Eiland Pico, met 270.000 jaar het jonkie van de Azoren archipel, is vulkanisch, ongerept en onontdekt. Er is zoveel te zien en doen op Pico, dat het zeker de moeite waard is om hier een paar dagen te verblijven.

Zo is het een perfecte plek om walvissen te spotten (de omtrek van het eiland doet niet voor niets aan een potvis denken), staat het eiland bekend om zijn UNSECO werelderfgoed wijn(gaarden) en zie je overal op het eiland de zwarte lavastenen terug (in de muurtjes op de wijngaarden, als bouwstenen voor de huizen en in de zee). En niet te vergeten vulkaan Ponta do Pico die in het midden van het eiland staat te pronken – of zich verstopt achter de wolken – en die ook nog eens beklommen kan worden.

Lees verder voor al onze tips voor wat te doen op Pico, zodat je niks hoeft te missen!

Wandelen langs een authentieke molen in de Criacao Velha werelderfgoed wijngaarden - doen op Pico Azoren tips

Van São Miguel naar Pico

Een propellervliegtuig brengt ons van hoofdeiland São Miguel naar Pico, waar we landen naast de wijngaarden en met een mooi uitzicht op de zwarte kliffen aan de kust. Pico is een ongerept, groen eiland (weliswaar zonder de vele bloemen die je wel in São Miguel ziet) en voelt dorps en rustig aan. Er zijn hier maar weinig toeristen en veel bezienswaardigheden heb je dan ook voor jezelf. Het voelt nog als onontgonnen gebied.

De drie hoofdwegen zijn goede asfaltwegen, de zijwegen zijn vaker grindpaden. De wegen zijn soms niet bekend in maps en bezienswaardigheden niet altijd goed aangegeven. Pico is een waar natuurparadijs. Geen tropisch paradijs, dus verwacht geen stranden met palmbomen. Al zijn er genoeg natuurlijke zwembaden voor een plons in de zee.

Pak de auto en geniet al roadtrippend van al het moois dat Pico te bieden heeft!

Lees verder voor meer Portugal & Azoren tips


Wat is er te doen op Pico (Azoren)


Dolfijnen en walvissen spotten op de Azoren

Wist je dat je gedurende het hele jaar walvissen kan spotten op de Azoren? Wij kiezen voor een ecologische excursie die het welzijn van de walvissen en dolfijnen als prioriteit heeft. In Madalena stappen we op een zodiac van CW Azores en varen we de zee op, op zoek naar walvissen. We vinden een aantal potvissen en zien deze razendsnelle en enorme beesten van gepaste afstand zwemmen, inclusief de onvergetelijke ervaring ze naar beneden te zien duiken en daarbij de prachtige walvisstaart te zien. Om de ervaring helemaal compleet te maken, worden we even later door honderden dolfijnen getrakteerd op een ware show, met de mooie Pico vulkaan op de achtergrond.

Meer dan 20 soorten walvissen en dolfijnen wonen of komen langs de Azoren tijdens hun migratie. Wat dat betreft is Pico de perfecte plek om walvissen te spotten! Bij CW Azores kun je altijd mee op excursie, al is maart t/m oktober de beste tijd in verband met de zee-condities.

Dolfijnen spotten tijdens walvisexcursie CW Azores- doen op Pico Azoren tips

Walvisvangst geschiedenis op Pico

Nog niet eens zo heel lang geleden was de relatie tussen walvissen en Pico bewoners wel anders. Tot de jaren ’80  was de walvisvangst namelijk nog een belangrijke inkomstenbron van Pico. Op het eiland vind je hier dan ook nog veel dingen over terug. De zuidkust is dé plek om walvissen te spotten, zoals vanuit de walvis lookout Vigia de Queimada, iets voorbij Lajes. Een smalle, witte, vierkante toren met 2 horizontale sleuven erin richting de zee. Een perfecte plek om walvissen te spotten. Ook vind je hier informatie over de verschillende walvissen en dolfijnen die je zou kunnen zien.

