Wat is leuker, een stedentrip Lissabon of toch Porto? Een vaak gestelde vraag. Beide steden zijn kleurrijk, charmant en gezellig. Ik ben dan ook verliefd op allebei! In deze blog mijn tips voor je stedentrip Lissabon, net wat anders dan anders, om de stad te ervaren.

Lissabon is een stad vol bezienswaardigheden. Mooie statige pleinen, smalle stoepjes met kleine klinkertjes en gekleurde huizen vol tegeltjes en met Franse balkons. Een stad met hoogteverschillen, smalle straatjes en mooie doorkijkjes.

Ga relaxen langs rivier de Taag, bezoek de Golden Gate Bridge van Lissabon (Ponte 25 de Abril), ga cultuur snuiven bij Village Underground en Lx factory en pak de tram (of de step). Geniet van het leven in Lissabon met een pastéis de nata in de hand. Voor een biertje of hapje eten, bekijk mijn tips!

Lees verder voor meer Portugal & Azoren tips


Pilar 7 Bridge experience: museum in Ponte 25 de Abril

De Golden Gate bridge is natuurlijk het icoon van San Francisco, maar wist je dat Lissabon een look-a-like heeft? Ponte 25 de Abril, vernoemd naar de datum van de anjerrevolutie. Pilar 7 Bridge experience, in de buurt van station Alcantara-Mar, is een museum in en aan de voet van de brug. Dit museum vertelt je alles over de Ponte 25 de Abril. Over de bouw van de brug en de gebruikte materialen. Bekijk de immense stalen buizen van dichtbij en ga met de lift naar het uitzichtpunt. Een klein – toch wel beetje spannend – plateau op hetzelfde niveau als de langsrazende auto’s. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de brug, het Christusbeeld aan de overkant (dat weer een look-a-like is van Cristo Redentor in Río de Janeiro), de kustlijn richting Cascais en de stad Lissabon. Ook weer een beetje spannend is de VR-experience waarmee we ons bezoek eindigen, waarbij je met een maintenance team naar de top van de brug klimt.

Constructie brug bij Pilar 7 bridge museum Ponte 25 de Abril (Pilar , tip voor je stedentrip Lissabon

Kunst & cultuur bij Village Underground Lisboa

Village Underground Lisboa, tip voor je stedentrip Lissabon

Heb je hierna zin in wat kunst en cultuur, neem dan plaats tussen de oude containers en opgestapelde en bespoten bussen van Village Underground Lisboa. Een creatieve plek, met een restaurant, een opnamestudio en dance events. Check hier de agenda van Village Underground.

Eten, drinken en winkelen bij het hippe Lx factory

Om de hoek van Village Underground vind je meer creativiteit bij de Lx factory. À la Strijp S in Eindhoven is een oud fabrieksterrein nieuw leven ingeblazen. Hippe eettentjes en bijzondere winkeltjes zorgen voor een heel fijne sfeer. Tof dat oude gebouwen hergebruikt worden tot een plek voor veel verschillende stadbewoners. Kortom, Lx factory is een heel leuk plekje voor een hapje eten, wat te drinken, en dat gecombineerd met een beetje winkelen.

Tram 25E als alternatief voor populaire tram 28E

Authentieke tram, tip voor je stedentrip Lissabon

De step is een superleuk vervoermiddel in Lissabon. Makkelijk mee te nemen met de lime app. En fijn elektrisch voor de heuvels in de stad. Ook ideaal om het opstappunt voor authentieke trams 28E en 25E te bereiken (al werkt een taxi natuurlijk ook). Tram 28E is de bekende tram – een attractie op zich. En niet voor niks. Je rijdt door smalle straatjes, pal langs voordeuren van huizen, de stad door tot aan de wijk Alfama. Een goed alternatief om de drukte van tram 28E te ontlopen is tram 25E. Deze tram wordt nog daadwerkelijk als OV gebruikt door de stadbewoners en rijdt door dezelfde smalle straatjes door het centrum van de stad.

Een andere tip voor een tripje met een authentieke tram, is de tram naast Miradouro de São Pedro de Alcantara. Bovendien heel handig aangezien deze een nogal steile straat op en neer rijdt.

