Bordeaux als citytrip-bestemming? Zeker wel! Bordeaux is zelfs een hele leuke stad voor een citytrip! Een stad vol prachtige, 18e-eeuwse herenhuizen en gotische kerken. En een glooiende rivier die de verschillende wijken met elk hun eigen karakter aan elkaar verbindt. De oevers van la Garonne lenen zich perfect voor een fietstocht of wandeling. Ook biedt de boulevard voldoende plek om in het gras te chillen tussen de Bordelais en te genieten van de fijne vibe die in deze Franse stad hangt. Bordeaux is goed bereikbaar met auto, trein en vliegtuig. In deze blog een aantal tips voor een fijne stedentrip in Bordeaux.


Meer inspiratie? Bekijk mijn verschillende reisroutes of volg mij pinterest facebook instagram

Fietsen, wandelen of met de tram in Bordeaux

Ik vind het zelf heerlijk een stad te verkennen op de fiets. Je fietst makkelijker naar wijkjes die buiten het stadscentrum liggen en komt op onverwachte plekken door kris-kas een stad te doorkruisen. Bordeaux is zo’n stad die zich perfect leent voor een fietstocht. Het is vlak, je hebt speciale fietspaden langs de oever van la Garonne en meerdere wijken zijn een bezoekje waard.

Fiets bijvoorbeeld van brug (Pont de Pierre) naar brug (Pont Jacques Chaban Delmas), heen via de ene zijde van de rivier, terug via de andere kant. Geniet van de mensen aan de boulevard, stop bij één van de vele terrasjes, duik even de vintage- en boetiekwinkeltjes in van les Chartrons of neem een kijkje in het moderne wijnmuseum la Cité du Vin. In plaats van de fiets kun je deze route ook wandelen, of kies voor de tram. Lees meer over de verschillende wijken in Bordeaux.

Tip voor het huren van een fiets:
Kies voor een V3 fiets of ga langs een bike rental shop zoals coolbike. De V3 fietsen zijn typische stadsfietsen die verspreid over heel Bordeaux staan. Bij veel tramhaltes, maar ook in bijvoorbeeld het oude stadscentrum vind je veel plekken waar je een fiets kan oppikken en weer kan stallen. Makkelijk te combineren met de tram en wandelen dus. Bij elke plek staat een zuil om met je creditcard een code te verkrijgen om voor 24 uur (of langer) een fiets te huren. Je betaalt een starttarief en dan per uur (bij het niet inleveren wordt er borg in rekening gebracht). Er is ook een app, V3 fácil, maar deze hebben wij uiteindelijk niet gebruikt.

De verschillende wijken van Bordeaux

Tijdens je tocht van brug naar brug passeer je verschillende wijken van Bordeaux, elk met hun eigen karakter. Hieronder in het kort wat de stad zoal te bieden heeft.

Les Chartrons: vintage, boetiekjes en terrasjes

Al in de Romeinse tijd was les Chartrons de wijk in Bordeaux waar wijn werd verhandeld. In de 18e eeuw woonden hier de rijke wijnhandelaren, wat te zien is aan de prachtige herenhuizen. Aan de oever van la Garonne blinken de brede zandstenen huizen je tegemoet.

Nu is het een levendige en gezellige wijk, waar je lekker rond kan dralen. Loop langs de vintage winkeltjes en boetiekjes in Rue Notre Dame. Een fijne, smalle straat met veel groen, fraaie huizen met kleine balkonnetjes en koffietentjes (met hier en daar een terras). Achter Église Saint-Louis des Chartrons ligt een plein waar de Halle des Chartrons wordt omringd door terrassen. Erg gezellig om een hapje te eten.

Het wijnmuseum en hip eten in Bacalan

Als je vanaf les Chartrons de rivier verder naar het noorden volgt, kom je eerst bij een aantal terrassen bij de winkels van Bord’eau village voordat je bij de wijk Le Bacalan komt. Bacalan is een ‘nieuwe’ wijk, waar nog veel (weg)werkzaamheden zijn en voelt voor ons dan ook als een hippe wijk in aanbouw.