Walvissen spotten vanuit walvis lookout Vigia de Queimada - doen op Pico Azoren tips

In Lajes do Pico kun je je in het Museu dos Baleeiros onderdompelen in de vroegere walviscultuur van het eiland. Leer de mensen achter de walvisvangst kennen, de spullen die ervoor gebruikt werden en het waarom. Een 20-minuut durende, indrukwekkende film (in zowel Engels als Portugees) laat een -heel inhumane- walvisvangst uit de jaren ’70 zien. De film biedt veel aanknopingspunten voor wat je allemaal ziet in het museum. Blij dat er nu op een heel andere, ecologische, manier geld wordt verdiend aan de walvissen!

Boot walvisvangst museum - doen op Pico Azoren tips

Wijngaarden op de Azoren

Eiland Pico ademt wijn. Je verwacht het niet, wijn op de Azoren, midden in de Atlantische Oceaan, maar op Pico wordt op een bijzondere manier wijn verbouwd. Met wijnranken in de vulkanische grond en tussen lage muurtjes die gebouwd zijn uit zwarte lavastenen. Dit geeft de wijngaarden een bijzondere aanblik. Het is zelfs aangemerkt als UNESCO werelderfgoed.

Criacao Velha werelderfgoed wijngaarden - doen op Pico Azoren tips

Je kan op Pico heerlijk wandelen door deze ‘zwarte’ wijngaarden, bijvoorbeeld bij Criação Velha, of met de auto een wijnroute volgen. Bezoek zeker ook één van de wijnmuseums op het eiland en geniet van de lekkere witte Verdelho wijn bij bijvoorbeeld de Cella Bar. 

Lees verder voor alles over de bijzondere Pico wijn en zijn UNESCO werelderfgoed wijngaarden

Vulkanisme op Pico

Vulkaan Ponta do Pico (beklimmen) en rijden door de hooglanden

Vulkaan Ponta do Pico is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt (en de naamgever) van eiland Pico. Met z’n +/- 2300 meter zou hij altijd en overal op het eiland zichtbaar kunnen zijn, ware het niet dat hij vaak in wolken gehuld is. De berg bepaalt niet alleen het beeld van Pico, ook zorgt het voor veranderlijk weer op het kleine eiland. Rijd door de regen en mist in de hooglanden naar vulkaan Ponta do Pico en eindig bij een zonovergoten kust.

Hooglanden bij vulkaan Pico - doen op Pico Azoren tips

Een rit door de hooglanden is compleet anders dan een roadtrip over de rest van het eiland. Zo hobbelen we over de (schijnbaar ellenlange) weg van de vuurtoren (Ponta da Ilha) van Manhenha in het uiterste oosten van Pico naar Caldeira. Hierna wordt het beter en genieten we van de koeien verspreid over de met grasholen gevulde heuvels, rijden we door de wolken, waarna we weer verrast worden met een prachtig uitzicht over de groene hooglanden, de meren en de zee op de achtergrond.

Mountain House is het centrum voor wandelaars die de berg gaan beklimmen en waar je bij helder weer vast en zeker een fantastisch uitzicht hebt over het eiland.   

Vulkaan Pico (beklimmen) - doen op Pico Azoren tips

Lavagrot Gruta das Torres

In de lavagrot Gruta das Torres ga je echt nog zelf op avontuur tussen de stalagmieten, stalagtieten en verschillende soorten lava. In de 5 kilometer-lange grot wandelen we, gewapend met zaklamp,  een rondje van zo’n 500 meter over grote rotsen en kleine steentjes. Langs de Pico wijn die ligt te koelen in de grot, waar het altijd rond de 14-16 graden is. Dit alles onder begeleiding van een geoloog, die enthousiast alle ins en outs deelt.

Gruta das Torres lavagrotten en op zoek naar de lavatunnels Furna de Frei Matias- doen op Pico Azoren tips

Lavatunnels Furna de Frei Matias

Naar de lavatunnels van Furna de Frei Matias kun je zelf op zoek. Zie je het witte huis links, parkeer dan rechts en zoek de ingang van deze lavatunnels. Hopelijk vind je meer dan wij deden (soppende schoenen, regen, mist en verbaasde koeien op het naastgelegen erf).

Vulcano house in wijndorp Lajido

Lajido ligt tussen de wijnvelden en is deels nog in gebruik als wijndorp. Dit traditionele dorp bestaat uit zwart-witte huizen, gebouwd uit lavastenen en heeft een kleine, ingetogen kerk die door al het zwart wat donker en duivels aanvoelt.

