Colombia stond eerlijk gezegd niet direct bovenaan mijn favorietenlijstje van Zuid-Amerikaanse plekken. Bij mijn vriend wel. En ik snap het nu volkomen. De natuur is adembenemend, Medellín intrigerend, de stranden Caribisch en het reizen gemakkelijk. Het heeft alle ingrediënten voor een fantastische trip. In deze blog alles over onze reisroute van onze rondreis door Colombia.


Meer inspiratie? Bekijk mijn reisroutes of volg mij pinterest facebook instagram

Onze route door Colombia in 2 weken

Salento (Valle de Cocora)
Medellín
Guachaca/ Tayrona NP
Cartagena


De waspalmen van Salento in Valle de Cocora

Wij vervolgen onze trip vanuit de Galapagoseilanden en Quito en starten in Colombia in Salento. We slapen in cabins in een groene, bergachtige omgeving op korte afstand van het gezellige dorpscentrum. De weekenddrukte verraadt dat het een populaire dag- en weekendbestemming is voor de Colombianen zelf. In de mooi gekleurde huisjes vinden we veel restaurants en artistieke winkeltjes, vol Colombiaanse kleding en accessoires voor in huis. Afdingen voor onze placemats lukt echter niet. 

Colombia is, onder andere, het land van de koffie. Op een uur lopen van het centrum zitten verschillende coffee farms. We lopen over een grindpad door de natuur met de mooiste vergezichten en besluiten binnen te lopen bij de kleine, organische boerderij van Don Elias. We wandelen over de plantage waarbij we uitleg krijgen over de bomen en planten, de koffieboon en het bereidingsproces tot koffie. Het kopje zelfgemalen koffie op het einde, met uitzicht over de plantage, smaakt goed.

Waspalmen bij Valle de Cocora, Salento, Colombia
De waspalmen bij Valle de Cocora

Over mooie uitzichten gesproken, bij het het mirador de Salento in het dorp zelf kijken we weids uit over de bergen en groene weelde. Net als tijdens deze lunch. Maar ons hoogtepunt is – uiteraard – Valle de Cocora. Om 06:30 vertrekken we met de eerste Willy jeep, het meest reguliere vervoersmiddel van Salento, voor 8 tot 15 (!) personen. Aangekomen beginnen we de flinke hike bij het blauwe hek en een stuk door de weilanden. We lopen op en af, over hangbruggen, door de jungle. De kolibries zitten al volop bij onze overnachtingsplek dus we lopen langs het hummingbird sanctuary. Dan nog een stuk flink klimmen, om bovenaan beloond te worden met een uitzicht op de nabijgelegen berg en de jungle waar we net vandaan komen.

Dan is het nog een flink eind langzaam dalen over een grindpad, naar het ultieme doel van onze wandeling. De immens hoge waspalmen. De nationale boom van Colombia, die wel 60 meter hoog kan worden. Prachtig om tussen deze langgerekte bomen, met slechts een palmboom-hoedje aan de top van hun stam, te staan. Een stukje over het ruiterpad terug naar het startpunt geeft nog veel meer mooie plaatjes. Overal waar je kijkt groen, heuvels, palmen. Het is hier een stuk drukker dan op de rest van het pad. Ook hier veel (Colombiaanse) dagjesmensen, die deels alleen het laatste deel van de pad bewandelen voor een blik op de waspalmen.

Medellín en zijn recente geschiedenis

Comuna 13, Medellín, Colombia
Medellín vanuit Comuna 13

Na een flinke busrit over bochtige wegen komen we aan in het toffe en intrigerende Medellín. Je voelt de geschiedenis van Pablo Escobar en dan vooral hoe de stad in relatief korte tijd zich van deze geschiedenis heeft losgemaakt en zichzelf nieuw leven inblaast. Zichtbaar in de kabelbaan de bergen op, die de hooggelegen buitenwijken verbindt met de stad. En in de roltrappen en het graffiti project in Comuna 13. Verder brengt de don’t say his name tour ons mee door het leven van Pablo Escobar. Inclusief een bezoek aan la Catedral, de bizarre, door hemzelf aangelegde, gevangenis waar het hem aan niets ontbeerde.

Lees meer over het nieuwe leven in Medellín

Guachaca bij Tayrona National Park

Strand bij tayrona NP, Colombia

Met het doel Tayrona NP te bezoeken, slapen we een paar dagen in een tent op poten aan het Caribische strand. Een klein paradijs bij Guachaca. Een groots groen palmboombos grenzend aan een langgerekt strand. Met zand dat wit lijkt, maar heet is als zwart lavazand. Met hangmatjes uitkijkend op zee, waarin we fijn relaxen, terwijl de zee vol golven zorgt voor een heerlijk achtergrondgeluid. En met een gezellig hostel een paar palmbomen verderop, met cocktails, beachvolleybal en een kampvuur. Zo’n fijn paradijs dat we uiteindelijk niet naar Tayrona NP zelf gaan.   

Koloniaal Cartagena

Cartagena, Colombia

Onze trip door Colombia eindigt in Cartagena, de koloniale stad aan de Caribische kust met zijn historische binnenstad en eeuwenoude verdedigingsmechanismen. We struinen heerlijk door de mooie, smalle straatjes met prachtig oude gebouwen, kerken en huizen met idyllische balkonnetjes. We lopen over de historische vestingmuren, bekijken het San Felipe fort en kijken vanaf hier uit over de oude stad. We leren meer over de geschiedenis in musea. En we slaan geregeld de straatverkopers van ons af. Altijd aanwezig, maar verdriedubbeld als een cruiseschip aanmeert en het stadje overspoeld wordt met Duitse toeristen. Met het aanmeren van het schip verandert de stad compleet, als twee verschillende werelden.

San Felipe fort

Eten doen we in leuke en uiteenlopende restaurants. Op het balkon met uitzicht op het markante Plaza de Bólivar, in een Argentijn met supergrill en bierdopjes in plaats van muurverf, in een rustige binnentuin en bij een goed restaurant met een Arabisch tintje. Cocktails drinken we bij Alquímico. Maar niet rondom de landelijke verkiezingsdag, als er vanaf 18:00u de voorgaande dag t/m 6:00u de dag erop officieel geen alcohol verkocht mag worden. Niet elk restaurant doet eraan mee, de supermarkten wel. 

De stranden van Bocagrande zijn niet aan ons besteed. Helemaal na ons bezoek aan het Caribische paradijs nabij Tayrona. We besluiten als afsluiting nog wel een bezoek te brengen aan Islas Rosario. Een eilandenarchipel waar je in een vissersboot prachtig tussen de verschillende eilanden doorvaart. Tijdens het snorkelen hier zien we niet veel vissen, helaas wel veel dood koraal. Veel van de eilanden zijn privaat. De publieke eilanden vind ik veelal druk met hutjes – Playa Blanca – of mensen die je al masserend een massage willen verkopen – Playa Cholon. Playa Azul daarentegen is minder druk en relaxt. Uiteindelijk een mooie dag, maar ik merk dat we verwend zijn met onze Galapagoservaringen twee weken terug.


Deze post direct opslaan in Pinterest?

Pin Colombia

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published.