Het bekendste bouwwerk van Bacalan is het wijnmuseum La Cité du Vin. Een modern vormgegeven gebouw dat symbool staat voor het walsen van een wijnglas. Lees verderop in deze blog waarom het erg leuk is dit wijnmuseum te bezoeken. Tegenover la Cité du Vin vind je de foodhallen van Bacalan en iets verderop tal van restaurants/bars op de kade van de oude marinehaven.

Ruig en studentikoos La Bastide

Pont de Pierre met Basilique Saint-Michel

Steek bij het wijnmuseum de brug Pont Jacques Chaban Delmas over en vervolg je weg aan de andere kant van de oever in de wijk La Bastide. Het fiets-/voetpad loopt hier door een iets ruiger en meer studentikoos deel van de stad.

Ook hier enkele terrasjes aan het water en hotspot Darwin, waar je kan eten, drinken, werken en skaten in een oude kazerne. Fiets wat verder voor mooie uitzichten op de oude stad aan de overkant van la Garonne, met onder andere Pont de Pierre en Basilique Saint-Michel.

Place de la Bourse en Place du Parlement in Saint Pierre

Place de la Bourse

Bordeaux is een oude stad met prachtige, neoklassieke pleinen en smalle, gezellige straatjes. Beiden vol met terrassen. Bezoek zeker even het Place de la Bourse gelegen aan de rivier. Met het miroir d’eau, dat naast een elegante spiegel ook een plek van verkoeling is voor de stadsbewoners. Naast Place de la Bourse staan mooie huizen, oorspronkelijk gebouwd om de achterliggende Middeleeuwse krotten aan het zicht te onttrekken bij aankomst vanaf de rivier.

Wandel (of fiets) door de historische binnenstad en stop op het indrukwekkende Place du Parlement of Place Camille-Julian voor een hapje of drankje. Of kies voor een ijsje op Place Fernand Lafargue. Geniet van de fijne sfeer die er hangt en kijk vooral even om je heen naar de fraaie herenhuizen met lieflijke balkons, gotische kerken en leuke doorkijkjes.

Wijnmuseum la Cité du Vin

Als je vanaf het oude stadscentrum naar de wijk Bacalan gaat, is het moderne gebouw waar het wijnmuseum La Cité du Vin in huist het eerste wat opvalt. De inspiratie voor de architectuur komt van het walsen van een wijnglas. Mij doet het ook wel licht denken aan een hippe decanteerkaraf.

Van binnen is de architectuur al net zo mooi. Op de begane grond vind je een prachtig vormgegeven wijnwinkel, hoog en vol ronde vormen. Op de 1e verdieping is plek voor workshops en wijnproeverijen, de 2e verdieping is gereserveerd voor het museum.

Het museum zelf is speels ingericht en heel interactief. Ook hier veel ronde vormen. Je leert van alles over de geschiedenis van wijn, in de regio en wereldwijd. En met je (gratis) audiotour loop je van films op grote schermen naar digiboards in halve, houten wijnflessen. Ook vind je er twee tafels waar je alle mogelijke karaktereigenschappen van een wijn kan ruiken: bloemen, mest, noem maar op.

Proeven doe je dan weer op de 8e verdieping bij Belvedere (een proefglaasje is inbegrepen bij je ticket). Kies iets lekkers uit en wandel het balkon op dat je een fantastisch uitzicht geeft over de stad Bordeaux. Loop van de fabrieksgebouwen van La Bastide, naar de oude binnenstad. En van les Chartrons naar de oude marinehaven van Bacalan.

Dus, ben je in Bordeaux, dan is dit wijnmuseum een bezoek meer dan waard. Voor als je van de wijn(cultuur) houdt, maar zeker ook voor niet-wijndrinkers.


Deze post direct opslaan in Pinterest?

Categories: Europa

2 Comments

Esther · September 17, 2021 at 7:23 am

Leuk!! Deze ga ik onthouden.

    gotravelinge · September 19, 2021 at 8:22 am

    Leuk! Zeker doen, echt een toffe stad!

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.