Wijndorp Lajido (met Vulcano House) - doen op Pico Azoren tips

Wil je eens weten hoe een aardbeving voelt, ga dan mee met de guided tour in het Vulcano House. Een klein museum, waar je heel veel goede informatie (zowel in Engels als Portugees) vindt over vulkanisme. Een film brengt je door alle lagen naar de kern van de aarde. En je kan hier dus, al staand op een soort trilplaat, met je handen om een reling geschroefd, een aardbeving beleven.

Lavastenen in de zee bij Cachorro

Naast het vliegveld van Pico, dichtbij Madalena, lopen de zwarte lavastenen in allerlei formaties zo de zee in. Cachorro. Vernoemd naar de formatie van stenen die op een hond lijkt. Geniet van de vele doorkijkjes waarbij je het water tussen de stenen ziet kletsen, de lange kustlijn en de bergen van Faial op de achtergrond. En laat je fantasie de vrije loop als je naar de lavastenen kijkt!

De Mistérios van São João

Het originele dorp São João is in de 17e eeuw volledig verwoest door lavastromen en verplaatst naar het oosten. Waar voorheen het dorp was, is nu Mistérios, een park met picknickplekken en een monument van de destijds bedolven kerk. Mistérios omdat het een mysterie was wat de lavastromen waren en waar het vandaan kwam.

Strand op Pico: zwemmen in natuurlijke zwembaden

Met z’n zwarte kliffen en lavastenen uitlopend in zee is de kuststrook van Pico prachtig, maar biedt het weinig plek voor de strandliefhebber. Wel zijn er veel plekken waar je fijn in zee of in een aangrenzend natuurlijk zwembad (met zout water) kan zwemmen. Een paar tips zijn:

Baía de Canas ligt in het Parque Florestal da Prainha, een groot park met picknickplaatsen en een voetbalveld. Rijd de doodlopende weg af naar Baía de Canas en parkeer je auto bij een prachtige baai met kiezelstrand vol grote zwarte, maar zachte en ronde stenen. Je kan ook je auto aan het begin van het park parkeren en naar dit idyllische en rustige plekje wandelen.

Natural pool Poca das Mujas - doen op Pico Azoren tips

In Calheta de Nesquim, aan de zuidwestkant van het eiland, is het heerlijk zwemmen bij Poça das Mujas. Prachtig verscholen tussen de zwarte rotsen is dit een klein, bijna afgesloten zeebad. Beter wordt het niet. Sluit af met een biertje bij het naastgelegen Bar da Poca.  

Piscina Santo Antonio - doen op Pico Azoren tips

Wil je zwemmen in een echt zwembad (met zout water, dat dan weer wel), neem dan een plons bij Piscina Santo Antonio. Grenzend aan de zee, met vaststaande parasolletjes en een lunchtentje ernaast. Ook iets verderop bij Cais do Pico en São Roque zijn natuurlijke zwembaden in zee.

In het westen bij Madalena zijn ook diverse natural pools in zee te vinden, zoals deze natural pool bar bij Criaçao Velha.

Eten & drinken op Pico: restaurant tips

Caffe 5 is een klein, gezellig restaurant in Madalena dat heel de dag open is om wat te eten.

O Ancoradouro in Madalena is één van de beste restaurants van de Azoren. Eet hier fantastische vis (al hebben ze ook vlees) met hun eigen Verdelho wijn ernaast en geniet van een mooie zonsondergang.

Uit eten bij O Ancadouro - doen op Pico Azoren tips

Bij Atmosfera, het restaurant bij onze accommodatie Alma do Pico, is het goed Italiaans eten. Met leuk en gastvrij personeel, en een mooi uitzicht over eiland Faial. Nog op zoek naar een leuke plek om te slapen op Pico, dan zijn de cabins in het groen van Alma do Pico zeker een aanrader!

De Cella Bar is niet alleen een plaatje door het design (als een wijnvat) en de ligging (op de zware kliffen aan zee). Je kan hier ook goed wijn drinken. Binnen of op het terras is het genieten van je Pico wijnproeverij.

Pico wijnproeverij in de Cella Bar- doen op Pico Azoren tips

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.