Lift Elevador de Santa Justa of lopend naar dit uitzicht

Elevador de Santa Justa is officieel ook onderdeel van het openbaar vervoer. Al is deze lift inmiddels vooral een toeristische attractie. Met dito rij. De lift vertrekt vanaf het winkelniveau bij Rua de Santa Justa naar de bovengelegen stad. Daarna nog een kleine trap (met eigen toegangsprijs) naar een fantastisch uitzichtpunt over de gehele stad met zijn vele, historische en kleurige lagen.

Heb je geen zin in de rij, maar wil je wel van het uitzicht genieten, loop dan naar dit café (vanaf het niveau van Convento do Carmo).

Fado in Alfama

Dwaal door de smalle straatjes van de oude wijk Alfama en neem plaats in één van de restaurants. Het eten wordt hier begeleid door Fado muziek. En wel live, gezongen naast je tafeltje, vol passie.

Convento do Carmo

Uitzicht op Convento do Carmo, tip voor je stedentrip Lissabon
Convento do Carmo, tip voor je stedentrip Lissabon

Sta je ervoor dan valt het niet direct op, maar Convento do Carmo is meer een ruïne dan een klooster met kerk. Verwoest door een aardbeving in 1755. De zijwanden staan nog, maar op de plek waar ooit het dak en ramen zaten, kijk je tussen de gotische bogen door zo de azuurblauwe hemel in. De apsis kapel aan de achterzijde is nog intact en doet dienst als museum. Verwacht geen pracht en praal. Wel een fijne lichtshow op een van de kerkwanden die het verhaal van de kerk vertelt. Het verhaal van zowel voor als na de aardbeving.

Winkelstraat Rua Garrett

Onder de loopbrug tussen Convento do Carmo en Elevador de Santa Justa ligt winkelstraat Rua do Carmo, die in de bocht overloopt naar Rua Garrett. Rua Garrett is misschien wel dé winkelstraat van Lissabon. Niet alleen voor het shoppen van kleding en schoenen, maar ook om een kijkje te nemen in de oudste boekhandel van de wereld en een koffie te drinken bij Café a Brasileira, het oudste en meest bekende café van Lissabon.

Praça do Comércio en relaxen langs de Taag

Praca do Comercio plein, tip voor je stedentrip Lissabon

Via het indrukwekkende Praça do Comércio wandel je zo naar de Taag. Een heerlijke plek met betonnen trappen aan de rivier, die op een mooie dag vol zitten met mensen. Ook kun je gezellig een drankje doen bij Quiosque Ribeira das Naus of volg het wandel-/ fietspad langs de Taag (te voet of per step). Een fijne plek om te relaxen in de stad, met een fantastisch uitzicht op de brug Ponte 25 de Abril.

Tips voor uit eten en drinken in Lissabon

Uit eten bij By the Wine is genieten van goed eten, fijne wijn en een leuke sfeer. En dat alles in een bijzonder decor, met een cilinderplafond bestaande uit lege wijnflessen en een chique bar.

Bij Time Out Market Lisbon schuif je aan bij één van de vele tafels te midden van deze leuke fabriekshal. Omringd door zo’n 30 stands van restaurants uit de stad, waar je je eigen eten kan halen.

Ga je een biertje drinken bij het gezellige Duque brewpub, in Chiado (halverwege een rits aan trappen), bestel er dan een lekker tapaatje bij.

Drink een kopje koffie bij het oudste en meest bekende café van Lissabon: Café a Brasileira

Een drankje aan rivier de Taag bij Quiosque Ribeira das Naus is (bij lekker weer) altijd een goed idee!

Dagtrip naar Cascais

Uitzicht op Cascais, een dagtrip tijdens je stedentrip Lissabon

Ben je een paar dagen in Lissabon, dan is het extra leuk om je stedentrip Lissabon te combineren met een dagtrip naar Cascais. Deze luxe kustplaats aan de Atlantische Oceaan ligt op slechts 45 treinminuten ten westen van Lissabon. Je vindt hier mooi stranden in baaitjes aan zee, sprookjesachtige landhuizen, tal van fijne restaurantjes en een mooie kustweg om al wandelend of fietsend het stadje en de omgeving verder te verkennen.

Trouwens ook heel leuk om hier te blijven slapen en een paar dagen door te brengen. In deze blog al mijn tips voor een paar dagen (of een dagtrip) naar Cascais.


Deze post direct opslaan in Pinterest?

Pin Lissabon
Pin Lissabon
Categories: Europa

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.