Bijzondere ‘zwarte’ wijngaarden op Pico in de Azoren

Een eiland midden in de Atlantische Oceaan. Niet de eerste plek waar je aan denkt bij wijnbouw. Toch wordt er Pico wijn op de Azoren verbouwd, en hoe! De wijnranken zijn geplant in groeven tussen de lava: eerst aarde erin, gevolgd door de wijnrank. Rondom deze wijnranken zijn lage muurtjes gebouwd van zwarte lavastenen om de wijn te beschermen tegen het zoute water en de wind. Ook geven deze stenen warmte af.

Eiland Pico ademt dan ook wijn: ga wandelen door deze bijzondere wijngaarden die aangemerkt zijn als UNESCO werelderfgoed, bezoek één van de wijnmuseums op het eiland en vergeet de Pico wijnen niet te proeven! Lees hier verder voor al mijn tips om te doen op Pico.

Lees verder voor meer Portugal & Azoren tips
Bezoek bijvoorbeeld São Miguel: maak een roadtrip of ga wandelen bij Sete Cidades


Criação Velha: wandelen door Pico wijngaarden

wandelen werelderfgoed wijngaarden - doen op Pico Azoren tips

Een perfecte plek voor een wandeling tussen de wijnvelden is Criação Velha. Een zwarte golf aan wijnvelden, een authentiek rood molentje met witte wieken in het midden, de zee voor je en vulkaan Pico in je rug. Meer fotogeniek dan dit wordt het niet.

Molen Criacao velha op de UNESCO werelderfgoed wijngaarden op eiland Pico (Azoren)

Rijden langs en door de wijnvelden

Roadtrip - rijden door werelderfgoed wijngaarden - doen op Pico Azoren tips

Niet alleen wandelen, ook rijden door de wijngaarden is leuk. Pak de auto en maak een tour over het eiland. Rijd naar wijndorp Lajido, naar één van de wijnmuseums op het eiland of rijd met je auto langs de wijnvelden of over de grindpaadjes tussen de wijnranken door. Het is bijvoorbeeld erg leuk om tussen Candelária en Madalena, in het zuidwesten van Pico, de kustpaadjes te volgen.

Traditioneel dorpje Lajido: wijn, wijn, wijn

Wijndorp Lajido op eiland Pico (Azoren)

Als je de wijnroute naar Santa Luzia rijdt, kom je langs het dorpje Lajido . Een traditioneel dorpje gelegen tussen de wijnvelden en nog deels in gebruik als wijndorp. Wandel langs de huizen opgebouwd uit zwarte en witte stenen, de pas geplukte druiven achterin een jeep en bekijk de kleine, ingetogen zwarte kerk die donker en duister aandoet. In Lajido vindt je ook één van de wijnmuseums van eiland Pico, het Centro de Interpretaçao da Paisagem da Cultura da Vinha da Ilha do Pico. Een museum over de traditionele wijnbouw op Pico, met de mogelijkheid tot het proeven van een lokale likeur.

Pico Verdelho wijn en moonshine proeven bij Adega a buraca

Adega a buraca: wijnmuseum en wijnproeverij op eiland Pico (Azoren)

Meer wijn proeven kan bij Adega ‘a buraca’. Een traditioneel wijnhuis waar we beginnen met een leuke rondleiding van Noon. Het staat er vol met allerhande oud gereedschap en apparaten die vroeger op en rond de boerderij gebruikt werden ten behoeve van de wijnbouw. Van een apparaat die je fles wijn ontkurkt tot een muizenval. Er wordt nog steeds wijn (in Madalena) en moonshine (sterke drank) gemaakt met eigen druiven. Beiden te proeven: ga voor een Verdelho of Arinto wijn of kies één van de vele moonshine smaken.  

Moonshine proeverij bij Adega a buraca op eiland Pico (Azoren)

Een oud karmelietenklooster: het wijnmuseum in Madalena

Wijnmuseum Museu do Vinho do Pico in Madalena op eiland Pico (Azoren)

En dan huist er ook nog een wijnmuseum in een oud karmelietenklooster in Madalena: Museu do Vinho do Pico. Omringd door een paar klassieke wijnvelden, vindt je ook hier veel informatie over de wijnbouw op Pico (in het Portugees, met een Engelse vertaling op losse blaadjes), inclusief een leuk spel om kleuren en geuren te raden.

Cella Bar: een Pico wijnproeverij in stijl

Cella Bar met Pico wijnproeverij op de Azoren

Voor een Pico wijnproeverij in een andere wijnomgeving is de Cella Bar de place to go. Met een mooi design als wijnvat is deze bar gebouwd op zwarte rotsen aan zee. Met zowel binnen als buiten een fijn plekje voor een lekkere Pico wijn.

Criacao velha UNESCO werelderfgoed wijngaarden op eiland Pico (Azoren)

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.