tal van pelikanen. We wandelen over een rotsig pad over het puntje van het eiland naar een blowhole waar het water uit de oceaan met kracht omhoog spat. De rotsen kleuren wit door de enorme kolonie van gemaskerde Jan van Genten (nazca/mask booby) die er is neergestreken. Witte vogels met zwart omrande ogen zitten met hun gevederde jonkies op de kliffen. Ook de haviken vliegen over ons heen. Kom je voor de Galapagosalbatros (waved albatross), met een vleugelspanwijdte van 2,5 meter de grootste vogel van de eilanden, bezoek Española dan tussen april en december.

Snorkelen bij Gardner Bay, Española

Rondom Española kun je snorkelen in een rijke onderwaterwereld. Wij springen vanaf de boot tussen de kleurrijke vissen en adelaarsroggen. Ook lopen we vanaf het strand, als uit de boekjes en dat vol zeeleeuwen ligt, al snorkelend de zee in, waar we snorkelen tussen enkele schildpadden.

Fenomenaal Galapagoseiland Floreana: vol flamingo’s en schildpadden

Floreana is voor mij het hoogtepunt van de eilanden die wij bezocht hebben. Het snorkelen hier is fenomenaal, en dan kom je ook nog eens oog in oog te staan met veel flamingo’s en schildpadden.

Snorkelen bij Devil’s Crown, Floreana

Onze dag begint met een heerlijke zonopgang in het water bij rotsformatie Devil’s Crown. Wat een mooie plek om te snorkelen! Helder water en heel veel vissen, schildpadden en witpuntrifhaaien. De haaien trakteren ons zelfs op een ware paringsdans: jonge mannetjes maken jacht op een vrouwtje waarbij ze ons als in een trechter omsingelen.

Snorkelen met witpuntrifhaaien bij Devil's Crown bij Floreana - galapagoseilanden bezoeken cruise

Cormorant Point flamingo’s, Floreana

Direct na het ontbijt zetten we voet aan wal op het zwarte lavazand bij Cormorant Point, waar we verwelkomd worden door blue-footed boobies (blauwvoetgenten). Hoe leuk, vogels met helderblauwe poten 😊 Het snorkelen is kleurrijk, met veel vissen en weekdieren.

Floreana flamingo's tijdens een wandeling bij Cormorant Point - galapagoseilanden bezoeken cruise

We wandelen het eiland over naar een meer met zuurstokroze flamingo’s. Één van mijn favoriete dieren: speels, statig en vrolijk. Een klein stukje verder en we staan op een strand met wit, organisch koraalzand. Wat een contract met het zwarte lavazand waar we net vandaag komen! Dit strand is populair onder schildpadden. We zien dan ook veel schildpadnesten (grote hobbels in het zand) en zo vanaf het strand zie je veel schildpadden en roggen in de zee zwemmen.

Uniek. Zoveel bijzondere natuur en dieren op zo’n klein stukje eiland.

Een galapagospinguïn bij Post Office Bay

Naast wandelen en snorkelen kun je ook kajakken op de Galapagoseilanden. Bij Post Office Bay stappen we vanaf de boot Gran Natalia/Odyssey met z’n tweeën in een kajak. Door de stroming is het (vooral terug naar de boot) flink werken, maar wel na beloond te zijn met het spotten van een galapagospinguïn! Bizar om een pinguïn op de evenaar te zien. De Galapagospinguïn is klein van stuk en is de enige pinguïnsoort die (deels) op het noordelijk halfrond leeft.

Baroness Lookout en zwemmen met heel veel schildpadden

Na het kajakken zetten we voet aan wal bij Baroness Lookout, een eeuwenoude brievenbus die vroeger gebruikt werd door walvisvaarders. Ook nu ligt er post klaar. Ansichtkaarten achtergelaten door toeristen wachtend op andere toeristen, die deze kaarten persoonlijk afleveren bij de geadresseerden. Wat een bijzonder verhaal en mooie nieuwe traditie.

Baroness lookout Post Office Bay op Floreana - galapagoseilanden bezoeken cruise

En wat is het mooi snorkelen vanaf het naastgelegen strand! Het regent zonnestralen op de tientallen heel grote schildpadden waar je de zee mee deelt. Kijken naar hoe ze eten, bewegen en weer even boven komen om te ademen is een rustgevende ervaring.

Snorkelen en zwemmen met schildpadden Baroness lookout op Floreana - galapagoseilanden bezoeken cruise

Gele leguanen onder de groene cactusbomen van Santa Fe

Na de zeeleguaan op San Cristóbal en de rood-groen gekleurde op Española, zijn er op eiland Santa Fe veel geelgekleurde leguanen. Een dinosaurus in het klein. Met een mooie ronde kop, gele reptielenhuid, lange dikke staart en kleine behendige poten lopen ze onder de cactusbomen door.

Leguaan op Santa Fe - galapagoseilanden bezoeken cruise

Aan wal komen we op een glad zandstrand met nieuwsgierige zeeleeuwen. In het water rondom Santa Fe maken we kennis met een wat onrustige galapagoshaai. Een teken om het water gauw weer te verlaten.

Onwaarschijnlijke kleurcontrasten op South Plaza

Ook op South Plaza wandelen we langs groene cactusbomen. Toch is de natuur hier compleet anders dan wat we tot nog toe gezien hebben. Het bruingrijze marslandschap, de groene cactusbomen en ijsbloemen lijkend op oranjerood koraal contrasteren mooi met elkaar. En nog meer met alle blauwtinten van de lucht en de omringende oceaan.

Cactusboom op South Plaza - galapagoseilanden bezoeken cruise

Ook hier veel – totaal niet schuwe – dieren. Heel veel zeevogels, leguanen met een gele lappendeken als huid en zeeleeuwen.

Leguaan op South Plaza - galapagoseilanden bezoeken cruise

Blauwvoetgenten en  fregatvogels op love Island North Seymour

Houd je van vogels dan zijn de Galapagoseilanden een walhalla voor je. Op eiland North Seymour stikt het bijvoorbeeld van de blauwvoetgenten (blue footed boobies) en fregatvogels. Twee vogelsoorten waarbij het mannetje het vrouwtje op een wel heel bijzondere manier verleidt.

De blauwvoetgenten voeren een ware paringsdans op. Ze waggelen om elkaar heen, tikken hun snavels tegen elkaar aan, dansen met hun poten en showen hun uitgeklapte vleugels. Ook geldt, hoe blauwer de voeten, hoe aantrekkelijker.

De fregatvogel heeft een heel andere manier van verleiden. Hij blaast in 2 uur tijd zijn rode borst op als een grote ballon en spreidt zijn vleugels wijd uit om zo een vrouwtje te lokken. Hier geldt, hoe roder en groter de borst, hoe meer kans ze maken bij de dames. En niks houdt ze tegen, zelfs vrouwtjes die op een jong zitten worden verleid.

Zeeleeuwen in de ochtendgloren van Mosquera

Zeeleeuwen op Mosquera - galapagoseilanden bezoeken cruise

Wat is fijner dan je dag beginnen met een zonsopgang op een klein zandeiland, waar we ook nog eens vermaakt worden door de aanwezige zeeleeuwen? Op Mosquera, niet ver van Santa Cruz, wandelen we over het zand en zijn we toeschouwer van de ‘kinderopvang’ voor jonge zeeleeuwen in het ondiepe zeewater. Alleen een korte machtsstrijd tussen twee alfamannetjes zeeleeuwen – die elkaar met veel kabaal en een onverwachte snelheid achtervolgen – verstoort de serene rust die in de ochtendgloren op Mosquera heerst.

Veel uitstapjes op hoofdeiland Santa Cruz

Dat Santa Cruz het hoofdeiland van de Galapagos archipel is, merk je direct aan het feit dat het groter is en er meer toeristen zijn. Puerto Ayora, in het zuiden van het eiland, is de grootste stad van de Galapagoseilanden. Hier vind je dan ook veel plekken om te overnachten en gezellig te eten. Ook zijn er genoeg uitstapjes te maken. Niet alleen naar nabijgelegen eilanden, maar ook op het eiland zelf.

Reuzenschildpad bij el chato tortoise reserve op Santa Cruz - galapagoseilanden bezoeken cruise

Leuke dingen om te doen op Santa Cruz

  • Op bezoek bij lonesome George bij het Charles Darwin Research Station in Puerto Ayora. Een bekende, laatste in zijn soort, uitgestorven reuzenschildpad die is opgezet in het tortoise breeding center. In het breeding center zijn ook alle soorten reuzenschildpadden te zien die verspreid over de verschillende Galapagoseilanden leven.
  • Snorkelen en (als je geluk hebt) op bezoek bij de flamingo’s in de prachtige omgeving van Bachas Beach.
  • Een mooie wandeling door het bos maken naar twee enorme dalen in de grond, de kraters (pit craters) van los Gemelos.
  • Ondergronds gaan in de indrukwekkende lava tunnels bij el Chato Tortoise Reserve. Ook wandel je hier tussen de reuzenschildpadden, al zie ik hier voor het eerst tijdens onze trip over de Galapagoseilanden wat mensschuwe dieren.
  • Genieten van de barbecue vis bij los Kioskos: een heel gezellige straat vol tafeltjes met aan weerszijden eettentjes met barbecues.

Dagtrip Pinzón: spelen met een familie zeeleeuwen

We sluiten onze rondreis over de Galapagoseilanden geheel in stijl af met een dagtrip naar Pinzón. Op 1,5 uur varen ten westen van Santa Cruz – ondertussen met je ogen de zee afstruinend op zoek naar vliegende vissen, schildpadden, dolfijnen en zeeleeuwen – snorkelen we bij Bahia Penguino. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zien wij hier geen pinguïns.

Snorkelen met zeeleeuwen bij Pinzon, dagtrip vanuit Santa Cruz - galapagoseilanden bezoeken cruise

Wel snorkelen we in kraakhelder water tussen de schildpadden, roggen, gekleurde zeesterren en snel-zwemmende zeeleguanen. En we spelen onder water met een familie zeeleeuwen. De interactie die we hebben met deze dieren voelt heel speciaal. Zonder het te weten was dit de ervaring die nog ontbrak en de perfecte afsluiter van onze bijzondere reis op de Galapagoseilanden.  


Deze post direct opslaan in Pinterest?


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.